29/11/13

Ευρωπαϊκή ημέρα ευαισθητοποίησης στο θέμα των αντιβιοτικών 2013: Η ΕΕ εντείνει τον αγώνα της κατά των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων


Βρυξέλλες, 15 Νοεμβρίου 2013

Έρευνα1 που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ανθρώπους από το 2009 και μετά, καθώς και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση από το κοινό ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Ωστόσο, αυτή η θετική είδηση επισκιάζεται από δεδομένα που δημοσιεύτηκαν παράλληλα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ), τα οποία παρουσιάζουν εμφανή αύξηση στην Ευρώπη πολυανθεκτικών αρνητικών κατά Gram βακτηρίων, τα οποία είναι ανθεκτικά στην καρβαπενέμη – αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη. Η Επιτροπή, κατά συνέπεια, εντείνει τον αγώνα κατά της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) μέσω της χρηματοδότησης 15 νέων ερευνητικών έργων (MEMO/13/996) και της έκδοσης εναρμονισμένων κανόνων για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη ΜΑ σε σχέση με ζώα και τρόφιμα (MEMO/13/994).

Ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας, κ. Tonio Borg δήλωσε: «Με ανησυχεί βαθιά το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά, τα οποία μας επέτρεψαν κατά το παρελθόν να αντιμετωπίσουμε θανατηφόρες τότε βακτηριδιακές λοιμώξεις και να σώσουμε πολλές ζωές, καθίστανται σήμερα όλο και λιγότερο αποτελεσματικά. Θέλω να τονίσω με έμφαση πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Επιτροπή την πρόκληση που θέτει η μικροβιακή αντοχή. Η Επιτροπή παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα με συντονισμένο τρόπο».
 
Η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για θέματα έρευνας και καινοτομίας, κ. Máire Geoghegan-Quinn δήλωσε:  

«Η έρευνα και η καινοτομία έχουν καθοριστική σημασία, αν θέλουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση όσον αφορά την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Τα νέα αυτά ερευνητικά προγράμματα θα συμβάλουν στο εξαιρετικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στα σχέδια αυτά συμπράττουν τόσες πολλές μικρές επιχειρήσεις – κάτι που θέλω να δω να συμβαίνει σε όλο το φάσμα του νέου ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, του «Ορίζοντα 2020»

Σχέδιο δράσης: περιγραφή της κατάστασης
Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 20112 για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής αναφέρει επτά βασικούς τομείς στους οποίους είναι πιο απαραίτητη η λήψη μέτρων:
  1. εξασφάλιση της ενδεδειγμένης χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών σε ανθρώπους και ζώα· 
  2. πρόληψη των μικροβιακών λοιμώξεων και της διάδοσής τους· 
  3. ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών ή εναλλακτικών φαρμάκων για θεραπεία· 
  4. συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τον περιορισμό των κινδύνων της ΜΑ· 
  5. βελτίωση της παρακολούθησης και της επιτήρησης στον τομέα της ιατρικής και της κτηνιατρικής· 
  6.  έρευνα και καινοτομία· 
  7. επικοινωνία, εκπαίδευση και κατάρτιση. 
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πενταετούς προγράμματος, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στους περισσότερους τομείς και ιδίως στους εξής:

Έρευνα και Καινοτομία: Η ΕΕ έχει επενδύσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα που έχει σχέση με τη ΜΑ, μεταξύ άλλων, μέσω της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα (ΠΚΦ). Σήμερα η Επιτροπή ανακοινώνει τη δρομολόγηση 15 νέων ερευνητικών έργων συνολικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς της ΕΕ ύψους 91 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα, στα οποία συμμετέχουν περίπου 44 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και πανεπιστήμια και άλλοι ερευνητικοί οργανισμοί, θα αναπτύξουν νέες αντιμικροβιακές ουσίες ή εναλλακτικά φάρμακα, όπως βακτηριοφάγους και εμβόλια. Θα έχουν επίσης ως αντικείμενο την αντοχή στα αντιβιοτικά στο πλαίσιο της τροφικής αλυσίδας και θα διερευνήσουν νανοτεχνολογίες που θα μπορούσαν να παραγάγουν αντιμικροβιακά φάρμακα.

Βελτίωση της παρακολούθησης και της επιτήρησης: Ιδιαίτερη προσπάθεια έχει καταβληθεί για την ενίσχυση και την ενοποίηση των συστημάτων επιτήρησης για την κατανάλωση αντιμικροβιακών και για τη μικροβιακή αντοχή στον κτηνιατρικό τομέα. Απόφαση της Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, ορίζει κανόνες για την εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη ΜΑ στα ζώα και τα τρόφιμα. Αυτό είναι σημαντικό για τη συγκρισιμότητα των δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, τόσο στον τομέα της ιατρικής όσο και της κτηνιατρικής, και για την αξιολόγηση των μέτρων έχουν ληφθεί.

Ενδεδειγμένη χρήση των αντιβιοτικών στον άνθρωπο και στα ζώα: Διάφορα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος για την υγεία καλύπτoυν, παραδείγματος χάριν, την κακή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών στην ιατρική, την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών –γιατρών, γεωργών, φαρμακοποιών και ασθενών — και τις πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών χωρίς συνταγή. Επιπλέον, η Επιτροπή βρίσκεται στην τελευταία φάση της αναθεώρησης των νομικών μέσων για τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές, που θα καλύψει τη ΜΑ σε αυτούς τους τομείς.

