5/11/13

Ζητάμε άμεσες αλλαγές στη θεραπεία της φυματίωσης


Το νέο φάρμακο κατά της φυματίωσης μετά από πενήντα χρόνια κινδυνεύει να μην αξιοποιηθεί αν δεν βελτιωθούν οι στρατηγικές έρευνας και τιμολόγησης

Το νέο φάρμακο bedaquiline για τη φυματίωση δείχνει την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ανάπτυξης και πρόσβασης σε νέους θεραπευτικούς συνδυασμούς

Αθήνα/ Παρίσι , 05 Νοεμβρίου 2013 - Χωρίς μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη και την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων κατά της φυματίωσης, η παγκόσμια ανταπόκριση  για τη φυματίωση δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει καινούριους συνδυασμούς θεραπείας προκειμένου να κλείσει το θανατηφόρο κύκλο που προκαλεί η ανθεκτική μορφή της ασθένειας (drug-resistant tuberculosis, DR-TB), προειδοποιεί η διεθνής, ανθρωπιστική, ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Πνευμονική Υγεία στο Παρίσι .

«Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αναφορικά με τη φυματίωση, αυτό θα ήταν η θεραπεία. Αν μπορούσαμε να έχουμε λιγότερο τοξικά φάρμακα και απλούστερα, συντομότερα θεραπευτικά σχήματα,  τότε λιγότεροι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν τη θεραπεία και λιγότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν»,  σημειώνει η Phumeza Tisile, η οποία έλαβε θεραπεία κατά της φυματίωσης μέσω του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Khayelitsha, της Νοτίου Αφρικής.

Το Δεκέμβριο του 2012, 50 χρόνια αδράνειας στην Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D) φαρμάκων για τη φυματίωση  έφτασαν στο τέλος τους μετά την έγκριση του  bedaquiline από τις ΗΠΑ, ενός νέου φαρμάκου κατά της φυματίωσης που εισήγαγε η εταιρεία Janssen, θυγατρική της Johnson & Johnson (J&J) .

«Πρόκειται για  σημαντικό ορόσημο τόσο για τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια εφησυχασμού ή εορτασμού. Το νέο φάρμακο είναι προφανώς θείο δώρο, αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία ολόκληρων νέων συνδυασμών φαρμάκων για τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης», σημειώνει η Δρ Cathy Hewison, σύμβουλος φυματίωσης των MSF. «Αν δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς μια εντελώς νέα, ανεκτή και πιο αποτελεσματική αγωγή στα επόμενα χρόνια, θα σπαταλήσουμε την ευκαιρία για ριζική βελτίωση της θεραπείας κατά της ανθεκτικής φυματίωσης».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επίσπευσε την έγκριση της bedaquiline, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ ) εξέδωσε άμεσα κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου φαρμάκου, και η  J&J έχει ευρέως προωθήσει την εγγραφή  του νέου φαρμάκου. Αυτά είναι θετικά μηνύματα που δείχνουν ότι το πλαίσιο για τη φυματίωση είναι έτοιμο ώστε να υπάρξει γρήγορη ανταπόκριση σε νέα φάρμακα. Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου για εντελώς νέα θεραπευτικά σχήματα απαιτεί μια πιο ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα κατά της φυματίωσης δημιουργούνται και εισάγονται στην αγορά.

«Χρειαζόμαστε μια ως επί το πλείστον συνεργατική έρευνα στα πρώτα στάδια, αντί για εταιρείες που δραστηριοποιούνται μόνες τους στα εργαστήρια, και αυτό θα απαιτήσει τεράστια δέσμευση από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα καθώς και μια σημαντική "ένεση" κεφαλαίων σε μια εποχή που οι παγκόσμιες επενδύσεις για τη Έρευνα και Ανάπτυξη κατά της φυματίωσης όλο και  μειώνονται»,  δηλώνει η Sharonann Lynch, σύμβουλος πολιτικής της εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Φάρμακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι λιγότερο από το 20% των ανθεκτικών στα φάρμακα περιπτώσεων φυματίωσης στον κόσμο διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται. Επειδή η θεραπεία είναι μακροχρόνια, επίπονη, δαπανηρή και ελάχιστα αποτελεσματική, με τα παγκόσμια ποσοστά ίασης να παρουσιάζουν στασιμότητα γύρω στο 50%, η αύξηση τον ποσοστών διάγνωσης και θεραπείας της ανθεκτικής φυματίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι πληγείσες χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης σήμερα, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα προγράμματα αυτά με τη χρήση των νέων συνδυασμών θεραπείας μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα, εξασφαλίζοντας μια υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι χώρες θα χρειαστούν υποστήριξη, επομένως κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία  ενός πλήρους χρηματοδοτούμενου Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

