27/2/13

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.


Η τελευταία Γενική Συνέλευση της 23ης Φεβρουαρίου 2013 της ΠΕΦΝΙ, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Α. Συγγρός», αποφάσισε ομόφωνα ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 6η Απριλίου 2013.

Μερικά σημεία που χρειάζονται προσοχή είναι:
  • Οι εκλογές θα διενεργηθούν με φυσική παρουσία στα γραφεία της Π.Ε.Φ.Ν.Ι., Μιχαλακοπούλου 99 στην Αθήνα. 
  • Οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ. σε συνδυασμούς ή μεμονωμένα, καθώς και για την ελεγκτική επιτροπή, πρέπει να κατατεθούν εντός δέκα (10) ημερών δηλ. μέχρι και 8-03-2013 στα γραφεία της Π.Ε.Φ.Ν.Ι με συστημένη επιστολή ή φαξ (Μιχαλακοπούλου 99, Τ.Κ. 11527 , ΑΘΗΝΑ, τηλ-φαξ 210-7753104). 
  • Η παραλαβή των υποψηφιοτήτων θα γίνει από την εφορευτική επιτροπή στις 08-03-2013
  • Η θητεία του νέου Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής που θα προκύψει είναι τριετούς διάρκειας. 
  • Το νέο Δ.Σ. θα απαρτίζεται από 9 άτομα και η Ελεγκτική Επιτροπή από 3. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι υποψηφιότητες που θα σταλούν μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν θα γίνουν δεκτές. 

Με απόφαση της Γ.Σ., η ΠΕΦΝΙ θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσον των ψηφοφόρων από επαρχία, βάσει αποδείξεων.

Όλο το έγγραφο της ΠΕΦΝΙ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

26/2/13

Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα της Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ3(α)/οικ. 13833 (ΦΕΚ 235/Β/07-02-2013)

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ εγκύκλιος που κοινοποιεί τους καταλόγους φαρμάκων του ΦΕΚ 235/Β/07-02-2013, διευκρινίζοντας ότι τα φάρμακα των παραρτημάτων κατανέμονται ως εξής:
  • Ιδιοσκευάσματα τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά από τα Δημόσια Νοσοκομεία και Ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών (Παράρτημα 1) . Ο ΕΟΠΥΥ θα χορηγεί τα εν λόγω σκευάσματα μόνο σε ιδιωτικές κλινικές με λιγότερες από 60 κλίνες. 
  • Ιδιοσκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα Δημόσια Νοσοκομεία , τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Παράρτημα 1).
  • Ιδιοσκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα Νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία (Παράρτημα 2).
Επισημαίνεται ότι τα σκευάσματα του Παραρτήματος 2 χορηγούνται κανονικά και από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία χωρίς να απαιτείται η ένδειξη «Στερούμεθα».
Όλη την εγκύκλιο μπορείτε να τη μεταφορτώσετε από ΕΔΩ.
 
Πηγή

ΕΟΠΥΥ

Πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στις νοσοκομειακές δομές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών

 Στις 25/02/2013 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων υγείας και οικονομικών εγκρίθηκε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (κυρίως νοσηλευτικό και παραϊατρικό) σε όλα τα νοσοκομεία στην επικράτεια.

Ειδικότερα:
  • Στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκηρύσσονται διακόσιες (200) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 3.501.459 Ευρώ.
  • Στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται  εκατόν πενήντα (150)   θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 2.886.709 Ευρώ.
  • Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εβδομήντα (70) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.592 Ευρώ.
  • Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται   εβδομήντα (70)  θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.171.279 Ευρώ.
  • Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εβδομήντα (70) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.024.629 Ευρώ.
  • Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εκατόν πενήντα (150)   θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 2.605.278 Ευρώ.
  • Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, προκηρύσσονται εξήντα επτά (67) θέσεις επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.107.272 Ευρώ.
Για να δείτε το δελτίο τύπου πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή

Υπουργείο Υγείας

25/2/13

Η Συμβολή Γονιδιακών Αναλύσεων στην Προδιάθεση, Διάγνωση, Πρόγνωση και Ορθή Φαρμακολογική Προσέγγιση Ασθενειών



Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το 1ο Θεματικό Συμπόσιο με θέμα:

"Η Συμβολή Γονιδιακών Αναλύσεων στην Προδιάθεση, Διάγνωση, Πρόγνωση και Ορθή Φαρμακολογική Προσέγγιση Ασθενειών"

στις 2-3 Μαρτίου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» του Τμήματος Φυσικής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η ιστοσελίδα του Συμποσίου είναι η:  http://www.gonidiakes.gr/home/

Η Αίτηση συμμετοχής είναι ΕΔΩ

Το Πρόγραμμα είναι ΕΔΩ .


Πηγή

Τμήμα Φαρμακευτικής

21/2/13

Το 99% των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών της Ευρώπης δηλώνουν οτι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που αποκαλύπτει οτι το 99% των νοσοκομειακών φαρμακοποιών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει δυσκολίες με ελλείψεις σε φάρμακα κατά το παρελθόν έτος.

Με πάνω από 300 συμμετέχοντες από 27 χώρες, η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το 63% των νοσοκομειακών φαρμακοποιών αναφέρουν ελλείψεις σε φάρμακα σε εβδομαδιαία βάση και μερικές φορές καθημερινά. 77% θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα σε μια συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, ο Προέδρος της EAHP Dr Roberto ​​Frontini, δήλωσε:

"Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ό,τι ακούω όλο και περισσότερο από τα μέλη μας σε όλη την Ευρώπη: ότι το πρόβλημα ελλείψεων είναι ευρέως διαδεδομένο, δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα και απαιτεί επειγόντως προσοχή εάν η φροντίδα του ασθενούς και οι υπηρεσίες υγείας υποφέρουν. 
Η διαχείριση των ελλείψεων και η προσπάθεια για εύρεση πηγής εφοδιασμού αποσπά τους φαρμακοποιούς από άλλα βασικά καθήκοντα, προκαλεί επιβάρυνση για το προσωπικό και μπορεί να αυξήσει το άγχος και το φόρτο εργασίας στο περιβάλλον του φαρμακείου με συνακόλουθες επιπτώσεις για κίνδυνο να γίνει λάθος. 
Η υποκατάσταση των φαρμάκων σε περίπτωση έλλειψης στο συνταγολόγιο των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επίσης, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές και περαιτέρω αύξηση των κινδύνων για την ασφάλεια των ασθενών. 
Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καλέσω όλους τους εταίρους να συνεργαστούν για τον εντοπισμό και τη θέσπιση λύσεων. Η έκκληση αυτή περιλαμβάνει τη βιομηχανία και τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού, τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και όλα τα επαγγέλματα υγείας που συμμετέχουν στο χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω, επίσης, ότι υπάρχει ένας ρόλος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει τις κυβερνήσεις και άλλους μαζί σε αυτό το θέμα."

Η EAHP θα δημοσιεύσει τα πλήρη αποτελέσματα των ερευνών κατά την διάρκεια του προσεχούς Συνέδριου της στο Παρίσι, 13-15, Μαρτίου 2013.

Πηγή

EAHP

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΦΝΙ


Η ΠΕΦΝΙ συγκαλεί Γενική Συνέλευση με θέμα "Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου".

Στη Γενική Συνέλευση θα εκλεγεί η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές. Επειδή στην πρώτη ΓΣ δεν είχε απαρτία, θα πραγματοποιηθεί με απαρτία του 1/5 των μελών το Σάββατο 23/02/2013 και ώρα 11:30πμ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός".

Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή

Ενημέρωση από ΠΕΦΝΙ μέσω συμβατικού ταχυδρομείου

20/2/13

Συγκρότηση Επιτροπής και Ομάδων Εργασίας για την παρακολούθηση της διαδικασίας εναρμόνισης της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ


Συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, Συντονιστική Επιτροπή Παρακολούθησης της διαδικασίας εναρμόνισης της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης και του Δικτύου Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth).

Έργο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση των εργασιών των αρμόδιων ομάδων εργασίας και των ενεργειών των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.