Πρόληψη των μικροβιακών λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους: Φέτος τον Μάιο, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για έναν ενιαίο, γενικό νόμο για την υγεία των ζώων ο οποίος επικεντρώνεται στην πρόληψη των νόσων, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για αντιβιοτικά. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, τρέχοντα έργα και δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα για την υγεία υποστηρίζουν την εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη μικροβιακή αντοχή (ΜΑ), βλέπε τον χάρτη πορείας.

Ιστορικό
Οι αντιμικροβιακές ουσίες περιλαμβάνουν τα αντιβιοτικά, που είναι φάρμακα βασικής σημασίας για τον άνθρωπο και τα ζώα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως απολυμαντικά, αντισηπτικά και άλλα προϊόντα υγιεινής. Χάρη στη χρήση τους, έχει περιοριστεί αισθητά η απειλή των λοιμωδών νοσημάτων. Τα αντιβιοτικά συνιστούν απαραίτητο εργαλείο της ιατρικής και χρησιμοποιούνται σε ιατρικές διαδικασίες, όπως η μεταμόσχευση και η χημειοθεραπεία. 

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, τα βακτήρια απέκτησαν αντοχή στα αντιβιοτικά. Η αντοχή αυτή εκδηλώθηκε με νοσοκομειακές λοιμώξεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, μηνιγγίτιδες, διαρροϊκά νοσήματα και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας ή με άμεση επαφή.

Από τη δεκαετία του 1990, όταν η μικροβιακή αντοχή αναγνωρίστηκε ως σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή δρομολόγησε διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις σε διάφορους τομείς, συγκεκριμένα, στους τομείς της ιατρικής και της κτηνιατρικής, των τροφίμων και των ζωοτροφών και της επιστημονικής έρευνας. Το σχέδιο δράσης του 2011 είναι το τελευταίο μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί από την Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε στην διεύθυνση:
Δικτυακός τόπος του επιτρόπου κ. Borg:
Δικτυακός τόπος της επιτρόπου κ. Geoghegan-Quinn:
Ακολουθήστε μας στο Twitter: @EU_Health
Αρμόδιοι επικοινωνίας:
Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)
Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)
1 :
Ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη μικροβιακή αντοχή: http://ec.europa.eu/public_opinion/whatsnew2013_en.htm
2 :
Ανακοίνωση της Επιτροπής (748/2011) με τίτλο «Σχέδιο δράσης κατά του αυξανόμενου κινδύνου από την μικροβιακή αντοχή» http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/docs/communication_amr_2011_748_en.pdf


Πηγή

http://ecdc.europa.eu/el/EAAD/Pages/Home.aspx

Κατάρτιση – Συμπλήρωση Π.Π.Υ.Φ.Υ. για το έτος 2014


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ αναρτήθηκε επιστολή του ΔΣ προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο Επιτροπής Προμηθειών για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την συμπλήρωση στοιχείων στην σχετική πλατφόρμα για το ΠΠΥΦΥ–2014.
 
Έχουμε την άποψη ότι το σημείο 6 της επιστολής δίνει με τον πλέον καθαρό τρόπο την λύση στο πρόβλημα και αυτή η λύση είναι η πρόταση της ΠΕΦΝΙ: "... η ΕΠΥ θα μπορούσε να ζητήσει από τους αναδόχους των μηχανογραφικών συστημάτων των νοσοκομείων τα στοιχεία χωρίς την εμπλοκή των ίδιων των νοσοκομείων."!

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

24/11/13

Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στις Ευρωπαϊκές χώρες


Η ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής πρόκειται να συζητηθεί πολύ στον επόμενο χρόνο, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι η ΕΑΗΡ ξεκινάει τη συζήτηση για ενιαίο πλαίσιο της ειδικότητας στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για το τι γίνεται στις άλλες χώρες, συγκέντρωσα τα "Country focus" που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια στο περιοδικό της ΕΑΗΡ το EJHP, European Journal of Hospital Pharmacy. Αν έχετε πρόβλημα να δείτε κάποιο από τα παρακάτω άρθρα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε εγγραφή (registration) στη διεύθυνση της ΕΑΗΡ, ΕΔΩ.

Denmark
http://ejhp.bmj.com/content/19/6.toc#CountryfocusDenmark

Portugal
http://ejhp.bmj.com/content/19/4.toc#CountryfocusPortugal

Belgium
http://ejhp.bmj.com/content/19/3.toc#CountryfocusBelgium

Italy
http://ejhp.bmj.com/search?submit=yes&tocsectionid=Country%20focus&volume=19&issue=2

Sweden
http://ejhp.bmj.com/content/19/1.toc#Countryfocus

Slovenia
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2011/Country-Focus-Slovenia

The Netherlands
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2011/Country-Focus-The-Netherlands

Germany
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2011/Country-Focus-Germany

Switzerland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2011/Country-Focus-Switzerland

Austria
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2011/Country-Focus-Austria

Italy
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2011/Country-Focus-Italy

Poland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2010/Country-Focus-Poland

Norway
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2010/Country-Focus

Czech Republic
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2010/Country-Focus

Luxembourg
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2010/Country-Focus-Luxembourg

France
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2010/Country-Focus-France

Baltic States
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2010/Country-Focus-Baltic-States

Greece
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2009/Country-Focus-Greece

Croatia
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2009/Country-Focus-Croatia

Ireland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2009/Country-Focus-Ireland

Finland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2009/Country-Focus-Finland

Spain
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2009/Country-Focus-Spain

Slovakia
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2009/Country-Focus-Slovakia

