24/11/12

8ος Δεκάλογος για τις Λοιμώξεις


Το Άλφα Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ)  διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με θέμα "8ος Δεκάλογος για τις Λοιμώξεις", το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ν. Λούρος", Νοσοκομείο Μητέρα.

Το Άλφα Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ) είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ινστιτούτο. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ομάδα επιστημόνων που θέλησαν συνδυάζοντας τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία τους να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα και να συνεργαστούν με άλλους επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο κύριος στόχος του είναι να προάγει την έρευνα με τα υψηλότερα επιστημονικά και ηθικά κριτήρια και να συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

8th Top Ten on Infections Για περισσότερες πληροφορίες:

Άλφα Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ) 
Νεαπόλεως 9
151 23 Μαρούσι, Αθήνα

Τηλ.: 210-68.39.604
Fax: 210-68.39.605
E-mail: secreteriat@aibs.gr

Πηγή

http://www.aibs.gr/2/php/index2.php?lang=el

22/11/12

Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στο Νοσοκομείο Καβάλας


Οι ασθενείς, οι συνοδοί τους αλλά και οι εκατοντάδες επισκέπτες του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας (Γ.Ν.Κ.) έχουν πλέον τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο χάρη στο ασύρματο δίκτυο που λειτουργεί από τις αρχές της εβδομάδας.

Η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης όχι μόνο εισήγαγε το νοσοκομείο στην ψηφιακή εποχή αλλά ταυτόχρονα ικανοποίησε και μια μεγάλη επιθυμία, νέων κυρίως ανθρώπων, που ζητούσαν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, ο χρόνος της παραμονής στους χώρους του νοσοκομείου τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επισκέπτες θα είναι περισσότερο ευχάριστος και δημιουργικός.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Παπαδόπουλος μιλώντας στο «ΑΠΕ - ΜΠΕ» τόνισε ότι η πρωτοποριακή αυτή κίνηση επιτεύχθηκε χάρη στη συνδρομή και τη χορηγία της τράπεζας Αττικής. Επισημαίνει επίσης ότι για την εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου χρησιμοποιήθηκαν υλικά τελευταίας τεχνολογίας που δεν επιβαρύνουν ούτε κατ’ ελάχιστον την υγεία των ασθενών. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι η εγκατάσταση του ασύρματου ίντερνετ σε όλους τους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος ήταν μια ενέργεια που θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία όσων χρειάζεται να βρίσκονται στο νοσοκομείο. «Αντιλαμβάνεστε», σημειώνει ο διοικητής, «ότι είναι σημαντικό για ένα νέο άνθρωπο που χειρίζεται με άνεση κάθε μορφή της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και για μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς ή επισκέπτες που έχουν αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις να μπορούν να επικοινωνούν με φίλους και συνεργάτες έχοντας ωφέλιμο και εποικοδομητικό χρόνο σ’ ένα χώρο που όπως και να το κάνουμε επιβαρύνει την ψυχολογία του κάθε ανθρώπου».

Τέλος, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε από τη νέα χρονιά η επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων και η εσωτερική αλληλογραφία να γίνεται μόνο με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση στο χαρτί, το οποίο χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα σε φαξ και εκτυπώσεις φωτοαντιγράφων.

Πηγές

KavalaNet.gr

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

20/11/12

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Αριθμ. ΕΜΠ5 Τροποποίηση της υπ’ αριθ. Φ90380/25916/3294/2011 (ΦΕΚ 2456/Β΄/3−11−2011) κοινής υπουργικής απόφασης «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’αριθ. Φ90380/5383/738/2012 (ΦΕΚ 1233/Β΄/11−4−2012) κοινή υπουργική απόφαση και ισχύει.

Κανονισμός ΕΟΠΥΥ_3054_18Νοε2012

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο (40 σελίδες) και από ΕΔΩ.

Πηγή

Εθνικό Τυπογραφείο

Μηχανισμός εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης


Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3057, 18 Νοεμβρίου 2012, στο οποίο περιλαμβάνεται η Αριθμ. ΕΜΠ4 με τίτλο "Μηχανισμός εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας".