Η Επιτροπή θα συνέρχεται μια φορά την τελευταία εβδομάδα του μήνα εντός του ωραρίου 08.00 – 16.00 και θα είναι άμισθη.

Συγκροτήθηκαν επίσης 6 Ομάδες Εργασίας ως εξής: 
  1. «Ομάδα εργασίας για τα Άρθρα 4, 5 & 6 της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ: Ευθύνες του Κ-Μ θεραπείας σε σχέση με τη Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη – Διαδικασία Υποβολής Παραπόνων Επανορθώσεις, Επαγγελματική Ευθύνη, Μηχανισμοί Άσκησης Ενδίκων Μέσων, καθώς και Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας – Σύσταση Εθνικού Σημείου Επαφής και πληροφορίες προς ασθενείς και επαγγελματίες» 
  2. «Ομάδα εργασίας για τα Άρθρα 12 και 13 της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ: Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς» 
  3. «Ομάδας εργασίας για το Άρθρο 14 της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ: Ηλεκτρονική Υγεία» 
  4. «Ομάδας εργασίας για το Άρθρο 15 της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ: Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας» 
  5. «Ομάδα εργασίας για τα Άρθρα 5 και 11 της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ: Αναγνώριση συνταγών και ηλεκτρονική συνταγογράφηση» 
  6. «Ομάδα εργασίας για τα Άρθρα 7, 8 και 9 της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ: Επιστροφή εξόδων, προηγούμενη έγκριση και διοικητικές διαδικασίες για χρήση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης» 
Έργο των ανωτέρω ομάδων είναι η επεξεργασία των άρθρων και των επιμέρους θεμάτων της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ κατά τομέα αρμοδιότητας. Υποχρέωση των ομάδων είναι η ενημέρωση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την πορεία εργασιών τους, η υποβολή εισηγήσεων για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν βάσει των υποχρεώσεων της Οδηγίας και η κατάρτιση του τελικού κειμένου προς ενσωμάτωση, βάσει αρμοδιότητας.

Η θητεία των ομάδων λήγει την 25η Οκτωβρίου 2013. Οι ομάδες εργασίας θα συνέρχονται μια φορά την δεύτερη εβδομάδα του μήνα εντός του ωραρίου 08.00 – 16.00 και θα είναι άμισθες.

Έργο του eHealth είναι η ίδρυση εθελοντικού δικτύου που θα συνδέει τις αρμόδιες για την ηλεκτρονική υγεία εθνικές αρχές. Το δίκτυο eHealth έχει ως στόχο την επίτευξη βιώσιμων οικονομικών και κοινωνικών παροχών των ευρωπαϊκών συστημάτων, υπηρεσιών και διαλειτουργικών εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας. Σκοπός του είναι η κατάρτιση κατευθυντηρίων γραμμών και η στήριξη των κρατών μελών στην εφαρμογή κοινών μέτρων για τη διαβίβαση δεδομένων στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

Το Σχέδιο Δράσης για το eHealth έχει χρονικό ορίζοντα που εκτείνεται μέχρι το 2020 (eHealth Action Plan 2012-2020).  

Όλη την Απόφαση μπορείτε να την μεταφορτώσετε στον Υπολογιστή σας από ΕΔΩ

Πηγή

Δι@ύγεια

16/2/13

Δύο Ερωτηματολόγια για τις ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία της Ευρώπης


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ επιστολή της ΕΑΗΡ (European Association of Hospital Pharmacists) σύμφωνα με την οποία καλούνται οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί της Ευρώπης να συμπληρώσουν δύο ερωτηματολόγια που αφορούν τις ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία τους.

Τα ερωτηματολόγια είναι μερικών μόνο ερωτήσεων και συμπληρώνονται σε 5'.

Στη συνέχεια η ΕΑΗΡ σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των αποτελεσμάτων σε εκδηλώσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο συνέδριο της ΕΑΗΡ στο Παρίσι, 13-15 Μαρτίου.

