4/2/13

Τα φάρμακα που απέσπασαν τα Βραβεία Καινοτομίας Prix Gallien


Στην τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Gallien-Γαλληνός που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας βραβεύτηκαν τρία φάρμακα και ένα διαγνωστικό μηχάνημα.

Τα φάρμακα που απέσπασαν τα βραβεία στην κατηγορία τους είναι:
  • το Gilenya της Novartis Hellas ως καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν και 
  • το RoActempra της Roche Hellas ως καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν
Στην κατηγορία των ορφανών φαρμάκων βραβεύτηκαν:
  • τα Nplate της Amgen και 
  • το Mozobil της Sanofi- Aventis  

και τέλος ως καλύτερο διαγνωστικό μηχάνημα- εργαλείο βραβεύτηκε το Cobas HPV Test της Roche Diagnostics. 

Τα βραβεία Prix Galien αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων. Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο να αναδείξουν τα «καλύτερα των καλύτερων» φαρμακευτικά σκευάσματα και γι’ αυτό το λόγο, χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ. Από το 1970 μέχρι σήμερα, τα βραβεία Prix Galien διεξάγονται σε 15 χώρες. Η Ελλάδα αποτελεί τη 16η χώρα που εγκαινιάζει το συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος θα πραγματοποιείται στο εξής κάθε δύο χρόνια.

Τα βραβεία Prix Galien επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από ένα φαρμακοποιό, τον Roland Mehl. Ο στόχος του ήταν να αναδείξει τις σημαντικές προόδους στη φαρμακευτική έρευνα. Πριν τη δημιουργία των βραβείων Prix Galien, το πεδίο αυτό της έρευνας παρέμενε σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένος. Έτσι, συστήθηκε μια έγκριτη επιτροπή από κλινικούς ιατρούς, τοξικολόγους, φαρμακολόγους και φαρμακοποιούς.

Κάθε χρόνο, τα βραβεία αποτελούν μια ευκαιρία να δοθούν τα εύσημα στα πιο σημαντικά φάρμακα που εισήχθησαν στην αγορά καθώς και στα επιτεύγματα της καλύτερης ερευνητικής ομάδας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Από τη σύσταση τους, τα βραβεία Prix Galien, έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός. Θεωρούνται ως ένας ισχυρός θέσμος από όλους όσους ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική έρευνα, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων φορέων, των επιστημόνων, των φαρμακευτικών εταιρειών και του ιατρικού τύπου.

H σπουδαιότητα των βραβείων Prix Galien στη Γαλλία οδήγησε σε ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες χώρες. Τα πρώτα κράτη που δημιούργησαν τα δικά τους βραβεία Prix Galien ήταν το 1982 το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ακολούθησε η Γερμανία το 1984 και η Ολλανδία το 1985. Το 1988 το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε τα δικά του βραβεία Prix Galien, ακολούθησε η Ιταλία το 1989, η Ισπανία το 1990, η Πορτογαλία το 1992, ο Καναδάς το 1993, η Ελβετία το 2001 και το 2007 οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ένα Ευρωπαϊκό βραβείο Prix Galien θεσπίστηκε το 1990 στο Παρίσι για να επιβραβεύσει έναν από τους νικητές του εθνικού βραβείου Galien των προηγούμενων δύο ετών. Το ίδιο βραβείο θεσπίστηκε στις Βρυξέλλες το 1992 και στο Βερολίνο το 1994. Μετά την θέσπιση του βραβείου στον Καναδά, το Ευρωπαικό βραβείο Prix Galien μετονομάσθηκε σε Διεθνές βραβείο Prix Galien το 1996 στο Λονδίνο. Η 30η απονομή του Γαλλικού βραβείου Prix Galien και η 5η απονομή του διεθνούς βραβείου διεξήχθησαν στην UNESCO στις 10 Φεβρουαρίου 1999. Γι αυτήν την απονομή, προσκάλεσαν μια έγκριτη επίτιμη επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων κατόχων βραβείων Nόμπελ. Το Μόντρεαλ διοργάνωσε το Διεθνές βραβείο για το 2000, η Μαδρίτη το 2002, η Λισσαβώνα το 2004 και η Ζυρίχη το 2006. Η 10η επέτειος του Διεθνούς βραβείου Prix Galien διοργανώθηκε στο Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2008, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου του 2010 η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη. Η Λυών, της Γαλλίας διοργάνωσε το Διεθνές βραβείο Prix Galien το 2012.

Οι νικητές των Prix Galien Greece, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα Διεθνή Prιx Galien που θα πραγματοποιηθούν το 2014.  

Πηγές 

http://www.prixgalien.gr/
http://www.healthview.gr/node/50225