13/11/13

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στον χώρο της Υγείας του ΣΦΕΕ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον χώρο της Υγείας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος SFEE Innovation Project.

Με 143 προτάσεις, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτελώντας μία πραγματική πρόκληση για το μέλλον.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, μεμονωμένοι ερευνητές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου της Υγείας, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, startup, φοιτητές και μαθητές, αποδεικνύοντας πως το επιχειρείν πηγάζει μόνο από τη θέληση για δημιουργία και καινοτομία.

Την επιτυχία του διαγωνισμού δεν αποδεικνύει μόνο το αμείωτο ενδιαφέρον της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και η σημαντική περιφερειακή διάσταση στην κατανομή των υποψηφιοτήτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική περιφέρεια ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για καινοτομία. Χαρακτηριστική είναι η θεματική διαφοροποίηση των προτάσεων, πάνω από 15 θεματικές κατηγορίες εκπροσωπούνται, που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα του χώρου της Υγείας, με την πλειοψηφία των προτάσεων να αφορά θεματικές κατηγορίες έρευνας και ανάπτυξης που βρίσκονται στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό προτάσεων αφορούσε την κατηγορία της Βιοπληροφορικής (16%), των Τεχνολογιών, Μεθοδολογιών και Δεικτών (14%) και, την Αξιολόγηση και Αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών (12%). Τομείς αιχμής στην έρευνα στο χώρο της Υγείας έχουν αξιοπρόσεκτη παρουσία, όπως Βιοτεχνολογία (6%), Βιοηλεκτρονικά συστήματα, υπολογιστική απεικόνιση και ρομποτικές διατάξεις (5%), Κυτταρικές θεραπείες (4%), Αναγεννητική Ιατρική (3%), αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό είναι κομμάτι των μελλοντικών εξελίξεων στο χώρο της υγείας.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι έννοιες της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι αλληλένδετες, το μεγαλύτερο ποσοστό των προτάσεων (32%) έχει κατατεθεί από εταιρείες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ακολουθούν με 30 %, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η παρουσία και αλλοδαπών πανεπιστημίων (Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες) στις προτάσεις με ποσοστό 15%. Η συμμετοχή σημαντικού αριθμού νοσοκομείων (17%) στο διαγωνισμό δείχνει ότι η καινοτομία πρέπει να αφορά πρώτιστα τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών μέσω της παροχής αναβαθμισμένων, πρωτοποριακών και ευρείας προσβασιμότητας υπηρεσιών. Τέλος, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας συμμετέχουν με 6%, ιδιαίτερα στους τομείς έρευνας αιχμής.

Η Α΄φάση αξιολόγησης ολοκληρώνεται την Τρίτη 12/11 και η τελική φάση διαγωνισμού, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Disrupt, Startup, ScaleUP» που διοργανώνεται από τους Industry Disruptors – Game Changers στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, την Κυριακή 24/11, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, όπου οι 10 επικρατέστεροι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν ζωντανά σε κοινό και κριτές το επιχειρηματικό τους σχέδιο.  

Οι 3 νικητές που θα αναδειχθούν θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο αξίας € 50.000 αλλά και ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Υποστηρικτής του Χρηματικού Επάθλου είναι ο ΣΦΕΕ καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετέχουν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: GENESIS, GLAXOSMITHKLINE, MSD, PHARMASERVE–LILLY, PHARMATHEN, ROCHE, NOVARTIS καθώς και το PhRMA Innovation Forum. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, «η συμμετοχή στο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project αποτελεί τρανταχτή απόδειξη του πλούτου που διαθέτει η χώρα μας σε καινοτόμες ιδέες και λαμπρά μυαλά υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων. Με τις ιδέες τους και την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούν να αναδειχτούν και να αποτελέσουν παράδειγμα και μήνυμα αισιοδοξίας σε μια χώρα που παλεύει για την ανάκαμψη».

Πηγή

ΣΦΕΕ