31/5/14

Ρυθμίσεις θεμάτων θέσεων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων του ΕΣΥ


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το Σχέδιο Νόμου με τίτλο:

"Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικών Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις."

Τύπος: Σχέδιο νόμου
Υπουργείο: Υγείας
Επιτροπή: Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας: Κατατεθέντα
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας: 30/05/2014

Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις:               

Ημ. Κατάθεσης: 30/05/2014

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε το Άρθρο 34 που αφορά τις ρυθμίσεις για τις θέσεις των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.





Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας τα αντίστοιχα έγγραφα επιλέγοντας το εικονίδιο από τις παρακάτω συνδέσεις:
  • Αιτιολογική-Εισηγητική Έκθεση 
  • Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις:   
  • Διατάξεις Σχεδίου ή Πρότασης Νόμου  
  • Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 
  • Ειδική Έκθεση (άρθρο 75 παρ 3 του Σ)  
  • Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της Ρύθμισης 
  • Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης  

Πηγή

Βουλή των Ελλήνων

28/5/14

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας


Καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) θα προσφέρουν τα νέα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τα φάρμακα αυτά εντάσσονται στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, θα δρουν στοχευμένα στους μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ Αναστάσιος Ωρολογάς, με αφορμή την 28 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ, η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας διοργανώνει μια σειρά από ενέργειες, με κορυφαία τη διοργάνωση του MS Festival 2014, που θα φιλοξενηθεί την 1η Ιουνίου (10.30-16.30), για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενέργειες ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος γύρω από έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, να μάθουν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής, να γνωρίσουν καλύτερα τον κύκλο των συνεργατών και υποστηρικτών της Ελληνικής Εταιρίας για τη ΣΚΠ και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση.

Η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που αριθμεί πάνω από 6.000 μέλη πανελλαδικά.

Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 19 χρόνια με στόχο:
  • την υποστήριξη των ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ώστε να πετύχουν την αυτονομία, το συντομότερο δυνατόν και με το λιγότερο κόπο, 
  • τη βελτίωση της καθημερινότητας τους με σκοπό τη συμμετοχή τους στο καθημερινό παραγωγικό γίγνεσθαι, 
  • την επανένταξη τους μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης στο κοινωνικό σύνολο 
  • την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος, 
  • την συμβολή τόσο στη σωστή χρήση της υπάρχουσας θεραπείας, όσο και στην έρευνα για την εύρεση οριστικής θεραπείας, 
  • την έγκυρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων (ασθενών, θεραπευτών, συγγενών κ.α.) σε θέματα γύρω από τη νόσο.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΕΣΚΠ :
Εύα Ιωαννίδου: 2310-949.909 ecopromotion.gr :
Ρία Χ”Χρηστίδου… 2310-753.123

Πηγή

http://www.gmss.gr/

27/5/14

Εθνική μελέτη κατάστασης εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα


Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα της «Εθνικής μελέτης κατάστασης εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα, 2012», που έγινε από τον Τομέα Υγείας του Παιδιού της ΕΣΔΥ σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Η μελέτη αυτή αποκτά ειδική σημασία στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της χώρας, καθώς υποδεικνύει συγκεκριμένα μέτρα για την προαγωγή των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να αποτραπεί η επιδείνωση του επιπέδου εμβολιαστικής κάλυψης και η επανεμφάνιση «ξεχασμένων» λοιμωδών νοσημάτων, που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες που βίωσαν μεγάλη οικονομική κρίση.

Για το πλήρες κείμενο της Έκθεσης των αποτελεσμάτων της Μελέτης, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Πηγή

ΕΣΔΥ

Παρέμβαση της ΠΕΦΝΙ για τη διαδικασία προμήθειας φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Η ΠΕΦΝΙ έστειλε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αδωνι- Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και στον Γεν.Γραμματέα Υ.Υ. κ. Πελοπίδα Καλλίρη, έγγραφο με θέμα: "Διαδικασία Προμήθειας Φαρμάκων στα Νοσοκομεία".

