13/7/13

Τα προβλήματα του Νοσοκομειακού Φαρμακείου του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός"!


Στην ιστοσελίδα Ygeia360 αναρτήθηκε άρθρο σχετικά με τα προβλήματα του Νοσοκομειακού Φαρμακείου του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός". Μεταξύ άλλων στο άρθρο αναφέρεται ότι, στα πρόθυρα της πλήρους και οριστικής "κατάρρευσης" βρίσκεται το φαρμακείο του ειδικού νοσοκομείου της Αθήνας "Ανδρέας Συγγρός", το οποίο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων ολόκληρη την Αττική για δερματολογικά περιστατικά, ενώ το φαρμακείο του ιδρύματος εξυπηρετεί επίσης 1.000 φορείς και ασθενείς από τη λοίμωξη HIV/AIDS!

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία περιήλθαν την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 εις γνώσιν του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και είναι σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια το ygeia360.gr, ο προϋπολογισμός του "Ανδρέας Συγγρός" για το 2012 προέβλεπε για φάρμακα 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό μειώθηκε για το 2013 στα... 10 εκατ. ευρώ, μείωση η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στις στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου, καθώς μόνον για τα αντιρετροϊκά φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα για τους φορείς και τους ασθενείς με HIV/AIDS, απαιτούνται 9,5 εκατ. ευρώ για όλο το 2013!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μάλιστα, το φαρμακείο του νοσοκομείο έχει υποχρεωθεί, εξαιτίας των δραστικών περικοπών στον προϋπολογισμό, να σταματήσει την εκτέλεση συνταγών για φάρμακα υψηλού κόστους, όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες οι ιντερφερόνες, κ.λπ. με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται στα ελάχιστα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και να αντιμετωπίζουν μία απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ ελάμβαναν μέχρι τις αρχές του 2013 τα φάρμακα αυτά από τα φαρμακεία των νοσκομείων.

Τα ίδια στοιχεία είναι επίσης δραματικά όσον αφορά το προσωπικό του φραμακείου του "Ανδρέας Συγγρός". Έτσι, στο φαρμακείο του νοσοκομείου υπηρετούσαν το 2010 δύο (2) φαρμακοποιοί και πέντε (5) βοηθοί φαρμακοποιού, ενώ σήμερα υπηρετεί ένας (1) φαρμακοποιός και δύο (2) βοηθοί φαρμακοποιού, προκειμένου να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες!

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο στην ιστοσελίδα Ygeia360, ΕΔΩ.

Πηγή

Ενημέρωση από: Τσικαλάκη Ειρήνη, Δ/ντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός"