23/10/14

Τα φάρμακα αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς των νοσοκομείων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων


Στην ιστοσελίδα  Ygeia360.gr αναρτήθηκαν δύο κείμενα του συντάκτη Β. Βενιζέλου τα οποία αναφέρονται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ και αφορά τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης.

Στο πρώτο δημοσίευμα τονίζεται ότι αναστάτωση και ιδιαίτερο εκνευρισμό έχει προκαλέσει την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στον ίδιο τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη η ανακοίνωση της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την διαχείριση των... νοσοκομειακών ασθενών και των ακριβών φαρμάκων τους!
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, ο Μάκης Βορίδης έσπευσε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου να καλέσει το προεδρείο της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) σε συνάντηση στο γραφείο του για την ερχόμενη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, ενώ η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη υπογραμμίζει στο ygeia360.gr ότι

"θα εξηγήσουμε στον κ. υπουργό Υγείας κάτι το οποίο δεν αντιλαμβάνεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ: Θα του εξηγήσουμε ότι, με αυτήν την απόφαση - ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα στην χορήγηση των φαρμάκων αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης, καθώς και ότι μόνον οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν με τον πιο ορθολογικό τρόπο την σχετική δαπάνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!".

Στο δεύτερο δημοσίευμα αναφέρεται ότι την έκπληξη, αλλά και την αγανάκτησή της σχετικά με την ανακοίνωση της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου την οποία εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για την δήθεν διευκόλυνση των νοσοκομειακών ασθενών στην προμήθεια των ακριβών φαρμάκων τους από τα... φαρμακεία του Οργανισμού, εκφράζει την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στο ygeia360.gr η πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) Δέσποινα Μακριδάκη. Συγκεκριμένα, η Δέσποινα Μακριδάκη τονίζει δηκτικά στο ygeia360.gr:

"Οφείλει να γνωρίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν αποτελούν το delivery του ΕΟΠΥΥ! Πρόκειται για μία απαράδεκτη ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει το 'δια χειρός φαρμακοποιού', καθώς και την υποχρέωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας να λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδειγμένα επιστημονικώς, δηλαδή τα φάρμακα αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης να χορηγούνται στους ασθενείς των νοσοκομείων από τα φαρμακεία των ιδρυμάτων, για πολλούς και πολύ συγκεκριμένους λόγους, για τους οποίους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύει ουρανομήκη και επικίνδυνη άγνοια! Λυπάμαι!".
Επίσης στην ιστοσελίδα virus.com αναρτήθηκε ανάλογο άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι τη σφοδρή αντίδραση των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης.

Για μονομερή απόφαση και ελληνική πρωτοτυπία, κάνει λόγο στο Virus η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Δ. Μακριδάκη.

«Αποφάσισαν για εμάς και την ασφάλεια των ασθενών μας χωρίς καν να ερωτηθούμε»,

ξεκαθαρίζει η κ. Μακριδάκη, που τονίζει πως όχι μόνο δεν συμμετείχαν σε καμία συζήτηση αλλά δεν ενημερώθηκαν καν από τον ΕΟΠΥΥ, πριν την έκδοση της σημερινής ανακοίνωσης! Μάλιστα, δεν έχουν καν καταφέρει να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντό.

Βάσει της απόφασης του Οργανισμού, όλα τα σχετικά παραστατικά και εξουσιοδοτήσεις ασφαλισμένων θα μπορούν να προσκομίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από υπάλληλο των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ τα νοσοκομειακά φάρμακα τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως διατίθεται και χρησιμοποιούνται μόνο από τα νοσοκομεία.

«Τέτοιου είδους δομές δεν υπάρχουν πουθενά. Πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία κα μονομερή απόφαση. Ας μας καλέσουν να βρούμε μια πραγματική λύση»,

σημείωσε και ξεκαθάρισε πως ο κλάδος δεν πρόκειται να μετατραπεί σε delivery του ΕΟΠΥΥ. Όπως εξηγεί, τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση είναι αποκλειστική ευθύνη του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού. Επιπλέον, η κ. Μακριδάκη εκτιμάει ότι με αυτή την απόφαση δεν διασφαλίζεται η προσβασιμότητα του ασθενή στο φάρμακο. Κυρίως όμως δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των σκευασμάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ούτε πόροι εξοικονομούνται.

«Θα υπάρξει κόστος αφού ένας άνθρωπος του νοσοκομείου δεν θα αξιοποιείται στη δουλειά για την οποία προορίζεται αλλά θα κληθεί να ασχολείται αποκλειστικά με τον ΕΟΠΥΥ»,

σημείωσε. Ταυτοχρόνως, στο δημόσιο νοσοκομείο, χάρη στη δυνατότητα που προσφέρει η κεντρική χορήγηση, εξοικονομούνται αξιόλογα ποσά.

«Η παραγγελία, η αγορά και η χορήγηση γίνεται με ατομική συνταγή. Πως θα γίνεται το registry και σε περίπτωση λάθους θα επιστρέφονται τα φάρμακα;»,

διερωτάται μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ. Τα ερωτήματα που θέτουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί είναι πολλά και, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης από τον ΕΟΠΥΥ, είναι μάλλον και αναπάντητα.

Στο επίμαχο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι:

"Με κύριο στόχο την μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και την ασφαλέστερη διακίνηση των φαρμάκων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε για τα νοσοκομειακής χρήσης φάρμακα να μην απαιτείται η παρουσία των ασθενών στα φαρμακεία του Οργανισμού. 
Στην απόφαση προβλέπεται η δυνατότητα να προσκομίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από υπάλληλο των δημόσιων νοσοκομείων, σε συμφωνημένες ημέρες και ώρες, όλα τα σχετικά παραστατικά (συνταγές, γνωματεύσεις, φωτοτυπίες των βιβλιαρίων υγείας) παράλληλα με εξουσιοδοτήσεις ασφαλισμένων, προκειμένου να γίνεται ομαδική εκτέλεση των συνταγών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. 
Να σημειωθεί ότι η εκτέλεση συνταγών κρατικών νοσοκομείων με φάρμακα νοσοκομειακής μόνο χρήσης, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης του νοσοκομείου και δήλωση στέρησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων επί της συνταγής. 
Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η καλύτερη διακίνηση των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. "

Πηγές

ygeia360.gr
virus.com