Στο έγγραφο η ΠΕΦΝΙ αναφέρει ότι:

ύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με αφορμή ειδικά το τελευταίο έγγραφο της ΕΠΥ και λαμβάνοντας υπ’ όψη τη λήξη των συμβάσεων που προέκυψαν από τους διαγωνισμούς ΕΠΥ 2/2011, καθώς και τις μικρές ποσότητες φαρμάκων του διαγωνισμού ΕΠΥ 3/2011, παρακαλούμε να διευκρινίσετε άμεσα την ακριβή διαδικασία προμήθειας φαρμάκων που θα πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου τα νοσηλευτικά ιδρύματα να καλύψουν τις ανάγκες τους, έτσι ώστε η λειτουργία τους να συνεχιστεί απρόσκοπτα και σύννομα. 

Μέχρι απαντήσεώς σας, με τα σημερινά δεδομένα δεν θα είναι δυνατή η παραγγελία φαρμάκων από τα φαρμακευτικά τμήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των νοσηλευομένων ασθενών".

Μπορείτε να δείτε το έγγραφο ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

24/5/14

Νέος Θετικός Κατάλογος Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν 3816/2010


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Θετικός Κατάλογος Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν 3816/2010.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε από την Ειδική Επιτροπή Κατάρτισης Θετικού Καταλόγου. 


Η νέα αυτή θετική λίστα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1277, τεύχος Β, στις 20 Μαΐου 2014 και καταργεί την υπ’ αριθ. οικ. 14228 (ΦΕΚ 329/Β/13−02−2014), Υπουργική Απόφαση. 

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ


Πηγή

Εθνικό Τυπογραφείο

23/5/14

1ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.)


Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.) διοργανώνει το 1ο της Συνέδριο την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, στην Αθήνα. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Kτίριο Κωστή Παλαμά, Ακαδημίας 48 και Σίνα

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι ΕΔΩ.

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.) είναι επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το έτος 1991 με έδρα την Αθήνα. Η επωνυμία της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. είναι: Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής. Η αγγλική της επωνυμία είναι: Hellenic Society of Pharmaceutical Medicine
Σκοποί της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. είναι: 
  • Η προαγωγή και η ανάπτυξη των επιστημονικών εν γένει δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φαρμακευτική βιομηχανία και ιδίως την κλινική έρευνα, τις κανονιστικές υποθέσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και κυκλοφορία των φαρμακευτικών σκευασμάτων και η φαρμακοεπαγρύπνηση. 
  • H προαγωγή και κατοχύρωση της επιστημονικής και επαγγελματικής εξελίξεως των μελών της. 
  • Η ανάπτυξη και καλλιέργεια των σχέσεων και επαφών με κρατικές υπηρεσίες, διακρατικούς οργανισμούς, άλλες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. 
  • Η οργάνωση εθνικών και διεθνών ημερίδων-συμποσίων και συνεδρίων. 
  • Η συμμετοχή δια αντιπροσώπων της σε επιστημονικές εταιρείες συναφούς αντικειμένου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. 
Η ΕΛ.Ε.Φ.Ι. δέχεται ως μέλη ιατρούς, φαρμακοποιούς ή πτυχιούχους βιολογικών επιστημών, οι οποίοι ασχολούνται με κλινικές μελέτες (έρευνα), φαρμακοεπαγρύπνηση, εγκρίσεις φαρμάκων, κ.λπ. 

Μπορείτε κι εσείς να γίνετε μέλος της ΕΛ.Ε.Φ.Ι., εφόσον έχετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, συμπληρώνοντας την αίτηση υποψηφιότητας μέλους. 

Για να επικοινωνήσετε με την ΕΛ.Ε.Φ.Ι. για περισσότερες πληροφορίες, ή να διαβάσετε επιπλέον πληροφορίες ΕΔΩ.

Πηγή

Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής

17/5/14

Τα Πρότυπα για την Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Πρακτική στην Ευρώπη


Ένα ισχυρό σύνολο Προτύπων για την Νοσοκομειακή Φαρμακευτική πρακτική στην Ευρώπη συμφωνήθηκε σε διεθνή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα Πρότυπα αυτά πρέπει να τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής, αποτελεσματική και βέλτιστη χρήση των φαρμάκων σε συνεργασία με διεπιστημονικές ομάδες.

Τα Πρότυπα που συμφωνήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου, την παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα. Τα Πρότυπα αυτά έγινα σε συνεργασία με τις Εθνικές Ενώσεις της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, Ευρωπαϊκές Ομάδες Ασθενών, Οργανώσεις Ιατρών και Νοσηλευτικές Οργανώσεις. Οι ίδιες οργανώσεις, στη συνέχεια έδωσαν την τελική έγκρισή τους από κοινού σε κάθε δήλωση ξεχωριστά σε μια σταθμισμένη μέθοδο ψηφοφορίας στην εκδήλωση της Συνόδου.