UK
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2008/Country-Focus

Austria
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2008/Country-Focus

Denmark
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2008/Country-Focus

France
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2008/Cover-story

Belgium
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2008/Country-focus

Netherlands
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2008/Country-focus

Slovenia
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2007/Country-focus

Sweden
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2007/Country-focus

Germany
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2007/Country-focus

Hungary
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2007/Country-focus

France
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2007/Country-focus

Italy
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2007/Country-focus

Poland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2006/Country-focus

Norway
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2006/Country-focus

Czech Republic
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2006/Country-focus

Luxembourg
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2006/Country-focus

Switzerland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2006/Country-focus

Latvia, Estonia, Lithuania
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2006/Country-focus

Ireland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2005/Country-focus

Croatia
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2005/Country-focus

Greece
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2005/Country-focus

Finland
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2005/Country-focus

Portugal
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2005/Country-focus

Slovakia
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2005/Country-focus

UK
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-6-2004/Country-focus

Austria
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-5-2004/Country-focus

Belgium
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-4-2004/Country-focus

Denmark
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-3-2004/Country-focus

Slovenia
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-2-2004/Country-focus

Spain
http://archive.eahp.eu/Media/Home-page/EJHP-BMJ/EJHP-Practice-archive/Issue-1-2004/Country-focus


Πηγή

EJHP

19/11/13

Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις


Η οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD) διοργανώνει στις 13 Δεκεμβρίου 2013 διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με θέμα:  

«Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις»  

(Γραφείο Ευρ. Κοινοβουλίου-Αμαλίας 8). 

Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια ημερίδας που διοργανώθηκε στις 31 Μαΐου 2013 με θέμα: «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;»

Οι στόχοι του συνεδρίου είναι:
α) η επισκόπηση της κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόσβαση στα φάρμακα (Access to Medicines, A2M), 
β) η αξιολόγηση της προόδου επίτευξης των στόχων της Διακήρυξης της Αθήνας για την πρόσβαση στα φάρμακα και 
γ) η διαμόρφωση μίας πλατφόρμας για τη διασφάλιση ενός συστηματικού διαλόγου επί των θεμάτων.

Σεμινάριο ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών

Το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του συνεδρίου απευθύνεται στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με την υγεία και αποβλέπει: 

α) στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας , 
β) στον συντονισμό των δράσεων, 
γ) στην ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και 
δ) στην αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους (advocacy capacity-building).  

H εκδήλωση διοργανώνεται από την TACD με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της PRAKSIS, της Διασωματειακής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο (ΔΕΔΙΔΙΚΑ), της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA).

Πρακτικές πληροφορίες 

Δηλώστε τη συμμετοχή σας πατώντας το κουμπί Register μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2013.
Θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου (http://www.ustream.tv/channel/transatlantic-consumer-dialogue-tacd) και η γλώσσα εργασίας είναι τα ελληνικά. Θα υπάρχει διερμηνεία από και προς τα αγγλικά. 

Επικοινωνήστε στο twitter, χρησιμοποιώντας #a2mGreece. 

Για τις παρουσιάσεις που δόθηκαν στο συνέδριο στις 31 Μαΐου 2013, παρακαλώ όπωςεπισκεφτείτε http://www.slideboom.com/people/A2M_AthensConference

Τι είναι η TACD;
Η TACD είναι διεθνής μη-κυβερνητική/μη-κερδοσκοπική οργάνωση-"ομπρέλα" που συγκεντρώνει φορείς προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Μέλη της στην Ελλάδα μεταξύ άλλων είναι η ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ, το ΚΕΠΚΑ και το ΙΝ.ΚΑ.
Η TACD χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα. Δεν δέχεται επιχορηγήσεις από ιδιωτικές εταιρείες/βιομηχανία. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε www.tacd.org

Πηγή

http://a2mgreece.splashthat.com/

17/11/13

Σχέδιο Νόμου για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης


Κατατέθηκε στη Βουλή για επεξεργασία και ψήφιση το Σχέδιο Νόμου με τίτλο:

"Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L 88/45/4-4-2011)."

Στο Νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται, μεταξύ των άλλων, τα θέματα της ηλεκτρονικής συνταγής και της ηλεκτρονικής υγείας.

Επιτροπή: Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας:Έτοιμα για συζήτηση στη Βουλή
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας: 05/11/2013
 
Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις:           
 
Αιτιολογική Έκθεση & Λοιπές Συνοδευτικές Εκθέσεις:   
 
Ημ. Κατάθεσης: 14/10/2013
 
Πρακτικό Έκθεση της Επιτροπής: .pdf
 
Τροπολογίες
Αρ. Τροπολογίας: 942/58 15.11.2013
Αρχείο: .pdf
Υπουργείο: Υγείας
Περιγραφή: -Επαναφορά σε καθεστώς διασύνδεσης -Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης -Κίνητρα υπέρ επικουρικών ιατρών στις άγονες, απομακρυσμένες, νησιωτικές και προβληματικές περιοχές -Διαδικασία επιλογής επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της χώρας -Τιμολόγηση των φαρμάκων και συναφή θέματα

Αρ. Τροπολογίας: 943/59 15.11.2013
Αρχείο: .pdf
Υπουργείο: Υγείας
Περιγραφή: Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου υγείας
Αρ. Τροπολογίας: 944/60 15.11.2013
Αρχείο: .pdf
Υπουργείο: Υγείας
Περιγραφή: -Εγκατάσταση και λειτουργία φαρμακείων σε εμπορικά κέντρα και στοές -Οικοδομική άδεια επέκτασης ή προσθήκη σε κτήρια όπου σρεγάζονται Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α.) -Ίδρυση Ιδιωτικών Κλινικών σε περιοχές των δήμων της χώρας που ο καθένας αποτελεί από μόνος του νησί -Εποπτεία στον τρόπο διοίκησης και στην οικονομική διαχείριση μονάδων Ψυχικής Υγείας ΝΠΔΔ -Τροποποίηση του άρθρου 20 του ν.4109/2013 (Α΄16) και άρθρου 16 του ν.3205/2003 (Α΄297)

Πηγή

Βουλη των Ελλήνων

13/11/13

Ταιριάζουμε στην Αίγινα - παράθυρο στη ζωή και εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα


"Τρέχουμε όλοι μαζί" ήταν ο τίτλος της τελευταίας εκδήλωσης του φετινού φεστιβάλ "Ταιριάζουμε στην Αίγινα", του δεύτερου που διοργανώθηκε στο νησί.

Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου στο κέντρο της Αίγινας όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας έτρεξαν με την ελπίδα για ένα ομορφότερο κόσμο, όπου δεν χωρούν προκαταλήψεις.

Η 3ήμερη εκδήλωση «ΤαιριάΖουμε στην Αίγινα» 4,5,6 Οκτωβρίου 2013 , ήταν μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ και του Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έγιναν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στην παλιά προβλήτα του νησιού υπό το φως των ζωγραφισμένων χάρτινων φαναριών από μαθητές των σχολείων της Αίγινας. Η εναρκτήρια ημέρα περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο γυναικών, το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας και το γυμναστήριο ΝΑΜΑ. Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Τα γράμματα χορεύουν» από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου της Αίγινας αλλά και τη δράση «Λαμπυρίσματα» με τα πολύχρωμα ελπιδοφόρα φαναράκια που φιλοτέχνησαν οι μαθητές του νησιού με τη βοήθεια του καταξιωμένου ζωγράφου και υπεύθυνου εικαστικών του φεστιβάλ Νεκτάριου Κοντοβράκη.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των δημοτών της Αίγινας σε θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα μεταφέροντας το μήνυμα της συμμετοχής και της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινή ζωή. Γι' αυτό το σκοπό διοργανώθηκε Ημερίδα ενημέρωσης στο Ίδρυμα Καψάλη με θέμα: «Παράθυρο στη ζωή» που αφορούσε την ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές οι: Κατερίνα Γιαννακοπούλου Επιστ.Υπεύθ. Κέντρου Ημέρας ΑΛΜΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΛΜΑ, ο Χάρης Τομαρίδης Ψυχίατρος –ψυχαναλυτής, και ο Λάζαρος Αθανασιάδης Φυσίατρος.


Πηγές

Aegina Portal

Ygeia360.gr

E-go.gr

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στον χώρο της Υγείας του ΣΦΕΕ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον χώρο της Υγείας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος SFEE Innovation Project.

Με 143 προτάσεις, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτελώντας μία πραγματική πρόκληση για το μέλλον.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, μεμονωμένοι ερευνητές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου της Υγείας, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, startup, φοιτητές και μαθητές, αποδεικνύοντας πως το επιχειρείν πηγάζει μόνο από τη θέληση για δημιουργία και καινοτομία.

Την επιτυχία του διαγωνισμού δεν αποδεικνύει μόνο το αμείωτο ενδιαφέρον της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και η σημαντική περιφερειακή διάσταση στην κατανομή των υποψηφιοτήτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική περιφέρεια ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για καινοτομία. Χαρακτηριστική είναι η θεματική διαφοροποίηση των προτάσεων, πάνω από 15 θεματικές κατηγορίες εκπροσωπούνται, που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα του χώρου της Υγείας, με την πλειοψηφία των προτάσεων να αφορά θεματικές κατηγορίες έρευνας και ανάπτυξης που βρίσκονται στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό προτάσεων αφορούσε την κατηγορία της Βιοπληροφορικής (16%), των Τεχνολογιών, Μεθοδολογιών και Δεικτών (14%) και, την Αξιολόγηση και Αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών (12%). Τομείς αιχμής στην έρευνα στο χώρο της Υγείας έχουν αξιοπρόσεκτη παρουσία, όπως Βιοτεχνολογία (6%), Βιοηλεκτρονικά συστήματα, υπολογιστική απεικόνιση και ρομποτικές διατάξεις (5%), Κυτταρικές θεραπείες (4%), Αναγεννητική Ιατρική (3%), αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό είναι κομμάτι των μελλοντικών εξελίξεων στο χώρο της υγείας.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι έννοιες της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι αλληλένδετες, το μεγαλύτερο ποσοστό των προτάσεων (32%) έχει κατατεθεί από εταιρείες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ακολουθούν με 30 %, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η παρουσία και αλλοδαπών πανεπιστημίων (Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες) στις προτάσεις με ποσοστό 15%. Η συμμετοχή σημαντικού αριθμού νοσοκομείων (17%) στο διαγωνισμό δείχνει ότι η καινοτομία πρέπει να αφορά πρώτιστα τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών μέσω της παροχής αναβαθμισμένων, πρωτοποριακών και ευρείας προσβασιμότητας υπηρεσιών. Τέλος, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας συμμετέχουν με 6%, ιδιαίτερα στους τομείς έρευνας αιχμής.