Επειδή το ΦΕΚ περιέχει και άλλες Αποφάσεις, δημιουργήσαμε ένα pdf αρχείο που περιέχει την 1η σελίδα και τις σελίδες 9,10 που περιέχουν μόνο την Απόφαση που ενδιαφέρει την παρούσα ανάρτηση.
Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.splitted-and-merged

Μόνο το ΦΕΚ με την Απόφαση (3 σελίδες) μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Όλο το ΦΕΚ (12 σελίδες) μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγή

Εθνικό Τυπογραφείο

19/11/12

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ: 66 δράσεις και ενέργειες


Ανακοινώθηκε από το ΥΥΚΑ το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ το οποίο περιλαμβάνει 66 δράσεις και ενέργειες που, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα οδηγήσουν στην βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ.

Αρκετές από τις "δράσεις" αφορούν και τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.


Πηγή

ΥΥΚΑ

18/11/12

Πανελλαδική έρευνα της STAT BANK για το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα



Αποκαλυπτική είναι η πανελλαδική έρευνα της STAT BANK για το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα. 
Οι συνολικές ζημιές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2011 σε σχέση με το 2010 ήταν αυξημένες κατά 236%
Εντούτοις, οι 20 πιο κερδοφόρες εταιρείες εμφάνισαν συνολικά κέρδη 183 εκατ. ευρώ όταν ο κλάδος παρουσίασε συνολικές ζημιές 240 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τη μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK, οι συνολικές ζημιές των 194 μεγαλύτερων παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκων (με απολύτως συγκρίσιμα στοιχεία και με εξαίρεση μία εταιρεία) αυξήθηκαν από 65 εκατ. ευρώ το 2010 σε 219 εκατ. ευρώ το 2011. 

Οι πιο κερδοφόρες εταιρείες ήταν οι: Βιανέξ, Specifar, Glaxosmithkline, Bayer Hellas, Novartis Hellas, Boehringer Ingelheim, Reckitt Benkiser, Bristol Myers, Astra Zeneca, Janssen Cilag, LEO, Pharmathen, Menarini, Pharmaserve-Lilly, Elpen, ΣΕΡΒΙΕ, Βιταφάρμ, CSL Behring και ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ζημία είναι οι: Γερολυμάτος Medical, Roche Hellas, Σάντα Φάρμα, Pfizer, Gilead, Abbott Laboratories, Γερολφάρμ, Alapis, Μαρινόπουλος Κ.Π., Sanofi Aventis, Φαρμαγορά, Βέρμα Ντράγκς και Φαράν

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της STAT BANK για το άμεσο μέλλον. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι από τις 250 φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα μείνουν περίπου 100, διότι θα καταγραφεί μείωση των κωδικών φαρμάκων, στον τομέα του χονδρεμπορίου, από τις 150 εταιρίες που λειτουργούν θα μείνουν 40 σαν σημεία διανομών, με 10 ή 12 ομίλους και από τα 10.500 φαρμακεία σε πρώτη φάση θα μείνουν 7.000 και σε δεύτερη φάση 5.000

Αναλυτικά, στη μελέτη της STAT BANK για τις ζημιές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τονίζεται ότι η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά εάν προσθέσει κανείς και την εταιρεία Alapis, οπότε οι συνολικές ζημιές ανέρχονται στα 239 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο του δείγματος, το 11,82% των εταιριών, δηλαδή οι 23 μεγαλύτερες εταιρίες, καλύπτουν το 54,4% του συνολικού τζίρου, ο οποίος έφθασε τα 9 δις. ευρώ το 2011. Από τις 195 εταιρείες του δείγματος οι 155 είναι εμπορικές και οι 40 είναι παραγωγικές. Οι δύο κατηγορίες - παραγωγικές και εμπορικές - απασχολούν περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου το 50% των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία και οι 155 εμπορικές εταιρίες απασχολούν τους άλλους μισούς. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εν Ελλάδι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει την τελευταία πενταετία στη χώρα περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές τους αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τη ρευστότητά τους στο ελληνικό Δημόσιο, με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα νοσοκομεία, ενώ διατηρούν την πιστωτική τους πολιτική, διαθέτοντας φάρμακα. 
...
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων επιχειρήσεων, η εγχώρια αγορά θα εμφανίσει περαιτέρω σημεία υποχώρησης: από τους 11.000 κωδικούς φαρμάκων που διακινούν οι 250 φαρμακευτικές εταιρείες, στην αγορά σήμερα διακινούνται μόνο οι 5.500 κωδικοί, ενώ προβλέπεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι 500 κωδικοί φαρμάκων κάνουν το 70% του τζίρου της αγοράς. 
Τελικά, συνέπεια όλων αυτών θα είναι οι εξαγορές, συγχωνεύσεις και αποχωρήσεις εταιρειών.
...
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο ΕΔΩ.

