16/5/13

Νέο μοντέλο διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων από την ΕΠΥ για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Η δυνατότητα αποκλειστικής προμήθειας φαρμάκων από μία μόνο φαρμακευτική εταιρεία ανά δραστική ουσία στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αποτελεί παρελθόν μετά από το νέο μοντέλο διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ξεκίνηση η ΕΠΥ.

Ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για την προμήθεια της δραστικής ουσίας Ομεπραζόλη στο ΕΣΥ θα υλοποιηθεί με βάση το νέο μοντέλο. Το νέο μοντέλο θα αναδεικνύει ως νικητές τους τρεις πιο οικονομικούς προμηθευτές που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό βάσει του συστήματος «50-30-20», έτσι ώστε ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού θα παρέχει το 50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκου, ο δεύτερος το 30% και ο τρίτος το 20%.

Η διακήρυξη του διαγωνισμού είναι στη διεύθυνση: http://www.moh.gov.gr/articles/epitroph-promhtheiwn-ygeias/diagwnismoi/1285-diakhrykseis-diagwnismwn?fdl=5512

Αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι αναφέρεται:
"Τίτλος διαγωνισμού: Συμφωνία Πλαίσιο για την προμήθεια φαρμάκου με την ονομασία OMEPRAZOL 40 MG για ενδοφλέβια έγχυση
Αρ. Διακήρυξης: ΕΠΥ 8/2012
Προθεσμία Υποβολής Προσφορών: ημερ.: 19/6/2013"

Έχουμε την άποψη ότι η ονομασία του φαρμάκου θα πρέπει να διευκρινισθεί αν είναι:

OMEPRAZOL 40 MG για ενδοφλέβια (i.v.) χορήγηση, ή,
OMEPRAZOL 40 MG για ενδοφλέβια (inf.) έγχυση

διότι άλλη μορφή είναι η ενδοφλέβια (i.v.) χορήγηση και άλλη μορφή είναι η "ενδοφλέβια (inf) έγχυση".

Στην περίπτωση της iv χορήγησης το σκεύασμα συνοδεύεται και από τον διαλύτη του ενώ στη έγχυση πρέπει να χρησημοποιηθεί 100 ml φυσιολογικός ορός ή 100 ml διαλύματος δεξτρόζης 5%, το οποίο δεν συνοδεύει το σκεύασμα, οπότε είναι διαφορετικές οι αξίες.

Πηγές

Life2day
Iatropedia