  • Μπορείτε να συμπληρώσετε το 1ο ερωτηματολόγιο ΕΔΩ  
(http://www.surveymonkey.com/s/HK5L839)
  • Το 2ο ερωτηματολόγιο μπορείτε να το συμπληρώσετε ΕΔΩ  
http://www.surveymonkey.com/s/PNBNMTK

Τα ερωτηματολόγια πρέπει να τα συμπληρώσετε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 15-2-2013


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ το Νέο Δελτίο Φαρμάκων 15-2-2013.

Όπως αναφέρρεται στην Απόφαση του ΥΥΚΑ το παρόν Δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και η ισχύς του αρχίζει:

1. Για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από Δευτέρα 18/2/2013 και για τις φαρμακαποθήκες από Παρασκευή 22-02-2013.

2. Για τα ιδιωτικά Φαρμακεία από 04-03-2013

Τα Αρχεία μπορείτε να τα μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από τις διευθύνσεις:
Πηγή

ΥΥΚΑ

Κατανομή Εφημεριών Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ανά Νοσοκομείο για το έτος 2013


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ η κατανομή του ποσού (έντεκα εκατομμυρίων τετρακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ, 11.420.000€), για αποζημίωση ενεργών εφημεριών Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων, Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων.



Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή 

ΠΕΦΝΙ

14/2/13

Αναθεώρηση και συμπλήρωση των καταλόγων φαρμάκων του Ν.3816/2010

Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 235/07-02-2013 (τέυχος Β) οι αναθεωρημένοι και συμπληρωμένοι κατάλογοι των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων της υπ' αρίθ. ΔΥΓ3(α)/ οικ.ΓΥ147/1.03.2012 υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αρίθ. ΔΥΓ3(α)/οικ34092/2.04.2012 υπουργική απόφαση.

Στους καταλόγους αυτούς καθορίζεται και ποιος (Φαρμακείο Νοσοκομείου, Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, Ιδιωτικό Φαρμακείο) χορηγεί τα αντίστοιχα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας τους καταλόγους από ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

11/2/13

Ανακοίνωση για την διεξαγωγή του 16ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών

Το 16ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο “Αθήνα 9,84”, Τεχνόπολις - Γκάζι από 17-20 Μαΐου 2013.

Τα θέματα του Συνεδρίου αφορούν επιστημονικά επιτεύγματα από Έλληνες και ξένους καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες καθώς και προβλήματα επαγγελματικής φύσεως που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στους κοινωνικά ευαίσθητους χώρους που υπηρετούμε.


1. Νεώτερες Εξελίξεις στις Φαρμακευτικές Επιστήμες: Από το Σχεδιασμό στην Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων
2. Φαρμακογονιδιωματική και Επιγενετική
3. Διασφάλιση της Ποιότητας Φαρμάκων, Καλλυντικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής. To Μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας
4. Σύγχρονες Προκλήσεις στην Ιατροφαρμακευτική Ενημέρωση
5. Ο Φαρμακοποιός στα Σύγχρονα Συστήματα Υγείας
6. Φαρμακευτική Πολιτική και Νομοθεσία. Πνευματικά Δικαιώματα: Πρωτότυπα Φάρμακα και Γενόσημα
7. Φαρμακευτικές Σπουδές στην Ελλάδα - Εργασιακές Ευκαιρίες, Πραγματικότητα και Προοπτικές
8. Η Φαρμακοοικονομία Ίαμα στην Δημοσιονομική Κρίση και στους Κλειστούς Προϋπολογισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης
9. Εργασιακά, Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Θέματα του Φαρμακοποιού
10. Κοινωνική Πολιτική Φαρμάκου και Εθελοντισμός 
 

Πηγή

Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

7/2/13

Ημερίδα για την ημέρα πληροφόρησης προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ημερίδα για την ημέρα πληροφόρησης προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην Πλατεία Κουντουριώτη στο Ηράκλειο, η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του N.F.P. Ελλάδας, και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι, η ενημέρωση φορέων, στελεχών και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κρήτη, για τη δυνατότητα που παρέχεται:
  • στη διεκδίκηση και στην ανάπτυξη προγραμμάτων δημόσιας υγείας, 
  • η κατανόηση του μηχανισμού υποβολής και χρηματοδότησης των σχετικών προτάσεων προς τα αρμόδια όργανα της Κοινότητας και 
  • η δημιουργία βάσης δεδομένων με σκοπό την ευρύτερη δικτύωση των φορέων που μπορούν να αιτηθούν χρηματοδότηση
Πηγή