Πηγές

http://www.statbank.gr/
http://www.ygeia360.gr/ 
http://medispin.blogspot.gr/

14/11/12

Ένταξη των κλάδων ασθενείας ΕΤΑΑ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ η Απόφαση σύμφωνα με την οποία από τις 12-11-2012 καταργείται η παράγραφος 14 του άρθρου 44 του νόμου 4057/2012 καθώς και κάθε διοικητική πράξη που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση της διάταξης αυτής και συνεπώς εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ:

Α) οι παρακάτω κλάδοι ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ:

ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΕΤΒΑ).
ΤΑΠ-ΕΤΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας).
ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού Πίστεως Γενική & American Express).

B) Oι κλάδοι Υγείας του ETAA (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων).

Ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ αποτελείται από τους επιμέρους τομείς:

Τομέας Υγείας Υγειονομικών (ΤΣΑΥ)
Τομέας Υγείας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ)
Τομέας Υγείας Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ)
Τομέας Υγείας Δικηγόρων Αθηνών (ΤΠΔΑ)
Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΤΠΔΘ)
Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά (ΤΥΔΠ)
Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών και Δικαστικών Επιμελητών (ΤΥΔΕ- ΤΠΔΕ).

Επιπρόσθετα με την παράγραφο 1α του ανωτέρω σχετικού 2 αναφέρεται ότι από την 1-12-2012 εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
ΕΝΤΑΞΗ ΛΟΙΠΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 14-11-2012

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έγγραφο στο υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή 

ΕΟΠΥΥ

Οικονομία και Υγεία σε Κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις


Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, θα διενεργηθεί στο Ξενοδοχείο Athens Hilton από 13-15 Δεκεμβρίου 2012.

Στη θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνονται:
  • Οι επιπτώσεις της κρίσης: οικονομία, υγεία και υπηρεσίες υγείας 
  • Τιμολόγηση, αποζημίωση και χρηματοδότηση του υγειονομικού τομέα σε συνθήκες κρίσης 
  • Η πολιτική ασφάλισης υγείας και ο ΕΟΠΥΥ
  • Η ανασυγκρότηση της νοσοκομειακής περίθαλψης 
  • Ιδιωτικές πληρωμές, παραπληρωμές και καταστροφική δαπάνη 
  • Μείζονες παράγοντες κινδύνου για την υγεία στην οικονομική κρίση 
  • Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητα 
  • Φαρμακευτική πολιτική και εξελίξεις (γενόσημα, δραστική, κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων) 
  • Κοινωνικές ανισότητες στην υγεία 
  • Χρηματοδοτική δικαιοσύνη στην ασφάλιση και τις υπηρεσίες υγείας 
  • Κλινική διακυβέρνηση και ιατρική αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα 
  • Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας 
  • Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο 
Η οικονομική κρίση στη χώρα προκαλεί εκτεταμένες βλάβες στην κοινωνία και την υγεία. Το πρόβλημα της υγείας και της ιατρικής περίθαλψης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης συνιστά πρωτίστως ένα πολιτικό ζήτημα, και αντίστοιχα η απάντηση είναι ένα θέμα εξόχως πολιτικό.

Το πρόγραμμα περιστολής της υγειονομικής δαπάνης, το οποίο επιβάλλεται από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο, κατατείνει στη συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας και σωρεύει δραματικές εξελίξεις απορρύθμισης του υγειονομικού τομέα.