Η Α΄φάση αξιολόγησης ολοκληρώνεται την Τρίτη 12/11 και η τελική φάση διαγωνισμού, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Disrupt, Startup, ScaleUP» που διοργανώνεται από τους Industry Disruptors – Game Changers στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, την Κυριακή 24/11, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, όπου οι 10 επικρατέστεροι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν ζωντανά σε κοινό και κριτές το επιχειρηματικό τους σχέδιο.  

Οι 3 νικητές που θα αναδειχθούν θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο αξίας € 50.000 αλλά και ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Υποστηρικτής του Χρηματικού Επάθλου είναι ο ΣΦΕΕ καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετέχουν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: GENESIS, GLAXOSMITHKLINE, MSD, PHARMASERVE–LILLY, PHARMATHEN, ROCHE, NOVARTIS καθώς και το PhRMA Innovation Forum. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, «η συμμετοχή στο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project αποτελεί τρανταχτή απόδειξη του πλούτου που διαθέτει η χώρα μας σε καινοτόμες ιδέες και λαμπρά μυαλά υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων. Με τις ιδέες τους και την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούν να αναδειχτούν και να αποτελέσουν παράδειγμα και μήνυμα αισιοδοξίας σε μια χώρα που παλεύει για την ανάκαμψη».

Πηγή

ΣΦΕΕ

11/11/13

Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ


Από το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ ανακοινώθηκε ότι καλούνται τα μέλη της στην τακτική γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στο ξενοδοχείο DU LAC, στα Ιωάννινα το Σάββατο στις 16/11/2013 και ώρα 15:30.

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
  1. Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός 6μήνου 
  2. Εφημερίες 
  3. Προμήθειες φαρμάκων (προϋπολογισμοί 2014)

Πηγή

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: ΠΕΦΝΙ

10/11/13

Ποιοι ασθενείς είναι οι πιθανότεροι χρήστες της τεχνολογίας “mHealth”


Τις ομάδες ασθενών οι οποίες είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν smartphone για την αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία τους επιχείρησε να εντοπίσει κατόπιν μελέτης η εταιρία ερευνών αγοράς Manhattan Research. Στόχος της είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ στο χώρο να κατανοήσουν το πως οι ασθενείς και οι πάροχοι περίθαλψης χρησιμοποιούν το ίντερνετ και τα smartphones για θέματα υγείας.

Βάσει τηλεφωνικών και online συνεντεύξεων με περισσότερους από 8.600 ενήλικες από τις ΗΠΑ, η εταιρία υπολόγισε ότι περίπου 95 εκατομμύρια Αμερικανοί αναζητούν πληροφορίες για την υγεία τους μέσω smartphone – ποσό που αυξήθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όπως διαπιστώθηκε, η υιοθέτηση της κινητής τεχνολογίας διέφερε αναμεταξύ των ασθενών. Οι παρακάτω ομάδες ασθενών αποτελούν τους πιθανότερους χρήστες των λύσεων που παρέχει η κινητή τεχνολογία στην υγεία (mHealth, mobile-Health): 
  • Κυστική ίνωση 
  • Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης 
  • Ακμή 
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας 
  • Ηπατίτιδα C 
  • Ημικρανία 
  • Νόσος του Crohn 
  • Χρόνια νεφρική νόσος 
  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή 
  • Διπολική διαταραχή 
Σημειώνεται ότι η Manhattan Research δεν εξηγεί το πως ακριβώς διαμόρφωσε τη συγκεκριμένη λίστα, ωστόσο ανέφερε ότι χρησιμοποίησε δεδομένα που συνέλεξε από τουλάχιστον 50 ενήλικες από την κάθε ομάδα ασθενών.
Αν και η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών υγείας (mobile health apps) από πλευράς των φαρμακευτικών εταιριών είναι χαμηλή μέχρι στιγμής, αποτελούν παράγοντες έντονης επιρροής για τους χρήστες”, όπως τόνισε η εταιρία. 

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική τη βελτιστοποίηση της προβολής των ιστοσελίδων των φαρμακευτικών μέσω των κινητών συσκευών.
Πολλοί pharma marketers συνεχίζουν να υποτιμούν τόσο την ευκαιρία όσο και την πολυπλοκότητα του mobile channel”, δήλωσε η αντιπρόεδρος του τμήματος Ερευνών της Manhattan Research, Monique Levy.
Αυτό που είναι σαφές στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι ασθενείς χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές κατά την περίοδο που νοσούν, για γρήγορες απαντήσεις και έρευνα, καθώς και ολοένα και περισσότερο για να διαχειριστούν την κατάσταση και τη φροντίδα τους”.

Πηγή
PHARMA MARKET JOURNAL

5/11/13

Ζητάμε άμεσες αλλαγές στη θεραπεία της φυματίωσης


Το νέο φάρμακο κατά της φυματίωσης μετά από πενήντα χρόνια κινδυνεύει να μην αξιοποιηθεί αν δεν βελτιωθούν οι στρατηγικές έρευνας και τιμολόγησης

Το νέο φάρμακο bedaquiline για τη φυματίωση δείχνει την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ανάπτυξης και πρόσβασης σε νέους θεραπευτικούς συνδυασμούς

Αθήνα/ Παρίσι , 05 Νοεμβρίου 2013 - Χωρίς μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη και την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων κατά της φυματίωσης, η παγκόσμια ανταπόκριση  για τη φυματίωση δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει καινούριους συνδυασμούς θεραπείας προκειμένου να κλείσει το θανατηφόρο κύκλο που προκαλεί η ανθεκτική μορφή της ασθένειας (drug-resistant tuberculosis, DR-TB), προειδοποιεί η διεθνής, ανθρωπιστική, ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Πνευμονική Υγεία στο Παρίσι .

«Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αναφορικά με τη φυματίωση, αυτό θα ήταν η θεραπεία. Αν μπορούσαμε να έχουμε λιγότερο τοξικά φάρμακα και απλούστερα, συντομότερα θεραπευτικά σχήματα,  τότε λιγότεροι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν τη θεραπεία και λιγότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν»,  σημειώνει η Phumeza Tisile, η οποία έλαβε θεραπεία κατά της φυματίωσης μέσω του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Khayelitsha, της Νοτίου Αφρικής.

Το Δεκέμβριο του 2012, 50 χρόνια αδράνειας στην Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D) φαρμάκων για τη φυματίωση  έφτασαν στο τέλος τους μετά την έγκριση του  bedaquiline από τις ΗΠΑ, ενός νέου φαρμάκου κατά της φυματίωσης που εισήγαγε η εταιρεία Janssen, θυγατρική της Johnson & Johnson (J&J) .

«Πρόκειται για  σημαντικό ορόσημο τόσο για τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια εφησυχασμού ή εορτασμού. Το νέο φάρμακο είναι προφανώς θείο δώρο, αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία ολόκληρων νέων συνδυασμών φαρμάκων για τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης», σημειώνει η Δρ Cathy Hewison, σύμβουλος φυματίωσης των MSF. «Αν δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς μια εντελώς νέα, ανεκτή και πιο αποτελεσματική αγωγή στα επόμενα χρόνια, θα σπαταλήσουμε την ευκαιρία για ριζική βελτίωση της θεραπείας κατά της ανθεκτικής φυματίωσης».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επίσπευσε την έγκριση της bedaquiline, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ ) εξέδωσε άμεσα κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου φαρμάκου, και η  J&J έχει ευρέως προωθήσει την εγγραφή  του νέου φαρμάκου. Αυτά είναι θετικά μηνύματα που δείχνουν ότι το πλαίσιο για τη φυματίωση είναι έτοιμο ώστε να υπάρξει γρήγορη ανταπόκριση σε νέα φάρμακα. Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου για εντελώς νέα θεραπευτικά σχήματα απαιτεί μια πιο ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα κατά της φυματίωσης δημιουργούνται και εισάγονται στην αγορά.

«Χρειαζόμαστε μια ως επί το πλείστον συνεργατική έρευνα στα πρώτα στάδια, αντί για εταιρείες που δραστηριοποιούνται μόνες τους στα εργαστήρια, και αυτό θα απαιτήσει τεράστια δέσμευση από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα καθώς και μια σημαντική "ένεση" κεφαλαίων σε μια εποχή που οι παγκόσμιες επενδύσεις για τη Έρευνα και Ανάπτυξη κατά της φυματίωσης όλο και  μειώνονται»,  δηλώνει η Sharonann Lynch, σύμβουλος πολιτικής της εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Φάρμακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι λιγότερο από το 20% των ανθεκτικών στα φάρμακα περιπτώσεων φυματίωσης στον κόσμο διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται. Επειδή η θεραπεία είναι μακροχρόνια, επίπονη, δαπανηρή και ελάχιστα αποτελεσματική, με τα παγκόσμια ποσοστά ίασης να παρουσιάζουν στασιμότητα γύρω στο 50%, η αύξηση τον ποσοστών διάγνωσης και θεραπείας της ανθεκτικής φυματίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι πληγείσες χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης σήμερα, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα προγράμματα αυτά με τη χρήση των νέων συνδυασμών θεραπείας μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα, εξασφαλίζοντας μια υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι χώρες θα χρειαστούν υποστήριξη, επομένως κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία  ενός πλήρους χρηματοδοτούμενου Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

«Πρέπει επίσης να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε οι νέες θεραπείες να είναι προσιτές. Η τιμολογιακή πολιτική της J&J για την bedaquiline αφήνει τις μεσαίου εισοδήματος χώρες εκτός. Αν και μερικές από αυτές τις χώρες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την ανθεκτική φυματίωση, οι ασθενείς τους έπρεπε να καταβάλλουν  $3.000 για θεραπεία ενός εξαμήνου», επισημαίνει η Sharonann Lynch . «Αυτό το κόστος είναι για ένα μόνο φάρμακο, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι απαιτούνται αρκετά ακόμη φάρμακα για την αποτελεσματική θεραπεία. Αν οι νέοι συνδυασμοί θεραπείας του μέλλοντος κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια ακόμη και στις φτωχότερες χώρες, όπως κοστίζουν σήμερα, πώς θα μπορέσουν οι χώρες αυτές να αυξήσουν την πρόσβαση στην θεραπεία και να επεκτείνουν την κάλυψη;».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μία από τις μεγαλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παρέχουν φροντίδα κατά της ανθεκτικής φυματίωσης. Το 2012 , οι MSF  περιέθαλψαν 29.000 ασθενείς με φυματίωση σε 30 χώρες και 1.780 ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση σε 18 χώρες. Οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Ασθενειών του Πνεύμονα κυκλοφόρησαν σήμερα έρευνα για τις τιμές, τις πηγές, την πρόσβαση και την εξέλιξη ως προς την Έρευνα και Ανάπτυξη των φαρμάκων για την φυματίωση με τίτλο «Φάρμακα ανθεκτικής φυματίωσης στο μικροσκόπιο». Η αναφορά είναι διαθέσιμή στο σύνδεσμο http://www.msfaccess.org/content/dr-tb-drugs-under-microscope3rd-edition
 

