17/1/14

Κλινική έρευνα: Δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα


Η Ethos Media S.A. και το περιοδικό Pharma & Health Business οργάνωσαν το Clinical Research Conference. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 & 16 Ιανουαρίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Tο φετινό Clinical Research Conference είχε στόχο να αναδείξει τους όρους και τις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες η Κλινική Έρευνα μπορεί να δράσει ως μοχλός επιστημονικής και οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που βιώνει η χώρα, υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές, ώστε να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις και να κοπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων, του ΕΟΦ, ερευνητές και στελέχη των μεγάλων διεθνών φαρμακοβιομηχανιών, που βασίζονται στην έρευνα, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα.

Θέματα του συνεδρίου 

- Ποια κριτήρια ισχύουν διεθνώς και καθορίζουν την επιλογή των ερευνητικών κέντρων. Ποια είναι σήμερα η θέση της Ελλάδα έναντι των κριτηρίων αυτών; Συγκριτικά πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα της χώρας μας
- Διεθνείς τάσεις και καλές πρακτικές (Best Practices) στον τομέα της Κλινικής Έρευνας.
- Πώς συνδέονται η ποιότητα ιατρικής φροντίδας με την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας.
 - Η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στην Κλινική Έρευνα και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2014.
- Σχέση ερευνητών – ασθενών, συγκατάθεση ασθενή ύστερα από ενημέρωση από το θεράποντα ιατρό (Informed Consent).
- eClinical Research: Νέες τεχνολογίες και πώς αυτές συνδέονται και επηρεάζουν τη διεξαγωγή, έλεγχο και παρακολούθηση της Κλινικής Έρευνας. Προοπτικές – προκλήσεις για ερευνητές και ασθενείς.
 - Audit Preparation: Ποιες είναι οι προαπαιτούμενες ενέργειες και δράσεις, που οφείλουν να αναλάβουν ερευνητές και ερευνητικά κέντρα ενόψει ελέγχου εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών;

Ανάλυση Θεματολογίας: 

Παγκοσμίως, η Κλινική Έρευνα αποτελεί θεμέλιο λίθο για όλες τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Κάθε χρόνο, οι διεθνείς φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν περίπου 70 δις ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), από τα οποία μάλιστα περίπου το 70% αφορούν στην κλινική έρευνα! Κάθε χρόνο, καταγράφονται περίπου 10.000 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες διεθνώς, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελετών, που βρίσκονται σε εξέλιξη εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 350.000. Δεν είναι τυχαίο ότι, πολλές χώρες, με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, έχουν αναπτύξει πολιτικές και κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Τα δυνητικά οφέλη από την Κλινική Έρευνα δεν περιορίζονται μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων. Αφορούν κατά κύριο λόγο ακόμη:

- Στην τόνωση της εγχώριας απασχόλησης. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται στο χώρο της Κλινικής Έρευνας δημιουργούνται τουλάχιστον άλλες 3 θέσεις εργασίας! Θέσεις οι οποίες αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό σε τομείς, όπως μοριακή βιολογία, γενετική, κ.ο.κ.
- Στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας. Αρκετές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι στα νοσοκομειακά κέντρα, που διεξάγονται κλινικές μελέτες, καταγράφονται καλύτερα αποτελέσματα στην έκβαση των ασθενειών.
- Πρόσβαση των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες. Χάρη στη διεξαγωγή των κλινικών μελετών, ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ανίατες νόσους, αποκτούν πρόσβαση σε νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες ή ακόμη περισσότερο καλύπτονται ακάλυπτες μέχρι πρότινος θεραπευτικές ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες από το Συνέδριο, παρακαλούμε δείτε τις Πηγές που ακολουθούν.

Πηγές

Πρόγραμμα Συνεδρίου
ΤΑ ΝΕΑ
Reporter.gr
Iatropedia.gr