Η αποτυχία των μέτρων της πρόσφατης περιόδου και η όξυνση των ενδημικών στρεβλώσεων δεν αφήνει άλλα περιθώρια πέραν της επιβεβλημένης ανασυγκρότησης έναντι του αναπόφευκτου collapsus.

Στο συνέδριο αυτό θα επιχειρηθεί η διατύπωση σκέψεων και ιδεών αλλά και τεκμηριωμένων πολιτικών, για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού τομέα -σε συνθήκες κρίσης- υπό το πρίσμα της ισότητας της αποδοτικότητας, και της αποτελεσματικότητας με σκόπευση τη συγκρότηση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας. Επίσης θα εκπροσωπηθούν και θα συνεισφέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαμόρφωση των θέσεων καθόσον υπό τις παρούσες συνθήκες, η εισαγωγή στην συζήτηση των ζητημάτων της μεταρρύθμισης προαπαιτεί την ανάπτυξη κλίματος εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης.

Eταιρεία Διοργάνωσης 8ου Συνεδρίου

MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS
Μ. Μπότσαρη 15, Τ.Κ. 14561 – Κηφισιά
Τηλ.: 210 6231305
Fax: 210 6233809
E-mail: esdy@mind-work.gr


Πηγές

ΕΣΔΥ

http://www.healthpolicycongress.gr/

Κατάλογος φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν καλύπτονται από την Κοινωνική Ασφάλιση


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ο κατάλογος φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και ΔΕΝ καλύπτονται από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Από το πίνακα φαίνεται ότι βγαίνουν εκτός λίστας πολλά γνωστά σκευάσματα όπως καλσιτονίνες, ιχθυέλαια κλπ.

Για να κατεβάσετε τα αρχεία πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους :

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ

ATC A ΠΕΠΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ATC B AΙΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
ATC C ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ATC D ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ
ATC G ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ
ATC H ΟΡΜΟΝΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ-1
ATC J ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ
ATC L ΑΝΤΙΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ATC M ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
ATC N ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ATC P ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ
ATC R ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ATC S ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ
ATC V ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Πηγές

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Φαρμακοποιοί του Κόσμου- Κύπρου: Έκτακτη ανάγκη συλλογής τροφίμων για άπορες οικογένειες στην Κύπρο


Έκτακτη ανάγκη συλλογής τροφίμων από τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου- Κύπρου για άπορες οικογένειες στην Κύπρο.


Η Οργάνωση Φαρμακοποιοί του Κόσμου – Κύπρου απευθύνει θερμή έκκληση προς τα μέλη και φίλους της, όπως συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία συλλογής τροφίμων της οργάνωσης μας.

Η απόφαση για δυναμική ενεργοποίηση της εκστρατείας μας, που ξεκίνησε πριν 8 μήνες περίπου, προέκυψε από την άμεση ανάγκη ενίσχυσης άπορων οικογενειών στην Κύπρο. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και η ανεργία έχουν φέρει πολλές οικογένειες στον τόπο μας σε απόγνωση. Ως εκ τούτου, οι περιπτώσεις των οικογενειών που χρήζουν άμεσης ανάγκης όλο και αυξάνονται. Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και επιθυμία μας είναι η κάλυψη ενός μέρους των μεγάλων αναγκών των οικογενειών αυτών. Τα τρόφιμα μπορούν να παραδίδονται στα γραφεία της Οργάνωσης μας (Κυκλαμύνων 5Α, Λακατάμια, ΤΤ2322), μεταξύ των ωρών 5.00μμ-8.00μμ καθημερινά.

Για την περιοχή Λάρνακας μπορείτε να επικοινωνείτε με τη φαρμακοποιό κα Βάσω Χατζηκώστα στο τηλ.99-658751, ενώ για την περιοχή Αμμοχώστου μπορείτε να επικοινωνείτε με το φαρμακοποιό κον Νίκο Λίλη στο τηλ. 99-684620.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεισφορές, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας στο 70009818 ή/και στο email worldpharmacists@gmail.com.

