25/1/13

e-trikala, το πρότυπο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Υγείας - eHealth


Από το 2004, το e-trikala, στα πλαίσια και σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας», αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες υλοποιώντας με επιτυχία διάφορα Δημοτικά έργα. 

Στις 8 Απριλίου 2008, ενώ έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία, εξελίχθηκε σε Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., με την επωνυμία e-Trikala Α.Ε., όπου το 99% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο Δήμο Τρικκαίων και το υπόλοιπο 1% στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων.

Δημιουργώντας υποδομές και παρέχοντας υπηρεσίες, η e-Trikala Α.Ε., στοχεύει συνεχώς στη δημιουργία και υλοποίηση εφαρμογών με βάση τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε). Σκοπός της είναι, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε μία μεσαίου μεγέθους πόλη, η απλούστευση των καθημερινών τους συναλλαγών, η μείωση στα τηλεπικοινωνιακά κόστη και η προσφορά νέων υπηρεσιών. Επιπλέον, οι εφαρμογές νέων τεχνολογιών, αποτελούν το νέο τρόπο συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ενώ παράλληλα καθιστούν τις Δημόσιες αρχές, εγγυητές για την σωστή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την ψηφιακή και από απόσταση εξυπηρέτηση των πολιτών.

 Η e-Trikala Α.Ε. λειτουργεί βάσει ολοκληρωμένων διαδικασιών, ενώ ως "Πρώτη Ψηφιακή πόλη της Ελλάδας" (ανακηρυγμένη το 2004 από τον Υπουργό Οικονομίας, Κο Φώλια), καθιερώνει υψηλά τεχνολογικά και ευρυζωνικά εθνικά πρότυπα, χρησιμοποιώντας και προσφέροντας τεχνογνωσία και σε άλλους Δήμους της χώρας.

Στον ιστότοπο του e-trikala και του trikalanews.gr αναφέρονται οι πρόσφατες δραστηριότητες για το e-trikala, σύμφωνα με το οποίο, συνάντηση του Διοικητή και Υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Στ. Ελλάδος Λ. Μακρή και Γ. Δασταυρίδη με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας Χρ. Λάππα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της e-Trikala A.E. και της Cities Net A.E., Οδυσσέα Ράπτη, πραγματοποιήθηκε χθες στην Λάρισα, στην έδρα της 5ης ΥΠΕ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για τον συντονισμό του πλαισίου συνεργασίας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ηλεκτρονικής υγείας που συμμετέχουν από κοινού, μετά από εξουσιοδότηση και την συγχρηματοδότηση του ΥΥΚΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ).

Στο πλαίσιο της συνάντησης η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε την ευκαιρία να συναντήσει και αντιπροσωπεία των νοσηλευτριών της e-Trikala A.E. και του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. που ανέλαβαν πρόσφατα υπηρεσία στο πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου Τρικκαίων, με πεντάμηνα του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Αναλυτικά, η 5η ΥΠΕ, ο Δήμος Τρικκαίων, η «e-Trikala A.E.» του Δήμου Τρικκαίων και οι «Ψηφιακές Πόλεις A.E. – Cities NET S.A.» (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών) συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Renewing Health μαζί με φορείς από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας Γερμανίας και Αυστρίας. 

Στα πλαίσια του προγράμματος, επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.

Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος 2013, ενώ το πρόγραμμα θα ενταχθεί σε δεύτερη φάση ,για την επόμενη τριετία, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος United for Health. Επίσης, η 5η Υ.Π.Ε. και η e-Trikala A.E. του Δήμου Τρικκαίων συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUSTAINS μαζί με 16 εταίρους από 11 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Σλοβενία, Εσθονία).

Μέσω του προγράμματος θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια πιλοτικά υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω διαδικτύου από τους πολίτες χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται κάποιο Νοσοκομείο.

Πηγές

Trikalamews.gr
e-trikala.gr
http://www.echcampus.com/ 
http://www.digital-cities.eu/
http://www.renewinghealth.eu/
http://unitedforhealth.org/