Μια πλήρης περίληψη της διαδικασίας της Διάσκεψη και της διαμόρφωσης των καταστάσεων θα δημοσιευθεί στο European Journal of Hospital Pharmacy.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι ΕΔΩ .

Τα Πρότυπα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής πρακτικής είναι διαθέσιμα ΕΔΩ .

Πηγές

EAHP
European Hospital Pharmacy blog

10/5/14

17ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοοικονομίας του ISPOR


Το ISPOR (International Society for Pharmaoeconomics and Outcomes Research) διοργανώνει το Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοοικονομίας στο Άμστερνταμ, 08-12 Νοεμβρίου 2014.

Η τελευταία ημέρα για να κατατεθούν οι προς παρουσίαση εργασίες είναι η 24η Ιουνίου 2014.

  • Για να εγγραφείτε, δείτε ΕΔΩ.
  • Για να υποβάλλεται την εργασίας σας, δείτε ΕΔΩ.
  • Για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, δείτε ΕΔΩ

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου, ΕΔΩ.

Πηγή

ISPOR

9/5/14

40ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών - ΙΕΑ


Με αφορμή τη διοργάνωση του 40ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ) που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 14 – 17 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton, πραματοποιήθηκε σήμερα Συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών αναφέρθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα μεταξύ των οποίων η μικροβιακή αντοχή και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, τα γενόσημα καθώς και η παιδική παχυσαρκία. Επιπρόσθετα κατα τη διάρκεια του Συνεδρίου θα υπάρχουν ανακοινώσεις και για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

H Ιατρική Εταιρεία Αθηνών συμμετέχει στις εκδηλώσεις του eHealth Forum 2014, που διοργανώνεται στην Αθήνα 12-14 Μαΐου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (συνδιοργάνωση Υπουργείο Υγείας και Γενική Διεύθυνση CONNECT της Ε.Ε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας), με δύο δορυφορικά συμπόσια σε θέματα εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας και αξιοποίησης διεθνών προτύπων για την εφαρμογή «καλών πρακτικών».

Μικροβιακή αντοχή και νοσοκομειακές λοιμώξεις 
Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί παγκοσμίως και από χρόνια, δείκτη ποιότητος των νοσοκομείων. Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας έχουν δυσβάσταχτο κόστος. Τα μέτρα περιορισμού αυτού του φαινομένου είναι σχετικά απλά:
1.Θέσπιση και αυστηρή εφαρμογή πολιτικής χρήσης αντιβιοτικών εντός και εκτός Νοσοκομείου 2.Μέτρα πρόληψης της οριζόντιας διασποράς των μικροβίων (τήρηση κανόνων υγιεινής, πλύσιμο χεριών κ.λπ)
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας "Ευαγγελισμός" και Πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, κ. Αθανάσιο Σκουτέλη, «Η χώρα μας είναι, δυστυχώς, παγκόσμιος «πρωταθλητής» στη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Η αυξημένη μικροβιακή αντοχή είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης(υπερκατανάλωσης) αντιβιοτικών η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάπτυξη αντοχής. Αυτά τα πολυανθεκτικά υπερ-μικρόβια (super-bugs) είναι το κύριο αίτιο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ασθενείς πεθαίνουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε για την αντιμετώπισή τους. Εξάλλου η χώρα μας έχει φτάσει αρκετές φορές στο «παρά πέντε» για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, δηλαδή απαγόρευσης διακομιδής Ελλήνων ασθενών σε νοσοκομεία άλλων χωρών, ακριβώς για να αποφευχθεί η διασπορά αυτών των μικροβίων». Πρόσθεσε επίσης ότι: «Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική ιατρική κοινότητα έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει προτείνει λύσεις. Τα μέτρα, όμως, που έχουν ληφθεί από την πολιτεία είναι μέχρι στιγμής, αποσπασματικά και ατελέσφορα. Τελευταία, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρχίζει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και με υπουργικές αποφάσεις προσπαθεί να καταστήσει την μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνη του διοικητικού και ιατρικού μηχανισμού του κάθε νοσοκομείου. Μέλει να αποδειχθεί η εφαρμογή αλλά και η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων».

Γενόσημα φάρμακα

Στην τοποθέτησή της, η κα Μαγκίνα, Διευθύντρια ΜΕΘ Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου, Αντιπρόεδρος της ΙΕΑ, έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για τα γενόσημα τονίζοντας ότι «Στην Ελλάδα η χρήση των γενόσημων φαρμάκων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα διατηρώντας ψηλά τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χώρας. Η αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων, υπό συνθήκες συστηματικού ελέγχου και τήρησης αυστηρών προδιαγραφών από την παραγωγή έως τη διάθεση, θα διασφαλίσει πρόσβαση περισσότερων ασθενών στη σωστή θεραπεία, θα μειώσει τηδαπάνη και θα τονώσει την ελληνική παραγωγή φαρμάκου». Τα γενόσημα φάρμακα αρχίζουν να παράγονται μετά δέκα περίπου χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία των αντίστοιχων πρωτότυπων σκευασμάτων, περιέχουν την ίδια δραστική φαρμακευτική ουσία και έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρωτότυπο φάρμακο συνήθως παράγονται περισσότερα από ένα γενόσημα από διαφορετικές φαρμακοβιομηχανίες και στη χώρα μας παράγεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός των σκευασμάτων αυτών. Τα γενόσημα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλες σχεδόν τιςχώρες του κόσμου και η ασφάλεια τους ελέγχεται με αυστηρό σύστημα εγκρίσεων και ελέγχωνόπως και με εθνικά και διεθνή προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνισης για τυχόν παρενέργειες. Η τιμή των γενοσήμων είναι χαμηλότερη εκείνης των πρωτότυπων γιατί η παραγωγή τους βασίζεται σε ήδη δοκιμασμένη τεχνολογία.

Παιδική Παχυσαρκία 

Τέλος, η κα Βλαχοπαπαδοπούλου, Δευθύντρια στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα-Τμ. Αύξησης και Ανάπτυξης του Νοσοκ. Παίδων "Π.& Α. Κυριακού, αναφέρθηκε στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης γιατη Δημόσια Υγεία – Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας» το οποίο επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ (MIS 301205) και εκπονείται από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκ.Παίδων «Π.& Α. Κυριακού» σε συνεργασία με το Τμ. Επιδημιολογιάς ΕΚΠΑ και τα ΤΕΦΦΑΑ ΕΚΠΑ,καθώς και τα ΤΕΙ Αθήνας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε επιδημιολογική μελέτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των μαθητών 260 δημοτικών και 90 γυμνασίων όλης της επικράτειας. Από το σύνολο των 40.000 μαθητών μετρήθηκαν 29.149 μαθητές. Η ανάλυση του επιπολασμού της παχυσαρκίας- υπερβαρότηταςέδειξε ότι το ποσοστό στην επικράτεια ήταν 34,4%. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών να ανέρχεται σε 9,4% και των υπέρβαρων σε 25%.Το υψηλότερο ποσοστό 40% διαπιστώθηκε στις περιφέρειες Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.
Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων ως προστατευτικοί παράγοντες αναδεικνύονται ηυψηλότερη εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα, η συστηματική λήψη πρωινού η οποία περαιτέρω ισχυροποιείται όταν οι γονείς λαμβάνουν πρωινόμαζί με τα παιδιά . Η ενασχόληση της μητέρας με τη φροντίδατης διατροφής του παιδιού, η συμμετοχή του παιδιού σε οργανωμένη φυσική δραστηριότητα καθώς και το καθημερινό περπάτημα ή ποδηλασία.
Ως προδιαθεσικοί παραάγοντες αναδεικνύονται η παχυσαρκία των γονέων, οι περισσότερες ώρες εργασίας της μητέρας, οι ώρες τηλεθέασης και η ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο του παιδιού, η ενασχόληση της γιαγιάς με τη διατροφή του παιδιού, οι αυξημένες ώρες μελέτης καθώς και η απουσία φυσικής δραστηριότητας. Οι παχύσαρκοι/υπέρβαροι έφηβοι δήλωναν σπανιότερα ότιένιωθαν σε φόρμα και υγιείς και ότι διασκέδαζαν με τους φίλους του. Δήλωνανόμως συχνότερα σε σχέση με τους μη υπέρβαρους πως ένιωθαν λυπημένοι, πως ένιωθαν μόνοι και πως η υγεία τους είναι κακή. Σε εξέλιξη βρίσκεται η Β Φάση προγράμματος που αφορά δράσεις αγωγής υγείας στα σχολεία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την επιστημονική συνεργασία 30 ειδικών Ιατρικών Εταιρειών. Στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση θα απονεμηθούν επίσης τα βραβεία του Επάθλου «Σωτήρης Παπασταμάτης», και θα ανακοινωθούν τα βραβεία των καλύτερων εργασιών βασικής έρευνας, εφαρμοσμένης έρευνας, το βραβείο «Γεράσιμου Καρβουντζή», τα βραβεία του Αμφιαραείου Ιδρύματος και το βραβείο «Αρχέγονο Κύτταρο» σύμφωνα με τη βαθμολόγηση των υποβληθεισών εργασιών από ειδικούς κριτές. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ιατρικών γνώσεων για νέους γιατρούς με σημαντικά έπαθλα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα: http://www.mednet.gr/application/themes/mednet/docs/PROK-PROGRAM_40.pdf.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε: Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, Διεύθυνση: Μαιάνδρου 23, 115 28 Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-7211845, FAX: 210-7215082, Email: iea@mednet.gr

