30/4/12

Ένταξη των κλάδων ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ την 01 Μαΐου 2012


Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει ότι από την 1-5-2012 εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ οι κλάδοι ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Ο κλάδος Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ αποτελείται από τους επιμέρους τομείς:

  • ΚΑΠ-ΔΕΗ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΔΕΗ). 
  • ΤΑΠΑΕ-ΕΘΝΙΚΗ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού «Εθνική Ασφαλιστική»). 
  • ΤΑΠ-ΗΣΑΠ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΗΣΑΠ). 
  • ΤΑΠ- ΗΛΠΑΠ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΗΛΠΑΠ). 
  • ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΕΤΒΑ). 
  • ΤΑΠ-ΕΤΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας). 
  • ΤΑΠ-ΟΤΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού ΟΤΕ). 
  • ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ (Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού Πίστεως Γενική & American Express).

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΑΥΤΕΚΩ 

Οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ από 01/05/2012 είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου απολαμβάνουν ισότιμα με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του Οργανισμού τις υπηρεσίες που παρέχονται:

  • από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (ιατρική εξέταση, παρακλινικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή κ.λπ ), 
  • από τις υγειονομικές δομές του Οργανισμού (Μονάδες Υγείας πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), Κρατικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ κ.λπ. 
  • από τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς και παρόχους υγείας. (οι πληροφορίες για τους παρόχους υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στις ιστοσελίδες των ενταχθέντων στον Οργανισμό φορέων, στο τηλεφωνικό κέντρο 184, καθώς και στα ΚΕΠ. 

Επιπλέον οι ασφαλισμένοι ΤΑΥΤΕΚΩ εξυπηρετούνται και από τα ιατρεία των επιμέρους τομέων του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Ειδικά για την συνταγογράφηση και την προμήθεια φαρμάκων στους ασφαλισμένου του ΤΑΥΤΕΚΩ ισχύουν τα παρακάτω:

  • Από την 1-5-2012 παύει να ισχύει το συνταγολόγιο αναγραφής φαρμάκων των εν λόγω ταμείων και η συνταγογράφηση γίνεται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή με την έκδοση χειρόγραφής συνταγής στο ενιαίο έντυπο συνταγολογίου ΕΟΠΥΥ. Οι ιατροί έχουν και πάλι την υποχρέωση αναγραφής της φαρμακευτικής αγωγής στο βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου για το ΤΑΠΑΕ Εθνική, ενώ για τα υπόλοιπα Ταμεία, που τα βιβλιάρια περιέχουν εντολές υγειονομικής περίθαλψης, η καταγραφή της φαρμακευτικής αγωγής θα γίνεται στο στέλεχος των εντολών αυτών. 
  • Οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στην υπ’αριθμ. ΔΥΓ3(α) οικ. 34092 / 2-4-2012, απόφαση (ΦΕΚ 1003/Β’/2012). 
  • Προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ για την υποχρέωση έγκρισης χορήγησης ορισμένων φαρμάκων, δεν θα απαιτείται να εξετάζονται από τις παρακάτω επιτροπές μέχρι την 31-5-2012: 

         - Επιτροπές Φαρμάκων εξωτερικού και υψηλού κόστους.
         - Επιτροπές εξωσωματικής γονιμοποίησης,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ 

• Από 01/05/2012 οι φαρμακοποιοί θα εκτελούν συνταγές των ασφαλισμένων ΤΑΥΤΕΚΩ, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη Συλλογική Σύμβαση Προμήθειας Φαρμάκων ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται τα φάρμακά τους από όλα τα φαρμακεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν προπληρώνουν για τα φάρμακά τους.
• Οι φαρμακοποιοί θα καταχωρούν τις εκτελεσμένες συνταγές ασφαλισμένων του ΤΑΥΤΕΚΩ μαζί με αυτές του ΕΟΠΥΥ, σε συνεχόμενη αρίθμηση.
• Συνταγές που έχουν εκδοθεί με τη χρήση παλαιού τύπου συνταγολογίου το χρονικό διάστημα 26-4-2012 έως 30-4-2012, καθώς και τρίμηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκδόθηκαν από 22-2-2012 έως 28-2-2012 θα γίνονται δεκτές και θα κατατίθενται στον λογαριασμό του φαρμακείου. Συνταγές που έχουν εκδοθεί σε παλαιού τύπου συνταγολόγια από την 1-5-2012 και μετά δεν θα γίνονται αποδεκτές. Για την απόδοση δαπανών για προμήθεια φαρμάκων οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των ταμείων τους που υπέβαλαν στο παρελθόν.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑΥΤΕΚΩ

Ενημερώνουμε τις υπηρεσίες του ΤΑΥΤΕΚΩ ότι όπως προαναφέρθηκε οι ασφαλισμένοι του φορέα σας από 01/05/2012 εξυπηρετούνται για παροχή σε είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά στην απόδοση δαπάνης σε είδος αυτή θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους ασφαλισμένους σας από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες παροχών του φορέα σας, για το μεταβατικό στάδιο και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη των Περιφερειακών Υπηρεσιών Παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Σχετικές οδηγίες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σας από τον ΕΟΠΥΥ αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr). Παρακαλούμε να φροντίσετε για την άμεση ενημέρωση της ιστοσελίδας του φορέα σας ώστε οι πληροφορίες να παρέχονται και από το site του φορέα σας.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΤΑΥΤΕΚΩ 

Οι γιατροί μόνιμοι και αορίστου χρόνου γιατροί του ΤΑΥΤΕΚΩ εξακολουθούν να έχουν την ίδια σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και δύνανται να συμβάλλονται.

Όλο το κείμενο του ΥΥΚΑ είναι ΕΔΩ.

Πηγή

ΥΥΚΑ

29/4/12

Προτάσεις προς τα πολιτικά στελέχη του ΕΣΥ για την ανασυγκρότηση και επανίδρυση του Δημόσιου τομέα Υγείας


1. Ο μη ορθολογικός τρόπος οργάνωσής του ΕΣΥ, τα φακελάκια, οι μίζες, και οι αδικαιολόγητα υψηλές δαπάνες για τα φάρμακα και τα υλικά που συνεχίζουν έστω μειωμένες ακόμη και σήμερα, έχουν καταστρέψει οικονομικά το Ε.Σ.Υ. και έχουν αλλοιώσει τον σκοπό λειτουργίας του. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών στελεχών του, έχει μετατραπεί σε ένα Σύστημα γραφειοκρατικό, υπερσυγκεντρωτικό, και διεφθαρμένο.

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα στον τομέα των φαρμακευτικών δαπανών, ο δρόμος εξακολουθεί να παραμένει πολύ δύσκολος. Οι συντεχνίες και τα προσωπικά συμφέροντα που κυριαρχούν ακόμη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των νόμων με αποτέλεσμα τα γνωστά πισωγυρίσματα. Επιδιώκουν με όλες τους τις δυνάμεις και με τη συνεργασία των «υπαλλήλων» τους, την διατήρηση της προ του 2010 άναρχης κατάστασης στην αγορά του Φαρμάκου.

Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων μαζί με την διατήρηση της διαπλοκής και τους αργούς ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η συνολική ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ, με τρόπο όμως που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ασθενών.

2. Οι υψηλές τιμές των φαρμάκων έως το 2010 κατά παράβαση του νόμου 3408 του 2005, που καθοριζόταν από το Υπουργείο Ανάπτυξης χωρίς έρευνα τιμών στην Ε.Ε, αλλά κατά δήλωση των εταιρειών, έδιναν τη δυνατότητα σε ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες να ορίζουν υψηλές τιμές και να πριμοδοτούν με διάφορους τρόπους στελέχη ώστε να εξασφαλίζουν την προώθηση των φαρμάκων τους.

Ακόμη και σήμερα ένας επιστήμονας για να παρακολουθήσει ένα Επιστημονικό Συνέδριο πρέπει να πριμοδοτηθεί προσωπικά από φαρμακευτικές εταιρείες. Πριμοδοτήσεις που ενώ έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν και οδηγούν στη προκλητή συνταγογράφηση και την υπερσυνταγογράφηση, οι υπεύθυνοι(ΕΟΦ) αρνούνται να τις καταργήσουν και προβληματίζει η άρνησή τους να αποδεχτούν την πρόταση οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταθέτουν ένα μικρό ποσοστό σε μια δημόσια υπηρεσία π.χ τον ΕΟΦ, μέσω της οποίας να χρηματοδοτείται η εκπαίδευση των επιστημόνων με αντικειμενικά κριτήρια. Οι πριμοδοτήσεις είναι βέβαια προς όλες τις κατευθύνσεις. Για την διατήρηση των προνομίων τους, για ομιλίες σε Συνέδρια, ακόμη και προς Επιστημονικά και Συνδικαλιστικά σωματεία για την έκδοση φυλλαδίων και την οργάνωση Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων με πολυτελή διαμονή στους συμμετέχοντες. Οι δε ασθενείς απογοητευμένοι από την κακοδιοίκηση των Νοσοκομείων σε μεγάλο ποσοστό καταφεύγουν στο φακελάκι για να κερδίσουν το ενδιαφέρον των γιατρών ή να προχωρήσουν ποιο γρήγορα τις υποθέσεις τους.