Υπενθυμίζουμε, ότι είναι προτιμότερο τα εν λόγω τρόφιμα να είναι σε ξηρά μορφή όπως : • Μακαρόνια • Ρύζι • Όσπρια • Κονσέρβες • Δημητριακά, κλπ • Μαρμελάδες • Μπισκότα, σοκολάτες • Ζάχαρη • Αλέυρι • Καφές

Ευελπιστούμε στη συμβολή σας για την επιτυχία της εκστρατείας αγάπης, που συνεχίζεται για τη βοήθεια των συνανθρώπων μας.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φαρμακοποιών του Κόσμου- Κύπρου.

Πηγές

https://www.facebook.com/worldpharmacists.cy

http://www.worldpharmacists.org/index1.php

http://nosfar.blogspot.gr/2006/12/blog-post_30.html 

http://nosfar.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8122.html

10/11/12

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά


Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

Πολυάριθμες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την ενημέρωση για τους κινδύνους που συνδέονται με τη μη ενδεδειγμένη χρήση των αντιβιοτικών και την ενθάρρυνση της ορθολογικής χρήσης τους.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

  • Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και σύνηθες πρόβλημα στα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη (1).
  • Η λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών ενδέχεται να προκαλέσει τον αποικισμό ή τη μόλυνση των ασθενών από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), οι ανθεκτικοί στην βανκομυκίνη εντερόκοκκοι (VRE) και οι εξαιρετικά ανθεκτικοί αρνητικοί κατά Gram βάκιλοι (2-3).
  • Η λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών συνδέεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από το κλοστρίδιο Κλωστηρίδιο difficile (4-5).
  • Η εμφάνιση, η επιλογή και η εξάπλωση των ανθεκτικών βακτηρίων συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία διότι:
    • Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενών, καθώς και τη διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο (6-7).
    • Η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί συχνά παράγοντα καθυστέρησης της χορήγησης κατάλληλης αντιβιοτικής αντιμικροβιακής θεραπείας (8).
    • Η ακατάλληλη ή καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικής αντιμικροβιακής θεραπείας σε ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις σχετίζεται με επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών και ενίοτε με θάνατο (9-11).
    • Η τρέχουσα έρευνα για νέα αντιβιοτικά τη σύνθεση νέων αντιβιοτικών είναι περιορισμένη και, αν η αντοχή στα αντιβιοτικά συνεχίσει να αυξάνεται, δεν θα υπάρχουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων (12).
Με ποιον τρόπο συμβάλλει στο πρόβλημα η χρήση αντιβιοτικών;
  • Οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν μεγάλη πιθανότητα να λάβουν αντιβιοτικά (13) ενώ το 50% του συνόλου των αντιβιοτικών που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία ενδέχεται να είναι ακατάλληλο (4, 14)
  • Η λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της αντοχής στα αντιβιοτικά (15-17)
  • Ως λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών νοείται οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις (18):
    • Όταν τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται άσκοπα
    • Όταν η χορήγηση του αντιβιοτικού σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση γίνεται με καθυστέρηση
    • Όταν το φάσμα της αντιβιοτικής αντιμικροβιακής θεραπείας είναι είτε υπερβολικά περιορισμένο είτε υπερβολικά ευρύ
    • Όταν η δόση του αντιβιοτικού είναι είτε πολύ μικρή είτε πολύ υψηλή σε σύγκριση με αυτήν που ενδείκνυται για τον συγκεκριμένο ασθενή
    • Όταν η διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη
    • Όταν η θεραπεία με αντιβιοτικά δεν εναρμονίζεται με τα διαθέσιμα μικροβιολογικά δεδομένα των καλλιεργειών.
Για ποιο λόγο πρέπει να προωθήσουμε την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών;
  • Με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αποφευχθεί η εμφάνιση και η επιλογή βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά (4, 17, 19-21).
  • Η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στη μείωση της εμφάνισης λοιμώξεων από το κλοστρίδιο Κλωστηρίδιο difficile (4, 19, 22).
Με ποιους τρόπους μπορούμε να προωθήσουμε την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών;
  • Συνδυασμένες θεραπευτικές στρατηγικές οι οποίες περιλαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση, χρήση τεκμηριωμένων κατευθυντήριων γραμμών οδηγιών και πολιτικών για τα αντιβιοτικά στα νοσοκομεία, περιοριστικά μέτρα και παροχή συμβουλών από γιατρούς ειδικούς στις μολυσματικές νόσους λοιμώξεις (λοιμωξιολόγους) και  μικροβιολόγους και φαρμακοποιούς, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες πρακτικές συνταγογράφησης αντιβιοτικών και στη μείωση της αντοχής στα αντιβιοτικά (4, 19, 23).
    • Η παρακολούθηση της αντοχής στα αντιβιοτικά εντός των νοσοκομείων και η χρήση των δεδομένων από τη χορήγηση των αντιβιοτικών παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την καθοδήγηση της εμπειρικής θεραπείας με αντιβιοτικά σε βαριά πάσχοντες ασθενείς (24)
    • Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και η βέλτιστη διάρκεια της αντιβιοτικής αντιμικροβιακής  προφυλακτικής αγωγής στις χειρουργικές επεμβάσεις στους χειρουργημένους ασθενείς αποτελούν παράγοντες μείωσης του κινδύνου λοιμώξεων στις χειρουργικές εγκαταστάσεις (25) και του κινδύνου εμφάνισης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων (26)
    • Οι μελέτες δείχνουν ότι για ορισμένες ενδείξεις μπορεί να χορηγηθεί μικρότερη και όχι μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας χωρίς διαφορές όσον αφορά την έκβαση των ασθενών, γεγονός το οποίο έχει συσχετιστεί με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης αντοχής στα αντιβιοτικά (15, 27-28).
    • Η λήψη μικροβιολογικών δειγμάτων πριν από την έναρξη εμπειρικής θεραπείας με αντιβιοτικά, η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της καλλιέργειας και ο εξορθολογισμός ορθολογική εφαρμογή της αντιβιοτικής αντιμικροβιακής θεραπείας με βάση τα αποτελέσματα των καλλιεργειών συμβάλλουν στη μείωση της περιττής χρήσης αντιβιοτικών (29).

