21/2/13

Το 99% των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών της Ευρώπης δηλώνουν οτι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που αποκαλύπτει οτι το 99% των νοσοκομειακών φαρμακοποιών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει δυσκολίες με ελλείψεις σε φάρμακα κατά το παρελθόν έτος.

Με πάνω από 300 συμμετέχοντες από 27 χώρες, η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το 63% των νοσοκομειακών φαρμακοποιών αναφέρουν ελλείψεις σε φάρμακα σε εβδομαδιαία βάση και μερικές φορές καθημερινά. 77% θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα σε μια συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, ο Προέδρος της EAHP Dr Roberto ​​Frontini, δήλωσε:

"Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ό,τι ακούω όλο και περισσότερο από τα μέλη μας σε όλη την Ευρώπη: ότι το πρόβλημα ελλείψεων είναι ευρέως διαδεδομένο, δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα και απαιτεί επειγόντως προσοχή εάν η φροντίδα του ασθενούς και οι υπηρεσίες υγείας υποφέρουν. 
Η διαχείριση των ελλείψεων και η προσπάθεια για εύρεση πηγής εφοδιασμού αποσπά τους φαρμακοποιούς από άλλα βασικά καθήκοντα, προκαλεί επιβάρυνση για το προσωπικό και μπορεί να αυξήσει το άγχος και το φόρτο εργασίας στο περιβάλλον του φαρμακείου με συνακόλουθες επιπτώσεις για κίνδυνο να γίνει λάθος. 
Η υποκατάσταση των φαρμάκων σε περίπτωση έλλειψης στο συνταγολόγιο των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επίσης, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές και περαιτέρω αύξηση των κινδύνων για την ασφάλεια των ασθενών. 
Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καλέσω όλους τους εταίρους να συνεργαστούν για τον εντοπισμό και τη θέσπιση λύσεων. Η έκκληση αυτή περιλαμβάνει τη βιομηχανία και τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού, τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και όλα τα επαγγέλματα υγείας που συμμετέχουν στο χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω, επίσης, ότι υπάρχει ένας ρόλος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει τις κυβερνήσεις και άλλους μαζί σε αυτό το θέμα."

Η EAHP θα δημοσιεύσει τα πλήρη αποτελέσματα των ερευνών κατά την διάρκεια του προσεχούς Συνέδριου της στο Παρίσι, 13-15, Μαρτίου 2013.

Πηγή

EAHP