H πολιτεία, οι συνδικαλιστικοί φορείς αλλά ιδιαίτερα τα πολιτικά στελέχη έχουν ευθύνη που δεν έχουν θέσει ακόμη ως πρώτο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να αναδειχτούν πρωταθλητές στη διαφθορά και το 2011 μεταξύ όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών. 

3. Στο Ε.Σ.Υ είναι απαραίτητο να δούμε την κρίση ως ευκαιρία, να γυρίσουμε σελίδα, να διαγράψουμε τον παλιό τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και νοοτροπίας. Ουσιαστικά απαιτείται η επανίδρυση του δημόσιου τομέα υγείας σε νέες βάσεις που θα στοχεύουν σε παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Απαιτείται επανασχεδιασμός της όλης λειτουργίας του ΕΣΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων και όχι μπαλώματα,για να αρχίσουμε να λειτουργούμε σε στέρεες και υγιείς βάσεις.

Από τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθεί ο τρόπος Διοίκησής του. Η αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης με την συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Υπουργείο Υγείας ήταν ένα θετικό βήμα.

Είναι απαραίτητο πλέον:
  • Να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες για όλο το σύστημα υγείας και να εφαρμοστεί ενιαία πολιτική παροχών. 
  • Η κεντρική Διοίκηση να ελέγχει την πορεία των Νοσοκομείων μέσω της εφαρμογής ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος με on line διασύνδεση. 
  • Το ESY net έπαιξε τον ρόλο του έδωσε τα πρώτα στοιχεία, αλλά έχει ξεπεραστεί όπως όλα τα συστήματα στα οποία γίνονται εκ των υστέρων καταχωρήσεις και όχι on line ενημερώσεις. 
  • Απαιτείται πλέον άμεση ενημέρωση από ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα
  • Ας υπάρξει επίσης έλεγχος για τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί την τελευταία δεκαετία για τα συστήματα μηχανοργάνωσης. Εκτός από το πάρτι των φαρμάκων μήπως είχαμε και το πάρτι της μηχανοργάνωσης; 
  • Να αναβαθμιστεί η λειτουργία των Νοσοκομείων και να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων. 
  • Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και ίδρυση νέων φαρμακείων του, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του και να καλύπτει (ποιο οικονομικά και με καλύτερο έλεγχο) τις ανάγκες των ασφαλισμένων του για φάρμακα υψηλού κόστους. Τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να τα μεταφέρει πότε στα Νοσοκομειακά φαρμακεία και πότε στα Ιδιωτικά Φαρμακεία σαν «την καυτή πατάτα».
4. Στην απαραίτητη ανασυγκρότηση και επανίδρυση του Δημόσιου τομέα Υγείας καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξουν τα στελέχη που κατέχουν πολιτικές θέσεις στο Υπουργείο και διορίζονται στις Διοικήσεις των μονάδων Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα της Υγείας στην χώρα μας είναι χρήσιμο να διαθέτει στελέχη με σχετική μόρφωση με τα θέματα της Υγείας και να διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία επιτυχημένης Διοίκησης μεγάλων διοικητικών μονάδων και οργανισμών. Ακόμη ποιο βασικό όμως είναι τα ανωτέρω στελέχη που διορίζονται σε πολιτικές θέσεις στο ΕΣΥ, πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα κάνει την προσωπική τους επιλογή υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου και έχουν να δείξουν από την προϋπηρεσία τους περγαμηνές αντίστασης και αντιπαράθεσης με τα μεγαλοσυμφέροντα και τους διαπλεκόμενους με αυτά.

Δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι δεκάδες μελέτες που κοσμούν τα βιογραφικά ορισμένων πολιτικών στελεχών και η κομματική τους ένταξη δεν αρκούν για να αντισταθούν στα μεγαλοσυμφέροντα, για να εφαρμόσουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να χειριστούν τα προβλήματα των Νοσοκομείων. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να κάνει την υπέρβαση και να καταργήσει τις πολιτικές θέσεις στις λειτουργικές θέσεις των Νοσοκομείων και η πρόσληψη των Manager να γίνεται με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ αφού καθοριστούν οι απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα ανωτέρω στελέχη, να μην αλλάζουν σε κάθε κυβερνητική αλλαγή και να ενταχτούν στο Σύστημα Αξιολόγησης που θα ισχύει για όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους...

5. Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε είναι κατάλληλη για να απευθυνθούμε και εμείς στα πολιτικά στελέχη και να υπενθυμίσουμε ότι εάν θέλουν την αναβάθμιση και εξυγίανση του Ε.Σ.Υ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, τότε πρέπει να αντιπαρατεθούν με σταθερότητα απέναντι στα οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα που κυριαρχούν στον τομέα της υγείας. Να προτάσσουν το γενικό συμφέρον της χώρας. Ας κάνουν την επιλογή τους, δυστυχώς άλλος δρόμος δεν υπάρχει εάν θέλουμε να διατηρηθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Να ασχοληθούν με τις μεταρρυθμίσεις και την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και να σταματήσουν τις αντιαναπτυξιακές και άδικες οριζόντιες περικοπές των μισθών και συντάξεων. 
  • Είναι δυνατόν να ετοιμάζουν μετά τις εκλογές και νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο εφάπαξ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ ακριβότερα από τα Νοσοκομεία αρκετά φάρμακα, επειδή οι Διοικήσεις τους δεν «καταδέχονται» να ζητήσουν εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις; 
  • Είναι δυνατόν στην πρόσφατα πολυδιαφημισμένη νέα αξιολόγηση των Νοσοκομείων να επιβραβεύουν τελικά τα Νοσοκομεία που αγοράζουν ακριβά χωρίς εκπτώσεις τα γενόσημα φάρμακα επειδή οι «σοφοί» από άγνοια ή σκοπιμότητα μέσω του ξεπερασμένου esynet υπολογίζουν και αξιολογούν την συμμετοχή τους στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης όχι σε ποσότητες αλλά σε αξίες, με αποτέλεσμα όποιος αγοράζει ακριβότερα τα γενόσημα να εξασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής τους; 
6. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία,
  • για να μην μεταφέρουμε ένα τεράστιο οικονομικό βάρος στη νέα γενιά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, 
  • για να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, -για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των ασθενών με τις νέες οικονομικές δυνατότητες, 
  • για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας, 
  • για να μην πτωχεύσει η χώρα μας. Η ποιο όμορφη χώρα του κόσμου, η χώρα με την ποιό σπουδαία ιστορία, δεν είναι δυνατόν ούτε να ξεπουληθεί σε τιμές ευκαιρίας, ούτε να έχει φτωχούς πολίτες. 
Ευχαριστώ, 

Τσακάλου Αλίκη 
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ 


Πηγή 

Κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Αλίκη Τσακάλου, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

27/4/12

Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία στην Αλεξανδρούπολη, στο Ηράκλειο, στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα


Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλεξανδρούπολης λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη. Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Μητρόπολη, τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου. Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο στεγάζεται στο χώρο του πρώην Κέντρου Νεότητας, απέναντι από το Στάδιο «Φώτης Κοσμάς».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε ανασφάλιστους άπορους κατοίκους του Δήμου Ηρακλείου. Στο Ιατρείο αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος - άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με την Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.α.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος. Το Ιατρείο αυτό φιλοξενείται, προσωρινά, στον χώρο του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ηρακλείου (Μούγλων 41, Αλικαρνασσός) και, προς το παρόν, λειτουργεί μόνο με ραντεβού, κάθε Σάββατο πρωί 10 – 12, για παιδιά (παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός - τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από το Δήμο Ηρακλείου για ανασφάλιστα παιδιά) και κάθε Τρίτη απόγευμα 5 – 8, για ενήλικες (παθολογικό, γενικής ιατρικής). Τα ραντεβού κλείνονται τις παραπάνω ημέρες και ώρες λειτουργίας του Ιατρείου, στο τηλέφωνο της γραμματείας 2813008525.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του δήμου Τρικκαίων, με τη συνδρομή του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων, για τη στήριξη μειονεκτικών ομάδων. Πιθανόν μετά τις εκλογές θα τεθεί σε λειτουργία το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο που θα στεγαστεί στο χώρο του 1ου ΚΑΠΗ (στην οδό Ομήρου), προσφέροντας τη συνδρομή του σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού. Ως προς το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο ήδη γίνεται η συλλογή φαρμάκων, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος έχει αποστείλει στα μέλη του επιστολή και 40 γιατροί της πόλης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν εθελοντικά στη δομή.

