30/6/14

Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών


Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το Δελτίο Τύπου με το οποίο κοινοποιείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη και του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για τον καθορισμό «των προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών».
Μπορείτε να μεταφορτώσετε την Απόφαση στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή

http://www.moh.gov.gr/

27/6/14

Τροπολογία για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστικής τους ικανότητα


Κατατέθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών "Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας (Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/85/ ΕΕ) - Δημόσιο Λογιστικό" η Τροπολογία με αριθμό 1509/254 26.6.2014 και περιγραφή:


"Προσθήκη στους υφιστάμενους σκοπούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) της παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστικής τους ικανότητα και δε δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ)."

Στην Τροπολογία αναφέρεται: «Η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Mε κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «Στο πλαίσιο του κράτους Πρόνοιας κρίνεται ως επείγουσα η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού τους. Πλην όμως στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ, ως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 8 του ν. 4238/2014, δεν περιλαμβάνεται η φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών κι έτσι καθίσταται επιβεβλημένη η προτεινόμενη προσθήκη».

Το κόστος εκτιμάται οτι θα διαμορφωθεί σε 340.000.000 € και θα καλύπτεται από τις πιστώσεις του ΕΟΠΥΥ που επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Πηγή

http://www.hellenicparliament.gr/

Πρόσκληση για συμμετοχή στο συνέδριο Pharma & Health Conference 2014


Η Ethos Events και το περιοδικό Pharma & Health Business διοργανώνουν το συνέδριο Pharma & Health Conference 2014. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel (Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, 161 21), την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014, από τις 09.00-18.00 και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) και πλήθος άλλων φορέων.

Μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας (Δωρεάν) μέχρι την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014 έως τις 16.00.

Θέματα που θα συζητηθούν: 

  • Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Μπορεί η επένδυση στην καινοτομία να προσφέρει λύσεις; 
  • Πρόσβαση ασθενών: Προβλήματα και λύσεις για τη βελτίωση στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική θεραπεία και στις υπηρεσίες υγείας 
  • e-Health: Τάσεις, προοπτικές, προκλήσεις για την ανάπτυξη λύσεων της ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα. 
  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ;

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, με συνεργαζόμενους φορείς, χορηγούς επικοινωνίας και δημοσιογράφους του συνεδρίου:
Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη Communication & P.R. Manager, Ethos Media S.A. Τηλ.: 210 998 4901, E-mail:voulgaraki.s@ethosmedia.eu
Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής συνέδρων: Νίκος Αθανασίου Υπεύθυνος Βάσης Δεδομένων, Ethos Media S.A. Τηλ.: 210 998 4912

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ.  

Πηγή

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Ethos Media SA / Ethos Events

25/6/14

Αγορά φαρμάκων μέσω του διαδικτύου; Η Επιτροπή θεσπίζει λογότυπο για τα Διαδικτυακά Φαρμακεία


Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν όλο και περισσότερο φάρμακα μέσω του διαδικτύου, πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ένα διαδικτυακό φαρμακείο είναι αυθεντικό και ασφαλές;

Σήμερα η Επιτροπή εκδίδει κανονισμό εφαρμογής στο πλαίσιο της οδηγίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα (2011/62/ΕΕ), ο οποίος καθορίζει τον σχεδιασμό ενός κοινού λογοτύπου για τα διαδικτυακά φαρμακεία και τις τεχνικές απαιτήσεις για τη διασφάλιση της αυθεντικότητάς του.

Ο λογότυπος θα είναι πλήρως διαθέσιμος το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ο κ. Tonio Borg, επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας, δήλωσε: «Όταν αγοράζουν φάρμακα μέσω του διαδικτύου, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι, εκτός αν αγοράζουν από διαδικτυακά φαρμακεία που λειτουργούν νόμιμα, διατρέχουν τον κίνδυνο αγοράς φαρμάκων που είναι ψευδεπίγραφα. Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορεί να είναι αναποτελεσματικά, επιβλαβή, ή ακόμη και θανατηφόρα. Η Επιτροπή έχει θεσπίσει έναν κοινό λογότυπο για τα διαδικτυακά φαρμακεία, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να είναι ασφαλείς

Ποια είναι η μορφή του λογοτύπου;

Αυτός είναι ο λογότυπος που θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα ενός διαδικτυακού φαρμακείου. Το ορθογώνιο στη μέση της αριστερής πλευράς θα φέρει τη σημαία της χώρας της ΕΕ στην οποία είναι εγκατεστημένο το διαδικτυακό φαρμακείο, και το κείμενο θα είναι μεταφρασμένο στην/στις επίσημη/-ες γλώσσα/-ες της εν λόγω χώρας.

