4/12/13

Η χρήση των φαρμάκων έχει αυξηθεί δραματικά στις χώρες του ΟΟΣΑ


Η χρήση των φαρμάκων στις ανεπτυγμένες χώρες βρίσκεται σε άνοδο. Στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, η μέση χρήση των αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε μεταξύ του 2000 και 2011, 35 έως 56 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ "Health at a Glance", που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι.

Σε καμία από τις χώρες δεν παρατηρήθηκε μείωση των αντικαταθλιπτικών κατά τα τελευταία χρόνια. Η υψηλότερη κατανάλωση καταγράφηκε στην Ισλανδία - εδώ οι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά σε περισσότερους από δέκα στους εκατό κάτοικους. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο ΟΟΣΑ αποδίδει την αύξηση της κατανάλωσης στην οικονομική κρίση. "Αυτές οι προσεγίσεις εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα των συνταγών", αναφέρει η έκθεση. Τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται πιο συχνά για ηπιότερες περιπτώσεις, όπως σε άγχος και σε κοινωνικές φοβίες, και σε γενικές γραμμές, οι θεραπείες είναι πιο εντατικές από ό,τι πριν.

Το ποσοστό των συνταγών για φάρμακα για τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν παρόμοιο με αυτό για τα αντικαταθλιπτικά. Εδώ, ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 60 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους και το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Φινλανδία με 84 ημερήσιες δόσεις. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εξάπλωση της παχυσαρκίας.

Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει φθάσει πλέον σε ένα μέσο όρο πάνω από 80 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή. Στα άτομα ηλικίας 65 ετών, μια γυναίκα κατά μέσο όρο αναμένεται να ζήσει άλλα 20,9 χρόνια και ένας άνδρας άλλα 17,6 χρόνια.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας την έκθεση και από ΕΔΩ.

Πηγές

http://www.univadis.gr/medical-news#?f0=201.62
http://www.oecd.org/ 
http://www.oecd.org/health/health-systems/HealthAtAGlanceEurope2012.pdf