1.            European Antimicrobial Resistance Surveillance System . RIVM. 2009 [cited March 30, 2010].
2.            Safdar N, Maki DG. The commonality of risk factors for nosocomial colonization and infection with antimicrobial-resistant Staphylococcus aureus, enterococcus, gram-negative bacilli, Clostridium difficile, and Candida. Ann Intern Med. 2002 Jun 4;136(11):834-44.
3.            Tacconelli E, De Angelis G, Cataldo MA, Mantengoli E, Spanu T, Pan A, et al. Antibiotic usage and risk of colonization and infection with antibiotic-resistant bacteria: a hospital population-based study. Antimicrob Agents Chemother. 2009 Oct;53(10):4264-9.
4.            Davey P, Brown E, Fenelon L, Finch R, Gould I, Hartman G, et al. Interventions to improve antibiotic prescribing practices for hospital inpatients. Cochrane Database Syst Rev. 2005(4):CD003543.
5.            Bartlett JG, Onderdonk AB, Cisneros RL, Kasper DL. Clindamycin-associated colitis due to a toxin-producing species of Clostridium in hamsters. J Infect Dis. 1977 Nov;136(5):701-5.
6.            Cosgrove SE, Carmeli Y. The impact of antimicrobial resistance on health and economic outcomes. Clin Infect Dis. 2003 Jun 1;36(11):1433-7.
7.            Roberts RR, Hota B, Ahmad I, Scott RD, 2nd, Foster SD, Abbasi F, et al. Hospital and societal costs of antimicrobial-resistant infections in a Chicago teaching hospital: implications for antibiotic stewardship. Clin Infect Dis. 2009 Oct 15;49(8):1175-84.
8.            Kollef MH, Sherman G, Ward S, Fraser VJ. Inadequate antimicrobial treatment of infections: a risk factor for hospital mortality among critically ill patients. Chest. 1999 Feb;115(2):462-74.
9.            Ibrahim EH, Sherman G, Ward S, Fraser VJ, Kollef MH. The influence of inadequate antimicrobial treatment of bloodstream infections on patient outcomes in the ICU setting. Chest. 2000 Jul;118(1):146-55.
10.          Lodise TP, McKinnon PS, Swiderski L, Rybak MJ. Outcomes analysis of delayed antibiotic treatment for hospital-acquired Staphylococcus aureus bacteremia. Clin Infect Dis. 2003 Jun 1;36(11):1418-23.
11.          Alvarez-Lerma F. Modification of empiric antibiotic treatment in patients with pneumonia acquired in the intensive care unit. ICU-Acquired Pneumonia Study Group. Intensive Care Med. 1996 May;22(5):387-94.
12.          ECDC, EMEA. ECDC/EMEA Joint Technical Report: The bacterial challenge: time to react
2009.
13.          Ansari F, Erntell M, Goossens H, Davey P. The European surveillance of antimicrobial consumption (ESAC) point-prevalence survey of antibacterial use in 20 European hospitals in 2006. Clin Infect Dis. 2009 Nov 15;49(10):1496-504.
14.          Willemsen I, Groenhuijzen A, Bogaers D, Stuurman A, van Keulen P, Kluytmans J. Appropriateness of antimicrobial therapy measured by repeated prevalence surveys. Antimicrob Agents Chemother. 2007 Mar;51(3):864-7.
15.          Singh N, Yu VL. Rational empiric antibiotic prescription in the ICU. Chest. 2000 May;117(5):1496-9.