Πηγές

Τα Νέα.gr
Ιατρική Εταιρεία Αθηνών

8/5/14

Το πολύ έως τον Σεπτέμβριο επαρκούν τα κονδύλια για τα νοσοκομειακά φάρμακα


Προσλήψεις προσωπικού επιδιώκει να πραγματοποιήσει ο ΕΟΦ, έως το τέλος του έτους, ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Λιντζέρης στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Επίθεση στον Υπουργό Υγείας εξαπέλυσε ο Γ. Μπασκόζος, «το πολύ έως το Σεπτέμβρη επαρκούν τα κονδύλια για τα νοσοκομειακά φάρμακα», τονίζει η ΠΕΦΝΙ.

«Το μείζον είναι η χώρα να βγει από την κρίση. Ο ΕΟΦ θα παράξει τις αναγκαίες επιστημονικές πληροφορίες στα ερωτήματα της επιτροπής τιμών και εκεί σταματά ο ρόλος του», ανέφερε στην αρχική τοποθέτηση του ο κ. Λιντζέρης. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι οριζόντιες μειώσεις των τιμών στα φάρμακα πρέπει να τελειώσουν δια παντός.

«Είναι άδικες και αναποτελεσματικές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η στόχευση θα πρέπει να στραφεί στην πάταξη της πολυφαρμακίας και την είσοδο θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Ο ΕΟΦ από την ίδρυσή του είχε στόχο να ρυθμίσει την αγορά και να στηρίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», σημείωσε ο κ. Λιντζέρης και παραδέχθηκε ότι έχουν δίκιο όσοι μιλούν για καθυστέρηση στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων. «Ο ΕΟΦ θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους του, θα πρέπει να αναζητεί εξωτερικούς αξιολογητές και θα πρέπει να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα», κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, ο υπεύθυνος τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιάννης Μπασκόζος εξαπέλυσε βέλη εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη. «Ο υπουργός αναφέρει ότι είναι προσγειωμένος στην πραγματικότητα, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή η κρίση που διανύουμε, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μπασκόζος που υποστήριξε την αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων, για το καλό των ασθενών. «Δεν θέλουμε όλοι τα ίδια πράγματα και αυτό είναι σίγουρο. Μπορούμε να αλλάξουμε ρότα, όχι να γυρίσουμε εκεί που βρισκόμαστε και πάλι με βάση το συμφέρον της κοινωνίας», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ. «Λέγεται ότι όλα γίνονται γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος. Όμως ο υπουργός δηλώνει ότι δεν αποφασίζει ο πολίτης για την υγεία. Τρανταχτό παράδειγμα το πλαφόν, που επιβλήθηκε παρά τις αντιδράσεις όλων των φορέων», κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.

Στο ρόλο του κράτους αναφέρθηκε ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος ΔΣ Προμηθευτικού Συνεταιρισμός Φαρμακοποιός Αττικής και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. «Ο ρόλος του κράτους είναι απαραίτητος για τον χώρο της υγείας, όμως θα πρέπει να είναι ένας ρόλος που διευκολύνει και δεν παρεμποδίζει», υπογράμμισε.

«Η φαρμακευτική πολιτική αφορά αγαθό και όχι προϊόν προς πώληση», δήλωσε με νόημα η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του «Σισμανόγλειου», Δέσποινα Μακριδάκη, υπογραμμίζοντας πως το σύστημα οφείλει να είναι ασθενοκεντρικό. «Περιμένουμε να γίνει εξορθολογισμός της δαπάνης, γιατί στο νοσοκομειακό φάρμακο περιλαμβάνονται νοσοκομειακοί ασθενείς, εξωτερικοί, ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός των 530 εκατ. επαρκεί για φάρμακα μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη το αργότερο. «Μιλάμε μόνο για κόστος όμως ξεχνάμε την ασφάλεια και την ποιότητα. Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει και απαιτεί», σημείωσε.

Πηγή

Ενημέρωση από: Κατερίνα Σπυριδάκη, Αντιπρόεδρο Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

5/5/14

Ανακαλείται η επιλογή διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια των διαγωνισμών φαρμάκων του ΠΠΥΦΥ του Υπουργείου Υγείας


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ αριθμ. φύλλου 933, τεύχος Β', 14 Απριλίου 2014 με το οποίο ανακαλείται η επιλογή διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια των διαγωνισμών φαρμάκων του Προγράμματος Προμηθειών, Υπηρεσιών και Φαρμάκων Υγείας (Π.Π.Υ.Φ.Υ.), του Υπουργείου Υγείας.

Με αυτή την Υπουργική Απόφαση (αριθμ. Δ.ΥΓ3α/ΓΠ.οικ 30869) γίνεται ανάκληση ισχύος των διατάξεων των με αρ. αριθ. ΔΥΓ3α/Γ.Π. οικ. 6546/2014 (ΦΕΚ 183/Β/31−1−2014) και ΔΥΓ3α/Γ.Π. οικ. 18909/2014 (ΦΕΚ 624/Β/13−3−2014) Υπουργικών Αποφάσεων.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το ΦΕΚ στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγή

Ενημέρωση από: Νίκος Λάκκας, Διευθυντής Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Γ.Ν.Α. «Ασκληπιείο Βούλας»

3/5/14

Η ηλεκτρονική υγεία, eHealth, ως κινητήριος μοχλός αλλαγής


Ενημέρωση 05/05/2014: άλλαξε η ώρα έναρξης και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από 09:30 έως 12:00

Η Ελλάδα είναι στο διεθνές επίκεντρο λόγω του eHealth Forum που διοργανώνεται 12-14 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από την Ελληνική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων που αναφέραμε οτι θα διοργανωθούν (η Διάσκεψη Antilope Summit Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης για την διαλειτουργικότητα στον χώρο του eHealth, και το Συμπόσιο του IHE -Integrating the Healthcare Enterprise- για την πρακτική Διαλειτουργικότητα), ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κα Χριστίνα Παπανικολάου η διοργάνωση συνάντησης με θέμα:  "eHealth as an enabler of change".

Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της διαβούλευσης σχετικά με την Εθνική Στρατηγική eHealth 2020 για την Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο του eHealth Forum 2014, στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του Μεγάρου Μουσικής, από 10:30 έως 13:00  09:30 έως 12:00.

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας στο info@ehealth2014.org (Georgia Kolomvaki, τηλ.. 210 6231305, ext.201).

Πηγή

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: eHealth Forum 2014 mailing list

2/5/14

Συμπόσιο του IHE -Integrating the Healthcare Enterprise- για την πρακτική Διαλειτουργικότητα


Στη Nosfar έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων στο χώρο της υγείας (βλ. πηγές).

IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) είναι μια πρωτοβουλία από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της βιομηχανίας που έχει σκοπό να βελτιώσει τον τρόπο που υπολογιστικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Συστήματα που υποστηρίζουν τα IHE Integration Profiles συνεργάζονται καλύτερα, είναι ευκολότερο να εφαρμοσθούν και να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Ο στόχος είναι η αποτελεσματική παροχή της βέλτιστης φροντίδας προς τους ασθενείς.

Τα διάφορα Profiles περιγράφουν κλινικές χρήσεις, περιπτώσεις διαχείρισης πληροφοριών και προσδιορίζουν το πως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα πρότυπα για την αντιμετώπισή τους.

Το Συμπόσιο του IHE θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), στις 12 Μαΐου, 2014 (09:00 - 13:00). 

Το Συμπόσιο διοργανώνεται ως παράλληλη εκδήλωση του Φόρουμ eHealth 2014από την Ελληνική Προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει ένα μοναδικό φόρουμ για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών καινοτομίας και αμοιβαίας υποστήριξης. Το Συμπόσιο θα επικεντρωθεί στην «Πρακτική διαλειτουργικότητα σε Δράση». Είναι χωρισμένο σε τρία βασικά θέματα : 
  1. Το πλαίσιο της Διαλειτουργικότητας της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Ευρώπη : Επισκόπηση και κατάσταση
  2. IHE και η εφαρμογή της Διαλειτουργικότητας στην Ευρώπη 
  3. Υπηρεσίες του IHE 
Εκτός από το συμπόσιο, το IHE -Europe θα συμμετέχει και με ένα περίπτερο στην έκθεση. Εκπρόσωποί του θα είναι διαθέσιμα για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το ΙΗΕ και τη διαλειτουργικότητα. 

Δείτε περισσότερα στο : http://ihe-europe.net/node/186#sthas
Για το πρόγραμμα του συμποσίου ΕΔΩ

Για εγγραφή στο eHealth Forum 2014, ΕΔΩ.

Πηγές

eHealth Forum
IHE Symposium Athens 2014
http://www.ihe-europe.net/
European Hospital Pharmacy blog

Αναφορές στο IHE από τη Nosfar
http://nosfar.blogspot.gr/2010/08/ihe-pharmacy-group.html
http://nosfar.blogspot.gr/2008/04/ihe-pharmacy.html
http://nosfar.blogspot.gr/2010/01/10.html
http://nosfar.blogspot.gr/2011/04/connectathon-2011.html
http://nosfar.blogspot.gr/2009/02/blog-post_4354.html

Διάσκεψη Antilope Summit Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης για την διαλειτουργικότητα στον χώρο του eHealth


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε το Θεματικό Δίκτυο Antilope το 2013, με σκοπό την προώθηση της χρήσης των προτύπων και προφίλ για τη διαλειτουργικότητα στον χώρο της υγείας, καθώς και την προώθηση των αποτελεσμάτων τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Antilope υποστηρίζει τον στόχο του σχεδίου δράσης 2012-2020 της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία, ώστε να προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον έλεγχο, την ποιότητα, την σήμανση και την πιστοποίηση σε συστήματα eHealth μέχρι το 2015.

Το Antilope υποστηρίζεται από κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης. Σε 10 περιφερειακές διασκέψεις (summits) του Antilope σε όλη την Ευρώπη θα τονιστεί ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας, από ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας της Διαλειτουργικότητας, από υποστηρικτικά εργαλεία ελέγχου, καθώς και από σήματα ποιότητας και πιστοποιητικά για λύσεις διαλειτουργικότητας.

Η διάσκεψη του Antilope θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και θα παρέχει σε εσάς και σε άλλους σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε και να κατανοήσετε για ποιο λόγο απαιτούνται τα συγκεκριμένα εργαλεία και οι συναφείς πολιτικές, καθώς και πώς θα υποστηρίξουν τη διαλειτουργικότητα στη χώρα σας και σε όλη την Ευρώπη.

Σε ποιούς απευθύνεται:
  • Σε όσους ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ελέγχων διαλειτουργικότητας. 
  • Σε πρόσωπα και οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την επιλογή, τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή των προτύπων eHealth. 
  • Σε πρόσωπα από την κυβέρνηση και την βιομηχανία.

Ανοιχτή Πρόσκληση Antilope 

Ημερομηνία: Τρίτη, 13.5.2014 
Χώρος: Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Μεγάρου 
Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, Ελλάδα 

Εγγραφή: 

Το έργο Antilope υποστηρίζει το διεθνές συνέδριο eHealth Forum 2014 (http://ehealth2014.org/) και το Antilope Summit έχει ενσωματωθεί ως παράλληλη εκδήλωση σε αυτό. Η συμμετοχή στο Antilope Summit είναι δωρεάν και παρέχεται ειδική έκπτωση από το HL7 Hellas προς τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες για όλο το eHealth Forum 2014 στη προνομιακή τιμή των 195€. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν στο eHealth Forum 2014, κάνοντας χρήση του promotion code HL7gr-ehealth2014 στη ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eiseverywhere.com/ehealth2014.org

Τι μπορείτε να αποκομίσετε από τη διάσκεψη:
  • Επισκόπηση του αντικειμένου, μέθοδοι ελέγχου, εργαλεία ελέγχων. 
  • Ο ρόλος του ελέγχου της διαλειτουργικότητας και της πιστοποίησης στην Ευρώπη. 
  • Ιδέες για την θέσπιση ελέγχων διαλειτουργικότητας. 
  • Δικτύωση. 
Η διάσκεψη ΝΑ Ευρώπης του Antilope διοργανώνεται από το: HL7 Hellas.

Πληροφορίες: antilope@hl7.org.gr

Πηγές

HL7 Hellas
European Hospital Pharmacy Blog

Επιδημίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου


Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο τελευταίο του Ενημερωτικό Δελτίο, παραθέτει μια σειρά από επιδημίες που είναι σε εξέλιξη σε διάφορα μέρη του κόσμου, για ενημέρωση.

Αιμορραγικός πυρετός Ebola [1]

Το Υπουργείο Υγείας της Γουϊνέας γνωστοποίησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τη ραγδαία εξέλιξη επιδημίας αιμορραγικού πυρετού Ebola. Έως τις 24 Μαρτίου 2014 αναφέρθηκαν συνολικά 86 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 62 θανάτων (θνητότητα 72%), σε δασώδεις περιοχές της Νότιο-ανατολικής Γουϊνέας: Guekedou, Macenta, Nzerekore και Kissidougou. Ύποπτα περιστατικά αναφέρθηκαν και σε περιοχές στα σύνορα της Γουινέας με τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε.

Νέος κοροναϊός (MERS-CoV) [1, 2]

Από το Σεπτέμβριο 2012 έως τις 23 Μαρτίου 2014 αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ 200 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 85 θανάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Πυρετός από τον ιό Zika [2]

Από τον Οκτώβριο 2013 είναι σε εξέλιξη επιδημία πυρετού Zika (ZIKAV) σε όλα τα νησιά στη Γαλλική Πολυνησία. Έως τις 14 Μαρτίου 2014, αναφέρθηκαν 8647 ύποπτα κρούσματα. Έως τις 18 Μαρτίου 2014, αναφέρθηκαν 276 κρούσματα ZIKAV στη Νέα Καληδονία (244 αυτόχθονα). Έως τις 13 Μαρτίου 2014, αναφέρθηκαν 188 κρούσματα με συμπτώματα ZIKAV στα νησιά Cook, συμπεριλαμβανομένων 19 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επιπλέον, στο νησί του Πάσχα αναφέρθηκαν 40 ύποπτα κρούσματα ZIKAV.

Πυρετός Chikungunya [2]

Έως τις 21 Μαρτίου 2014 αναφέρθηκαν περισσότερα από 15000 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιοχές:
Saint Martin (FR): 2640 ύποπτα και 782 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, 3 θάνατοι
Sint Maarten (NL): 115 επιβεβαιωμένα αυτόχθονα κρούσματα
Saint Barthélemy: 420 ύποπτα και 134 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα
Martinique: 7630 ύποπτα και 1141 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, 2 θάνατοι
Guadeloupe: 1960 ύποπτα και 586 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα
Virgin Islands (UK): 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα
Dominica: 56 επιβεβαιωμένα και 394 ύποπτα κρούσματα
Anguilla: 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβάνεται ένα εισαγόμενο κρούσμα από το Saint Martin
Aruba: ένα επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα από το Sint Maarten
Saint Kitts & Nevis: ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα
French Guiana: 22 επιβεβαιωμένα αυτόχθονα και 10 εισαγόμενα κρούσματα.

Γρίπη Α(Η7Ν9) [2]

 Έως τις 20 Μαρτίου 2014, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 394 κρούσματα στην Κίνα, στις περιοχές Zhejiang (138), Guangdong (92), Shanghai (42), Jiangsu (42), Fujian (21), Hunan (18), Anhui (10), Hong Kong (6), Jiangxi (5), Henan (4), Beijing (4), Guangxi (4), Shandong (2), Taiwan (2), Hebei (1), Jilin (1) και Guizhou (1), συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια στην Κίνα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι 
World Health Organization (WHO). Disease outbreak news. Στο: http://www.who.int/csr/don/ [προσπέλαση 28 Μαρτίου 2014]
European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Epidemiological updates. Στο: http://www.ecdc.europa.eu/en/press/news/Pages/News.aspx [προσπέλαση 28 Μαρτίου 2014]

Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής ΚΕΕΛΠΝΟ. Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Πηγή

ΚΕΕΛΠΝΟ