ΕΡΤ

Διασύνδεση ΟΠΣΥ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας) με την e-syntagografisi (Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση)


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ αναρτήθηκε ενημερωτικό κείμενο σύμφωνα με το οποίο στα Φαρμακεία των Νοσοκομείων, στα οποία δεν είναι εγκατεστημένο το μηχανογραφικό σύστημα ΗΔΙΚΑ αλλά υποστηρίζονται από συστήματα άλλων εταιριών, καταχωρούνται οι ηλεκτρονικές συνταγές δύο φορές. Για να αποφύγουμε αυτήν την επιπλέον εργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε λάθη, η ΗΔΙΚΑ διέθεσε στην ΠΕΦΝΙ οδηγίες για τη δημιουργία προγράμματος – γέφυρα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και της ΗΔΙΚΑ.

Όποιο νοσοκομείο επιθυμεί να αναπτύξει σχετικό πρόγραμμα μπορεί να επικοινωνήσει με την ΠΕΦΝΙ, ΕΔΩ.

Τηλέφωνο και Φαξ των γραφείων: 210-7753104
Email: pefni@ath.forthnet.gr

Επισημαίνεται ότι, η εταιρία που υποστηρίζει μηχανογραφικά το νοσοκομείο είναι πιθανόν να ζητήσει οικονομική επιβάρυνση για την ανάπτυξη και εγκατάσταση της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

6/2/13

Τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία εκπέμπουν SOS


Η ΠΕΦΝΙ δημοσίευσε επιστολή σύμφωνα με την οποία "εκπέμπει SOS" προς κάθε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την επιστολή, το τελευταίο διάστημα το μόνο που μπορεί να χαρακτηρίσει τη λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων είναι απόγνωση και απογοήτευση.

S O S Οι προϋπολογισμοί κόβονται και η μείωση ξεπέρασε ήδη το περσινό όριο ασφαλείας. Σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών. Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία , ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία, χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν το ήδη πετσοκομμένο budget.

S O S Το προσωπικό του φαρμακείου αποδεκατίζεται από το κύμα φυγής από το Δημόσιο και δεν αντικαθίσταται πλέον, λες και θα βουλιάξει το Δημόσιο αν οι 240 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα γίνουν 400, και ας διαχειρίζονται 1 δις σε φάρμακα.

S O S Τα μέσα στενεύουν, τα μηχανογραφικά συστήματα αντί να βελτιώνονται απαξιώνονται γιατί δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται και δεν διασυνδέονται.

S O S Το Υπουργείο έχει μπλέξει ανάμεσα στις αρμοδιότητες (τα νοσοκομειακά φαρμακεία είναι αρμοδιότητα εκείνου που έχει τα φάρμακα ή εκείνου που έχει τα νοσοκομεία;;;) και δεν μπορούμε πλέον να βρούμε άκρη. Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη γι αυτό το σοβαρό θέμα.

S O S Βρισκόμαστε ανάμεσα στους ασθενείς και τους Διοικητές. Οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακα τους και οι Διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία. Εμείς το μόνο που υποστηρίζουμε είναι, ότι οι ασθενείς είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο.

Το έγγραφο της ΠΕΦΝΙ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

4/2/13

Τα φάρμακα που απέσπασαν τα Βραβεία Καινοτομίας Prix Gallien


Στην τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Gallien-Γαλληνός που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας βραβεύτηκαν τρία φάρμακα και ένα διαγνωστικό μηχάνημα.

Τα φάρμακα που απέσπασαν τα βραβεία στην κατηγορία τους είναι:
  • το Gilenya της Novartis Hellas ως καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν και 
  • το RoActempra της Roche Hellas ως καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν
Στην κατηγορία των ορφανών φαρμάκων βραβεύτηκαν:
  • τα Nplate της Amgen και 
  • το Mozobil της Sanofi- Aventis  

και τέλος ως καλύτερο διαγνωστικό μηχάνημα- εργαλείο βραβεύτηκε το Cobas HPV Test της Roche Diagnostics. 