16.          Lesch CA, Itokazu GS, Danziger LH, Weinstein RA. Multi-hospital analysis of antimicrobial usage and resistance trends. Diagn Microbiol Infect Dis. 2001 Nov;41(3):149-54.
17.          Lepper PM, Grusa E, Reichl H, Hogel J, Trautmann M. Consumption of imipenem correlates with beta-lactam resistance in Pseudomonas aeruginosa. Antimicrob Agents Chemother. 2002 Sep;46(9):2920-5.
18.          Gyssens IC, van den Broek PJ, Kullberg BJ, Hekster Y, van der Meer JW. Optimizing antimicrobial therapy. A method for antimicrobial drug use evaluation. J Antimicrob Chemother. 1992 Nov;30(5):724-7.
19.          Carling P, Fung T, Killion A, Terrin N, Barza M. Favorable impact of a multidisciplinary antibiotic management program conducted during 7 years. Infect Control Hosp Epidemiol. 2003 Sep;24(9):699-706.
20.          Bradley SJ, Wilson AL, Allen MC, Sher HA, Goldstone AH, Scott GM. The control of hyperendemic glycopeptide-resistant Enterococcus spp. on a haematology unit by changing antibiotic usage. J Antimicrob Chemother. 1999 Feb;43(2):261-6.
21.          De Man P, Verhoeven BAN, Verbrugh HA, Vos MC, Van Den Anker JN. An antibiotic policy to prevent emergence of resistant bacilli. Lancet. 2000;355(9208):973-8.
22.          Fowler S, Webber A, Cooper BS, Phimister A, Price K, Carter Y, et al. Successful use of feedback to improve antibiotic prescribing and reduce Clostridium difficile infection: a controlled interrupted time series. J Antimicrob Chemother. 2007 May;59(5):990-5.
23.          Byl B, Clevenbergh P, Jacobs F, Struelens MJ, Zech F, Kentos A, et al. Impact of infectious diseases specialists and microbiological data on the appropriateness of antimicrobial therapy for bacteremia. Clin Infect Dis. 1999 Jul;29(1):60-6; discussion 7-8.
24.          Beardsley JR, Williamson JC, Johnson JW, Ohl CA, Karchmer TB, Bowton DL. Using local microbiologic data to develop institution-specific guidelines for the treatment of hospital-acquired pneumonia. Chest. 2006 Sep;130(3):787-93.
25.          Steinberg JP, Braun BI, Hellinger WC, Kusek L, Bozikis MR, Bush AJ, et al. Timing of antimicrobial prophylaxis and the risk of surgical site infections: results from the Trial to Reduce Antimicrobial Prophylaxis Errors. Ann Surg. 2009 Jul;250(1):10-6.
26.          Harbarth S, Samore MH, Lichtenberg D, Carmeli Y. Prolonged antibiotic prophylaxis after cardiovascular surgery and its effect on surgical site infections and antimicrobial resistance. Circulation. 2000 Jun 27;101(25):2916-21.
27.          Chastre J, Wolff M, Fagon JY, Chevret S, Thomas F, Wermert D, et al. Comparison of 8 vs 15 days of antibiotic therapy for ventilator-associated pneumonia in adults: a randomized trial. Jama. 2003 Nov 19;290(19):2588-98.
28.          Ibrahim EH, Ward S, Sherman G, Schaiff R, Fraser VJ, Kollef MH. Experience with a clinical guideline for the treatment of ventilator-associated pneumonia. Crit Care Med. 2001 Jun;29(6):1109-15.
29.          Rello J, Gallego M, Mariscal D, Sonora R, Valles J. The value of routine microbial investigation in ventilator-associated pneumonia. Am J Respir Crit Care Med. 1997 Jul;156(1):196-200.


