19/5/13

Το κάπνισμα είναι η μοναδική πλέον αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακηρύξει την 31η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος για να επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και τη σημασία των πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν για τη μείωση της κατανάλωσης.

«Το κάπνισμα είναι η μοναδική πλέον αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και επί του παρόντος ευθύνεται για το θάνατο 1 στους 10 ενηλίκων σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα. Πολλές από τις βλάβες στον οργανισμό αποκαθίστανται και η εξέλιξη των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα αναστέλλεται.

Συγκεκριμένα, μετά τη διακοπή: 
  • Σε 3-9 μήνες παρουσιάζεται βελτίωση βήχα, δύσπνοιας και αναπνευστικών προβλημάτων 
  • Σε 3-9 μήνες αύξηση πνευμονικής λειτουργίας κατά 10% 
  • Σε 5 χρόνια μείωση κινδύνου καρδιακής προσβολής κατά 50% 
  • Σε 15 – 20 χρόνια εξίσωση κινδύνου καρκίνου πνεύμονα με τους μη καπνιστές
Όταν ο καπνιστής διακόπτει νωρίς το κάπνισμα (ειδικά κάτω από την ηλικία των 35), ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών επανέρχεται στα επίπεδα των μη καπνιστών

Φέτος, η Ημέρα εστιάζει στις προσπάθειες για την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, της προώθησης και της χορηγίας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 13 της σύμβασης πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού.

«Εάν δεν αντιδράσουμε, η επιδημία (καπνίσματος) θα σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο έως το 2030. Περισσότερο από το 80% αυτών των αποτρέψιμων θανάτων θα είναι μεταξύ των ατόμων που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Πηγές

WHO
ΚΕΕΛΠΝΟ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ
EXSMOKERS