Πώς λειτουργεί; 

Πρώτον, αναζητείστε και κάντε κλικ στον λογότυπο στον δικτυακό τόπο μέσω του οποίου επιθυμείτε να αγοράσετε φάρμακα. Θα πρέπει να μεταφερθείτε στον δικτυακό τόπο της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, όπου απαριθμούνται όλα τα νόμιμα διαδικτυακά φαρμακεία και οι λοιπές νόμιμα εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης φαρμάκων. Ελέγξτε αν εμφανίζεται εκεί το εν λόγω φαρμακείο. Αν ναι, συνεχίστε την αγορά σας. Αν όχι, μην αγοράσετε από τον εν λόγω δικτυακό τόπο. Χρησιμοποιήστε μια από τους νόμιμες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης φαρμάκων που απαριθμούνται στον δικτυακό τόπο της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σας.

Πότε θα αρχίσει να εμφανίζεται; 

Ο κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία ενός έτους για να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στις εθνικές αρχές μια «εργαλειοθήκη» επικοινωνίας για να τις υποστηρίξει όσον αφορά την προετοιμασία των εθνικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης που απαιτούνται από την οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Η εργαλειοθήκη και περισσότερες πληροφορίες για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/health/human-use/falsified_medicines/index_en.htm

Πηγή

Europa.eu

Κανονισμός εσωτερικής διακίνησης και ανάλωσης φαρμάκων


Η ΠΕΦΝΙ με αφορμή την Εγκύκλιο υπ΄αριθμό 3121/19-06-2014 της ΕΠΥ και το υπ΄αριθμό 44686/20-05-2014 έγγραφο του Ε.Ο.Φ. με θέμα “Κανονισμός εσωτερικής διακίνησης και ανάλωσης φαρμάκων”, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο Ε.Π.Υ. Κο. Χρ. Γιάνναρη, με κοινοποιήσεις στο Γραφείο Υπουργού Υγείας κο. Μ. Βορίδη, το Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Υγείας κο Λ. Γρηγοράκο, το Γραφείο Προέδρου ΕΟΦ κο Δ. Λιντζέρη, το Γραφείο Β’ Αντιπροέδρου ΕΟΦ κο Ι. Καραφύλλη, τους Διοικητές 1ης, 2ης, 3ης, 4ης, 5ης, 6ης & 7ης ΥΠΕ και τους Διοικητές Νοσοκομείων, με την οποία τους ενημερώνει ότι οι διαδικασίες λειτουργίας των Νοσοκομειακών Φαρμακείων είναι άγνωστες στην ΕΠΥ και τον ΕΟΦ.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΠΕΦΝΙ αναφέρει ότι: 

"Με αφορμή την υπ’ αριθμό 3121/19-6-2014 εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΠΥ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, με θέμα “Κανονισμός εσωτερικής διακίνησης και ανάλωσης φαρμάκων”, γίνεται σαφές για άλλη μία φορά, η παντελής άγνοια των παραπάνω υπηρεσιών για τις διαδικασίες λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Θα θέλαμε λοιπόν, να ενημερώσουμε την Ε.Π.Υ. και κάθε άλλο αρμόδιο για τα παρακάτω:

Η αναφερόμενη διαδικασία δεν είναι εφικτή. Τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία ακολουθούν – από ετών- συγκεκριμένη διαδικασία παραλαβής και καταχώρησης των φαρμάκων που προβλέπεται από το Π.Δ.108/93 και διακινούν σε καθημερινή βάση μερικές εκατοντάδες έως και χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων, τα στοιχεία των οποίων αποδίδονται κάθε μήνα μέσω του ESYnet.

Είναι δε γνωστό, ότι από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία διακινούνται μόνο φάρμακα με κουπόνι με την ένδειξη “ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ”, το οποίο αφορά μόνο νοσοκομειακή διαχείριση και ακυρώνεται κατά την εκτέλεση της Ηλεκτρονικής Συνταγής στο σύστημα της e-syntagografisi (ΗΔΙΚΑ).

Η μοναδική περίπτωση να υλοποιηθεί η περιγραφόμενη διαδικασία μέσω CVS αρχείου, ίσως είναι, να αποστέλλεται από τον εκάστοτε προμηθευτή excel με όλα τα barcodes των παραλαμβανόμενων κάθε φορά φαρμάκων στο mail του Νοσοκομείου για αυτόματη ενσωμάτωση στο πληροφοριακό σύστημα των Νοσοκομείων. Διαδικασία που προϋποθέτει την τροποποίηση του πληροφοριακού προγράμματος από την Ανάδοχη –για κάθε νοσοκομείο- εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες που απαιτούνται από τον ΕΟΦ, την ΕΠΥ κλπ. μπορούν να αντληθούν από τους Κ.Α.Κ., δηλ. τους Προμηθευτές, οι οποίοι δύνανται να ενημερώνουν κάθε αρμόδιο για τις παρτίδες και κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο για τα φάρμακα που παραδίδουν στο εκάστοτε Νοσοκομείο.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά, ότι η διαδικασία παρακολούθησης της ανάλωσης των φαρμάκων απαιτεί ολοκληρωμένη εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων με πλήρη ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου και της Ηλεκτρονικής Νοσηλευτικής Καρτέλας. Λειτουργίες οι οποίες θα εξασφαλίσουν πλήρη ιχνηλασιμότητα για κάθε φάρμακο και για κάθε ασθενή."

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την επιστολή της ΠΕΦΝΙ, ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

22/6/14

2o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακευτικής Ογκολογίας


Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φαρμακευτικής Ογκολογίας (ESOP) διοργανώνει το δεύτερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακευτικής Ογκολογίας στην πόλη της Κρακοβίας, Πολωνίας, 26 ως τις 28 Ιουνίου 2014. Η στενή συνεργασία μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών στην ογκολογία είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών.

Η ECOP 2014 προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση μεταξύ 2.500 μελών της από όλο τον κόσμο. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της μοναδικής ευρωπαϊκής διάσκεψης είναι να προωθεί τα υψηλότερα πρότυπα της φαρμακευτικής περίθαλψης στη διαχείριση και την υποστήριξη των ασθενών με όγκους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας, της διαχείρισης των ασθενών και της πρακτικής θα παρουσιαστούν σε ομιλία διαλέξεις, επιστημονικά συμπόσια και συνεδρίες πόστερ σε δύο ξεχωριστές διαδρομές, κλινική και πρακτική. Μία πολυ-επαγγελματική, διεπιστημονική προσέγγιση στην ογκολογία θα εξασφαλίσει όχι μόνο την οικονομική χρήση των πόρων, αλλά και θα βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των ασθενών.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο παρέχει την ευκαιρία στους συνέδρους να συναντήσουν συναδέλφους από όλο τον κόσμο, να δικτυωθούν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να αναπτύξουν νέες σχέσεις για τη μελλοντική συνεργασία.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το πρόγραμμα του Συνεδρίου στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου είναι ΕΔΩ.

Πηγή

ESOP

16/6/14

Καταγραφή Ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις από τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αθηνών


Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων πραγματοποιεί καταγραφή ασθενών με σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι ασθενείς που επιθυμούν να καταγραφούν ώστε να προωθηθεί η έρευνα για τις σπάνιες παθήσεις, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και ένα καλύτερο μέλλον για όλους, παρακαλούνται να καλέσουν στα 210 7660989 και 210 7600289.

Τα προσωπικά δεδομένα των καλούντων προστατεύονται από την Αρχή Προστασίας Ευαίσθητων Δεδομένων και δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν για οποιονδήποτε λόγο, σε μορφή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταυτοποίηση του προσώπου που αφορούν τα στοιχεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων είναι μια κίνηση, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που στόχο έχει να αναδείξει και να αναπτύξει πάνω σε κοινά θέματα των σπανίων παθήσεων, γενετικής προέλευσης ή μη, όλες τις δράσεις ενημέρωσης, έρευνας, συγκέντρωσης πληροφοριών αλληλοβοήθειας, στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ένωση αυτή είναι ένας δυνατός φορέας,o οποίος, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, προβάλλει τα προβλήματα των ατόμων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους και προωθεί και στηρίζει τα αιτήματά τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων ιδρύθηκε από μία ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων καθώς και εκπροσώπων συλλόγων ασθενών με την ηθική υποστήριξη της Eurordis - European Rare Diseases - και στοχεύει :

  • Στην ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού, σχετικά με τα αίτια πρόκλησης των παθήσεων αυτών, τη δυνατότητα πρόληψής τους, τον τρόπο αναγνώρισής τους, τις επιστημονικές καταβολές τους και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους, κυρίως δε στην προώθηση της έρευνας, η οποία θα δώσει την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων φαρμάκων (ορφανά φάρμακα-orphan drugs) ώστε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα της θεραπείας. 
  • Στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας της ζωής των ασθενών με την πρόσβαση στην έγκυρη πληροφόρηση, τη διάγνωση, την περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. 
  • Στη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών για την Ενημέρωση των επιστημόνων, την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, την προώθηση της έρευνας και γενικά την παροχή πολύτιμων στοιχείων για πληρέστερη γνώση της κάθε νόσου. Για την επίτευξη του σκοπού σημαντικός θα είναι ο ρόλος των επιστημόνων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη συλλογή στοιχείων ανάλογα με την ειδικότητά τους. 
  • Στην ενίσχυση της ελπίδας για τη θεραπεία των σπάνιων παθήσεων μέσω της επιστημονικής και κλινικής έρευνας 
  • Στην επίλυση κοινών ασφαλιστικών προβλημάτων.