«ΕΞΕΤΑΣΕ ΜΕ, ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ ΜΕ» :
Υπογράφουμε όλοι το Μανιφέστο για την καταπολέμηση της ανθεκτικής φυματίωσης
 
Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, προκαλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους το χρόνο, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ,  προκύπτει ότι στην Ελλάδα δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο περί τα 600 κρούσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί  από μελέτες που έχουν γίνει, ότι υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων της νόσου. Μάλιστα, το 2011 παρουσιάζεται αύξηση των δηλωθέντων Ελλήνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης που επιβάλλει την μείωση του προϋπολογισμού στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, των διαθέσιμων δομών υγείας και κατ’ επέκταση  της ποιότητάς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων της ανθεκτικής μορφής της φυματίωσης, της οποίας η αντιμετώπιση απαιτεί καλά θεσμοθετημένες και λειτουργικές μονάδες υγείας που είναι σε θέση να διαγιγνώσκουν έγκαιρα τα νέα κρούσματα και να παρέχουν υψηλού κόστους θεραπεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, η μείωση στα εισοδήματα των νοικοκυριών επιφέρει δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα Υγείας, μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διάγνωση της φυματίωσης και επομένως αύξηση των ανθρώπων που θα μπορούσαν να μολυνθούν από τη νόσο.

Μέσα από ένα συγκλονιστικό κείμενο, ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση μαζί με τους γιατρούς τους απευθύνουν επείγουσα έκκληση για την καταπολέμηση της ασθένειας. Διαβάστε τώρα το Μανιφέστο «Εξέτασέ με, Θεράπευσέ με» και υπογράψτε την ηλεκτρονική έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση της ασθένειας παγκοσμίως.

Το Μανιφέστο αυτό θα σταλεί σε βασικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, χρηματοδοτών, φαρμακευτικών εταιρειών και φορέων χάραξης πολιτικής. Θα κρατάμε ενήμερους όσους υπογράψουν για τυχόν εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

http://www.msf.gr/minisites/tbmanifesto/index.html

Πηγή
http://www.msf.gr/

3/11/13

Νέα «θετική» λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, νέα «θετική» λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τίθεται από 02/11/13 σε ισχύ.

Η νέα λίστα περιλαμβάνει 17 περιορισμούς στην συνταγογράφηση δραστικών ουσιών συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών. Περιλαμβάνει δηλαδή συγκεκριμένες οδηγίες προς τους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, πλέον ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μόνον τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που ανήκουν στην «θετική» λίστα φαρμάκων. Πιο αναλυτικά, οι περιορισμοί αφορούν -μεταξύ άλλων- σε φάρμακα:

Για τη Θεραπεία πεπτικού έλκους, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της φαρμακευτικής γαστροπροστασίας σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους.

Την πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας. για την προφύλαξη και θεραπεία των ανεπιθυμήτων ενεργειών των αντιβιοτικών, για τη νεφρική ανεπάρκεια για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε συχνές φλεβοκεντήσεις (ασθενείς πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, αιμοκαθαιρόμενοι) για βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση των εξάρσεων των ιλίγγων κ.α.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 

1. Περιορισμός: Αποζημιώνονται για τη Θεραπεία πεπτικού έλκους, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της φαρμακευτικής γαστροπροστασίας σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους. Ειδικότερα όσον αφορά τη γαστροπροστασία σε χορήγηση κλοπιδογρέλης πρώτη επιλογή είναι η χορήγηση Η2 αναστολέων.
A02BC01 OMEPRAZOLE
A02BC02 PANTOPRAZOLE SODIUM SESQUIHYDRATE
A02BC03 LANSOPRAZOLE
A02BC04 RABEPRAZOLE SODIUM
A02BC05 ESOMEPRAZOLE MAGNESIUM
A02BC05 ESOMEPRAZOLE MAGNESIUM TRIHYDRATE

2. Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο για την ένδειξη "Πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας"
A06AD11 LACTULOSE Από του στόματος χορήγηση (υγρές ή ημιστερεές μορφές)
A06AD12 LACTITOL MONOHYDRATE Από του στόματος χορήγηση (υγρές ή ημιστερεές μορφές)

3. Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο σε χορήγηση για προετοιμασία διαγνωστικής εξέτασης και χειρουργικής επέμβασης
A06AD POTASSIUM SODIUM TARTRATE TETRAHYDRATE

4. Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο σε χορήγηση για προετοιμασία διαγνωστικής εξέτασης και χειρουργικής επέμβασης
A06AG01 SODIUM PHOSPHATE DIBASIC DIHYDRATE,PHOSPHORIC ACID Ορθική χορήγηση (υγρές μορφές, για διαγνωστικούς σκοπούς)
A06AG01 SODIUM PHOSPHATE DIBASIC HEPTAHYDRATE,SODIUM PHOSPHATE MONOBASIC ΜΟΝΟHYDRATE Ορθική χορήγηση (υγρές μορφές, για διαγνωστικούς σκοπούς)
A06AG01 SODIUM PHOSPHATE MONOBASIC ΜΟΝΟHYDRATE,SODIUM PHOSPHATE DIBASIC HEPTAHYDRATE Ορθική χορήγηση (υγρές μορφές, για διαγνωστικούς σκοπούς)
A06AG01 SODIUM PHOSPHATE MONOBASIC ΜΟΝΟHYDRATE,SODIUM PHOSPHATE DIBASIC HEPTAHYDRATE Ορθική χορήγηση (υγρές μορφές, για διαγνωστικούς σκοπούς)