Πηγές

http://ecdc.europa.eu/el/EAAD/Pages/Home.aspx/
http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/AboutTheDay.aspx
http://ecdc.europa.eu/el/eaad/antibiotics/Pages/antibiotics.aspx
http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/ToolkitHospitalPrescribers_KeyMessages.aspx

5/11/12

Ορθή Επανάληψη Ορθής Επανάληψης Δελτίου Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης


Σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2012 αναρτήθηκε ΝΕΟ Δελτίο Τιμών με το ίδιο όνομα με αυτό που είχε γίνει η ανάρτηση το Σάββατο 3-11-2012.

Ισχύει το γνωστό moto: όσοι φρόντισαν να ενημερώσουν τα αρχεία μηχανογράφησης, θα πρέπει να το ξανακάνουν...!

Το αρχείο μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγή
ΥΥΚΑ

3/11/12

Ορθή Επανάληψη Δελτίου Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης το οποίο ισχύει από το Σάββατο 03-11-2012


Το πιο πρόσφατο (μέχρι σήμερα ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ 03 Νοεμβρίου 2012) Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ακοινώθηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ.

Όσοι φρόντισαν να αλλάξουν τις τιμές στο αρχείο της μηχανογράφησής τους, θα πρέπει να το κάνουν για άλλη μιά φορά, κατά τα γνωστά!!!

Το αρχείο μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγή

ΥΥΚΑ

1/11/12

Ύπνος: οι διαταραχές του και η Εθνοφαρμακολογική προσέγγιση


Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα στις 8-9 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα με θέμα:

"Ύπνος: οι διαταραχές του και η Εθνοφαρμακολογική προσέγγιση"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

“Ύπνος: Το 33% μιας ζωής, αλλά και αιτία θανάτου” Γεώργιος Μπαλτόπουλος, Καθηγητής μονάδων εντατικής νοσηλείας- πνευμονολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

“Αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου με φυτικές δρόγες: έμφαση στην passiflora herba, melissa herba, kava και στο αιθέριο έλαιο λεβάντας” Φωτεινή Λάμαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

“Η βαλεριάνα, ο λυκίσκος και η βρώμη ως παραδοσιακά βοτανικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας” Νίκος Κονταξής, Φαρμακοποιός

“Ο ύπνος στη Λαογραφία” Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Λαογράφος, Διευθύντρια του Λαογραφικού Τμήματος της Ακαδημίας Αθηνών

“Όνειρο: μία ψυχαναλυτική προσέγγιση” Αλίκη Κατσαρού, Ιατρική ψυχολόγος, M.Sc., Ψυχοθεραπεύτρια, υπ. Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Με εκτίμηση, 

                            Η Πρόεδρος                                Ο Γραμματέας  
                 Μαρία Καμπουράκη Μαρίνου               Μίλτος Αγιούμπ                  

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα της Διημερίδας και δηλώσεις συμμετοχής:
έως 25/11/2012 κα Κατερίνα Κουρέρη τηλ: 210-2756805

Πηγή

Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας