14/1/13

Εκκρεμότητες της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (e-syntagografisi)


Από σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2013, λειτουργεί το ενιαίο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε και περιμένουμε επίλυσή τους.

  • Δεν είναι δυνατόν να πιστοποιηθούν περισσότεροι του ενός φαρμακοποιοί ανά νοσοκομείο. Η εφαρμογή επιτρέπει μόνο ένα φαρμακοποιό ανά ΑΦΜ Νοσοκομείου, οπότε σε όσα Νοσοκομεία υπηρετούν περισσότεροι του ενός μόνο ο ένας (ο Δ/ντής) είναι πιστοποιημένος. Όλες οι συνταγές εκτελούνται στο όνομά του, με τον κωδικό του, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται! 
  • Μετά την επιστολή που έστειλε ο συν Νίκος Λάκκας στην ΠΕΦΝΙ και αφορά τον τρόπο χρέωσης των φαρμάκων του Ν. 3816/10, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα πρέπει να διευκρινισθεί και να εφαρμοστεί ένας και μόνο ένας τρόπος χρέωσης των φαρμάκων διότι τώρα υπάρχουν τουλάχιστον δύο υλοποιήσεις. Η όποια απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί τόσο στην e-syntagografisi όσο και στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων ώστε να συμβαδίζουν οι δύο χρεώσεις. 
  • Να υλοποιηθούν "οι γέφυρες" ανάμεσα στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων και την e-syntagografisi ώστε να μην καταχωρούνται δύο φορές οι συνταγές, γεγονός που προκαλεί σπατάλη χρόνου και ανθρώπινων πόρων. 
  • Τα Νοσοκομεία, με βάση τις Επιτροπές Φαρμάκων τους, έχουν συγκεκριμμένα σκευάσματα ανά δραστική ουσία, στα οποία μπορεί να έχουν και εκπτώσεις από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες. Οπότε οι τιμές που αναγράφονται στην e-syntagografisi δεν είναι πάντα και οι χαμηλότερες διότι με βάση την έκπτωση που έχουν τα νοσοκομεία, μπορεί η ταξινόμηση να είναι διαφορετική. Το "πιό φθηνό" ή "η χαμηλότερη τιμή" για τα νοσοκομεία δεν είναι η Νοσοκομειακή Τιμή αλλά η Τιμή μετά την έκπτωση.
  • Στον Ν.1003/2012, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, αναφέρεται ότι: "Στον κατάλογο δύνανται να εντάσσονται, με τις ίδιες προϋποθέσεις του άρθρου 12 παρ. 2 του ν.3816/2010, όλα τα φάρμακα όμοιας δραστικής ουσίας, μορφής και περιεκτικότητας με αυτά που περιλαμβάνονται στους πίνακες, τα οποία έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας και τιμή σύμφωνα με τα ισχύοντα περί τιμολόγησης των φαρμάκων του άρθρου 12 παρ.2 του ν.3816/2010." Η e-syntagografisi δεν λαμβάνει υπόψη της το παραπάνω με αποτέλεσμα ιδιοσκεύασμα διαφορετικής περιεκτικότητας (πχ 2474903010 FERRIPROX F.C. TAB 50x1000MG/TAB) να κοστολογείται όχι με την νοσοκομειακή αλλά με την λιανική τιμή του. 
Η e-syntagografisi είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό σύστημα και ως εκ τούτου θέλει υποστήριξη με προτάσεις ώστε να εξελιχθεί προς ώφελος όλων των εμπλεκομένων φορέων.