5. Περιορισμός: Αποζημιώνονται μόνο για την ένδειξη: "Προφύλαξη και θεραπεία των ανεπιθυμήτων ενεργειών των αντιβιοτικών"
A07FA02 SACCHAROMYCES BOULARDII Από του στόματος χορήγηση (στερεές μορφέ, υγρές, ημιστερεές)

6. Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο ως δεσμευτικό του φωσφόρου στη νεφρική ανεπάρκεια
A12AX GLYCINE,CALCIUM CARBONATE

7. Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο για άτομα με τεκμηριωμένη από εξειδικευμένο κέντρο δημόσιου νοσοκομείου ανεπάρκεια L-καρνιτίνης. Σε ασθενείς τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας μόνο ως θεραπεία συντήρησης μετά από ενδοφλέβια χορήγηση κατά την αιμοκάθαρση.
A16AA01 LEVOCARNITINE Από του στόματος χορήγηση

8. Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο για τις ενδείξεις ''Ιδιοπαθής μηνορραγία και προφύλαξη από υπερπλασία του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης
G03AC03 LEVONORGESTREL Ενδομήτρια χορήγηση (σύστημα ενδομήτριας χορήγησης)

9. Περιορισμός: Αποζημιώνεται για όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις του εκτός της ένδειξης "Ανδρογενετική αλωπεκία"
G03HA01 CYPROTERONE ACETATE Από του στόματος χορήγηση (στερεές μορφές)

10. Περιορισμός: Δεν αποζημιώνεται για την ένδειξη της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας
M03AX01 BOTULINUM TOXIN TYPE A Παρεντερική χορήγηση (ένεση ή έγχυση)

11. Περιορισμός: Δεν αποζημιώνεται για την ένδειξη της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας
M03AX01 BOTULINUM TYPE A TOXIN HAEMAGLUTININ COMPLEX Παρεντερική χορήγηση (ένεση ή έγχυση)

12. Περιορισμός: Αποζημιώνονται μόνο 2 ενέσεις για κάθε γόνατο ανά έτος και εφόσον δεν υπάρχει ανταπόκριση σε άλλη θεραπεία. Συνταγογράφηση μόνο από ορθοπεδικούς και ρευματολόγους.
M09AX01 HYALURONATE SODIUM Παρεντερική χορήγηση (ένεση ή έγχυση)

13.Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο μία φορά το μήνα και μόνο για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε συχνές φλεβοκεντήσεις (ασθενείς πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, αιμοκαθαιρόμενοι)
N01BB02 LIDOCAINE HYDROCHLORIDE MONOHYDRATE Δερματική εφαρμογή (ημιστερεές μορφές)
 N01BB01 BUPIVACAINE HYDROCHLORIDE Παρεντερική χορήγηση (ένεση ή έγχυση)
N01BB02 LIDOCAINE HYDROCHLORIDE MONOHYDRATE Παρεντερική χορήγηση (ένεση ή έγχυση)
N01BB09 ROPIVACAINE HYDROCHLORIDE MONOHYDRATE Παρεντερική χορήγηση (ένεση ή έγχυση)

14. Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο μία φορά το μήνα και μόνο για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε συχνές φλεβοκεντήσεις (ασθενείς πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, αιμοκαθαιρόμενοι)
N01BB20 LIDOCAINE,PRILOCAINE Δερματική εφαρμογή (ημιστερεές μορφές)

15. Περιορισμός: Συνταγογράφηση μόνο από πνευμονολόγους, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις
R03DX07 ROFLUMILAST Από του στόματος χορήγηση (στερεές μορφές)

16. Περιορισμός: Αποζημιώνεται αποκλειστικά για βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση των εξάρσεων των ιλίγγων
R06AA52 DIMENHYDRINATE,NICOTINIC ACID,PYRIDOXINE HYDROCHLORIDE Από του στόματος χορήγηση (στερεές μορφές τροποποιημένης αποδέσμευσης)

17. Περιορισμός: Αποζημιώνονται μόνο για την ένδειξη "Σύνδρομο SJÖGREN"
S01XA12 DEXPANTHENOL Οφθαλμική χορήγηση (ημιστερεές μορφές)
S01XA20 CARBOMER Οφθαλμική χορήγηση (ημιστερεές μορφές)
S01XA20 CARBOMER 974P Οφθαλμική χορήγηση (ημιστερεές μορφές)
S01XA20 POLYVIDONE Οφθαλμική χορήγηση (υγρές μορφές)
S01XA20 POLYVIDONE Κ25 Οφθαλμική χορήγηση (υγρές μορφές)
S01XA20 POLYVINYL ALCOHOL,POLYVIDONE Οφθαλμική χορήγηση (υγρές μορφές)

Πηγές

Healthview
ΕΟΠΥΥ

2/11/13

Συγκρότηση Επιτροπής για την παρακολούθηση εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών συνταγογράφησης


Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Π. Καλλίρη συγκροτήθηκε Επιτροπή - Ομάδα Εργασίας για το συντονισμό των Δράσεων σχετικά με την παρακολούθηση εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών συνταγογράφησης.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χ. Παπανικολάου. Η επιτροπή αποτελείται από 12 μέλη.

Η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ΑΔΑ ΒΛΞΧΘ - 6ΑΟ.
 
Πηγές

Υπουργείο Υγείας
Διαύγεια