Τα βραβεία Prix Galien αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων. Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο να αναδείξουν τα «καλύτερα των καλύτερων» φαρμακευτικά σκευάσματα και γι’ αυτό το λόγο, χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ. Από το 1970 μέχρι σήμερα, τα βραβεία Prix Galien διεξάγονται σε 15 χώρες. Η Ελλάδα αποτελεί τη 16η χώρα που εγκαινιάζει το συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος θα πραγματοποιείται στο εξής κάθε δύο χρόνια.

Τα βραβεία Prix Galien επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από ένα φαρμακοποιό, τον Roland Mehl. Ο στόχος του ήταν να αναδείξει τις σημαντικές προόδους στη φαρμακευτική έρευνα. Πριν τη δημιουργία των βραβείων Prix Galien, το πεδίο αυτό της έρευνας παρέμενε σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένος. Έτσι, συστήθηκε μια έγκριτη επιτροπή από κλινικούς ιατρούς, τοξικολόγους, φαρμακολόγους και φαρμακοποιούς.

Κάθε χρόνο, τα βραβεία αποτελούν μια ευκαιρία να δοθούν τα εύσημα στα πιο σημαντικά φάρμακα που εισήχθησαν στην αγορά καθώς και στα επιτεύγματα της καλύτερης ερευνητικής ομάδας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Από τη σύσταση τους, τα βραβεία Prix Galien, έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός. Θεωρούνται ως ένας ισχυρός θέσμος από όλους όσους ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική έρευνα, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων φορέων, των επιστημόνων, των φαρμακευτικών εταιρειών και του ιατρικού τύπου.

H σπουδαιότητα των βραβείων Prix Galien στη Γαλλία οδήγησε σε ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες χώρες. Τα πρώτα κράτη που δημιούργησαν τα δικά τους βραβεία Prix Galien ήταν το 1982 το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ακολούθησε η Γερμανία το 1984 και η Ολλανδία το 1985. Το 1988 το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε τα δικά του βραβεία Prix Galien, ακολούθησε η Ιταλία το 1989, η Ισπανία το 1990, η Πορτογαλία το 1992, ο Καναδάς το 1993, η Ελβετία το 2001 και το 2007 οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ένα Ευρωπαϊκό βραβείο Prix Galien θεσπίστηκε το 1990 στο Παρίσι για να επιβραβεύσει έναν από τους νικητές του εθνικού βραβείου Galien των προηγούμενων δύο ετών. Το ίδιο βραβείο θεσπίστηκε στις Βρυξέλλες το 1992 και στο Βερολίνο το 1994. Μετά την θέσπιση του βραβείου στον Καναδά, το Ευρωπαικό βραβείο Prix Galien μετονομάσθηκε σε Διεθνές βραβείο Prix Galien το 1996 στο Λονδίνο. Η 30η απονομή του Γαλλικού βραβείου Prix Galien και η 5η απονομή του διεθνούς βραβείου διεξήχθησαν στην UNESCO στις 10 Φεβρουαρίου 1999. Γι αυτήν την απονομή, προσκάλεσαν μια έγκριτη επίτιμη επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων κατόχων βραβείων Nόμπελ. Το Μόντρεαλ διοργάνωσε το Διεθνές βραβείο για το 2000, η Μαδρίτη το 2002, η Λισσαβώνα το 2004 και η Ζυρίχη το 2006. Η 10η επέτειος του Διεθνούς βραβείου Prix Galien διοργανώθηκε στο Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2008, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου του 2010 η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη. Η Λυών, της Γαλλίας διοργάνωσε το Διεθνές βραβείο Prix Galien το 2012.

Οι νικητές των Prix Galien Greece, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα Διεθνή Prιx Galien που θα πραγματοποιηθούν το 2014.  

Πηγές 

http://www.prixgalien.gr/
http://www.healthview.gr/node/50225