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων απευθύνεται:

  • Σε ήδη υπάρχοντες συλλόγους ασθενών 
  • Σε ασθενείς των οποίων οι παθήσεις είναι τόσο σπάνιες που δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό μελών για να μπορέσουν να συστήσουν το δικό τους σύλλογο. 
  • Σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν, έστω και αν υπάρχει σύλλογος που εκπροσωπεί τη νόσο τους. 
  • Γενικά σε γιατρούς, ερευνητές, επιστήμονες που έχουν σχέση με το αντικείμενο και σε συγγενείς ασθενών. 
  • Σε κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο που θα ήθελε να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου, ΕΔΩ.

Πηγή

Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων

7/6/14

Νέο Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.

Όπως προβλέπεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, η ισχύς του ξεκινά:

* για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από τις 5 Ιουνίου 2014
* για τις φαρμακαποθήκες από τις 16 Ιουνίου 2014.
* για τα ιδιωτικά φαρμακεία από τις 30 Ιουνίου 2014. 

Ακολουθεί η Υπουργική Απόφαση, καθώς και το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ_11_02_2014.xlsx
ΥΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΔΤΦ 04 06 2014.pdf
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΔΤΦ 2014.xlsx
Στο Άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης αναφέρεται ότι στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές Tιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, αλλά όπως θα δείτε στους Πίνακες ΔΕΝ περιλαμβάνονται οι Νοσοκομειακές Τιμές.

Αυτό σημαίνει οτι το πρόβλημα συνεχίζεται και με αυτό το Δελτίο Τιμών.

Ποιός/α θα στείλει στα Νοσοκομεία ένα ΕΠΙΣΗΜΟ αρχείο με τις Νοσοκομειακές Τιμές ώστε να καταχωρηθούν στα Μηχανογραφικά Συστήματα των Νοσοκομειακών Φαρμακείων ;

Πηγή

Υπουργείο Υγείας

Προϋπολογισμοί Νοσοκομείων του ΕΣΥ και Κάλυψη των Ανασφάλιστων Πολιτών


Η ΠΕΦΝΙ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων) έστειλε στον Υπουργό Υγείας επιστολή στην οποία αναφέρει:

"Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκφράζουμε την αγωνία μας για την επικείμενη διαδικασία κάλυψης της νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

Μη γνωρίζοντας το ακριβές ύψος αυτής της δαπάνης αναρωτιόμαστε για τον τρόπο κάλυψής της από τα Νοσοκομεία, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί τους, οι οποίοι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβρη, δεν επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες και ήδη, γι’ αυτό το λόγο, πολλοί ασθενείς παραπέμπονται στον ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακά φάρμακα.

Η συρρίκνωση της υγειονομικής δαπάνης έχει τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους χρόνιους ασθενείς που συχνά οδηγούνται σε αναβολή ή/ και διακοπή της θεραπείας τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Η λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων βρίσκεται σε ΚΙΝΔΥΝΟ, οδηγώντας σε μεγάλες περιπέτειες τη Δημόσια Υγεία.

Θεωρούμε αναγκαία την κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και την παροχή συμπληρωματικών κονδυλίων στα Νοσοκομεία, ικανών να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες, έτσι ώστε και η πρόσβαση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία να είναι απρόσκοπτη αλλά και η θεραπεία τους να είναι ασφαλής και αποτελεσματική."

Μπορείτε να δείτε όλη την επιστολή ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

5/6/14

8ο Συνέδριο του Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων


Το 8ο Συνέδριο του Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων με θέμα: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ: Το αναγκαίο τρίπτυχο για την αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων» θα πραγματοποιηθεί στις 19 & 20 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.

Πεδία που θα συζητηθούν:
  • Ο Χρηματοδοτικός μηχανισμός ως μοχλός υποστήριξης και λειτουργίας 
  • Το Reform στο Νοσοκομειακό Τομέα και οι θεσμικές πτυχές του 
  • Η νέα προσπάθεια εισαγωγής DRGs ως αναγκαίο χρηματοδοτικό εργαλείο 
  • Η διαχείριση του Φαρμάκου στο Νοσοκομείο: η επίδραση στην κλινική ποιότητα και στο κόστος 
  • Η διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας ως Μηχανισμός Ελέγχου του Κόστους και της Ποιότητας
  • Ο ΕΟΠΥΥ στον ρόλο του Αγοραστή υπηρεσιών για τον Ασθενή στο σύγχρονο περιβάλλον 


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, ΕΔΩ.

Πηγή

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από Κωνσταντίνα Νίκου, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. "Σωτηρία"