«Πρέπει επίσης να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε οι νέες θεραπείες να είναι προσιτές. Η τιμολογιακή πολιτική της J&J για την bedaquiline αφήνει τις μεσαίου εισοδήματος χώρες εκτός. Αν και μερικές από αυτές τις χώρες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την ανθεκτική φυματίωση, οι ασθενείς τους έπρεπε να καταβάλλουν  $3.000 για θεραπεία ενός εξαμήνου», επισημαίνει η Sharonann Lynch . «Αυτό το κόστος είναι για ένα μόνο φάρμακο, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι απαιτούνται αρκετά ακόμη φάρμακα για την αποτελεσματική θεραπεία. Αν οι νέοι συνδυασμοί θεραπείας του μέλλοντος κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια ακόμη και στις φτωχότερες χώρες, όπως κοστίζουν σήμερα, πώς θα μπορέσουν οι χώρες αυτές να αυξήσουν την πρόσβαση στην θεραπεία και να επεκτείνουν την κάλυψη;».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μία από τις μεγαλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παρέχουν φροντίδα κατά της ανθεκτικής φυματίωσης. Το 2012 , οι MSF  περιέθαλψαν 29.000 ασθενείς με φυματίωση σε 30 χώρες και 1.780 ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση σε 18 χώρες. Οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Ασθενειών του Πνεύμονα κυκλοφόρησαν σήμερα έρευνα για τις τιμές, τις πηγές, την πρόσβαση και την εξέλιξη ως προς την Έρευνα και Ανάπτυξη των φαρμάκων για την φυματίωση με τίτλο «Φάρμακα ανθεκτικής φυματίωσης στο μικροσκόπιο». Η αναφορά είναι διαθέσιμή στο σύνδεσμο http://www.msfaccess.org/content/dr-tb-drugs-under-microscope3rd-edition
 

«ΕΞΕΤΑΣΕ ΜΕ, ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ ΜΕ» :
Υπογράφουμε όλοι το Μανιφέστο για την καταπολέμηση της ανθεκτικής φυματίωσης
 
Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, προκαλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους το χρόνο, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ,  προκύπτει ότι στην Ελλάδα δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο περί τα 600 κρούσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί  από μελέτες που έχουν γίνει, ότι υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων της νόσου. Μάλιστα, το 2011 παρουσιάζεται αύξηση των δηλωθέντων Ελλήνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης που επιβάλλει την μείωση του προϋπολογισμού στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, των διαθέσιμων δομών υγείας και κατ’ επέκταση  της ποιότητάς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων της ανθεκτικής μορφής της φυματίωσης, της οποίας η αντιμετώπιση απαιτεί καλά θεσμοθετημένες και λειτουργικές μονάδες υγείας που είναι σε θέση να διαγιγνώσκουν έγκαιρα τα νέα κρούσματα και να παρέχουν υψηλού κόστους θεραπεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, η μείωση στα εισοδήματα των νοικοκυριών επιφέρει δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα Υγείας, μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διάγνωση της φυματίωσης και επομένως αύξηση των ανθρώπων που θα μπορούσαν να μολυνθούν από τη νόσο.

Μέσα από ένα συγκλονιστικό κείμενο, ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση μαζί με τους γιατρούς τους απευθύνουν επείγουσα έκκληση για την καταπολέμηση της ασθένειας. Διαβάστε τώρα το Μανιφέστο «Εξέτασέ με, Θεράπευσέ με» και υπογράψτε την ηλεκτρονική έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση της ασθένειας παγκοσμίως.

Το Μανιφέστο αυτό θα σταλεί σε βασικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, χρηματοδοτών, φαρμακευτικών εταιρειών και φορέων χάραξης πολιτικής. Θα κρατάμε ενήμερους όσους υπογράψουν για τυχόν εξελίξεις.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

http://www.msf.gr/minisites/tbmanifesto/index.html

Πηγή
http://www.msf.gr/