Συνεχίζονται οι ενέργειες από πλευράς της Δημοτικής Αρχής Καλαμπάκας για την ίδρυση του Κοινωνικού Φαρμακείου το οποίο θα βοηθήσει αρκετούς πολίτες οι οποίοι έχουν οικονομικό πρόβλημα. Μετά από τον χώρο που έχει βρεθεί και παραχώρησε η Ιερά Μονή Μετεώρου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Δήμος Καλαμπάκας απέστειλε έγγραφο στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Τρικάλων, προκειμένου να γίνουν γνωστοί και οι όροι λειτουργίας για την σωστή λειτουργία.

Πηγές

Αδέσμευτη εφημερίδα Θράκης

Creta live

ThessaliaNews

Kalabakacity

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία κατέθεσε ο ΙΣΑ


Την πρώτη προσφυγή κατά της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας ότι η ρύθμισης της κυβέρνησης είναι παράνομη, αντισυνταγματική, επικίνδυνη για την υγεία των Ελλήνων πολιτών και προσβλητική για το ιατρικό λειτούργημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης υποστηρίζοντας ότι «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Παπαδήμου επιβάλλει τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, παραγνωρίζοντας την βασική αρχή της επιστήμης του Ιπποκράτη, ότι στην ιατρική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς. Η συνταγογράφηση, αναφέρει ο ΙΣΑ αποτελεί μια αμιγώς ιατρική πράξη, η διενέργεια της οποίας προαπαιτεί και προϋποθέτει την επιστημονική κρίση του θεράποντος ιατρού, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ίδιου του ασθενούς, τα άλλα φάρμακα που πιθανά λαμβάνει και τις αλληλεπιδράσεις τους

Όμως με την υπουργική απόφαση, τονίζει ο ΙΣΑ μετατοπίζεται η ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου φαρμάκου από τον αρμόδιο γιατρό, είτε στον φαρμακοποιό είτε στον ίδιο τον ασθενή. «Χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται στην προσφυγή «αποκλείονται οι γιατροί από το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας, ενώ εξαναγκάζονται να συνταγογραφούν αποκλειστικά με βάση τη δραστική ουσία σαν να πρόκειται για υπαλλήλους γραφείου». Κι όλα αυτά, συμβαίνουν, «λόγω της αδυναμίας του κράτους να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη, παρά την λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Βάσει των παραπάνω, ο Σύλλογος τονίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία και θίγει την επιστημονική και επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, καθώς εξαναγκάζονται να ασκούν το λειτούργημα τους όχι σύμφωνα με τα ιατρικά-επιστημονικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς οικονομικούς-ταμειακής σκοπιμότητας κανόνες, χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε δικαίωμα επιλογής.

Σκοπός της επίμαχης υπουργικής απόφασης, αναφέρουν οι ιατροί, είναι η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων, αλλά πριν την έκδοσή της δεν προηγήθηκαν όπως επιβάλλει ο Ν. 1316/1983, γνωμοδοτήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του επιστημονικού συμβουλίου εγκρίσεων του ΕΟΦ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν ούτε το υπουργείο Υγείας επικαλείται διεθνείς επιστημονικές μελέτες από τις οποίες να αποδεικνύεται ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Για τους λόγους αυτούς ο ΙΣΑ ζητά να κριθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και στους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας.

Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος είναι ΕΔΩ.


Πηγή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων


Από το ΥΥΚΑ ανακοινώθηκε ότι από τις 20 Απριλίου, 2012 τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει, ότι έχει δοθεί σχετική εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων, να εξασφαλίσουν την επάρκεια των φαρμάκων αυτών και οι πολίτες να εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία των πλησιέστερων νοσοκομείων του τόπου κατοικίας τους.

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία και προσέρχονται στα φαρμακεία τους, θα καταγράφονται σε ειδικό μητρώο, έτσι ώστε στο εξής να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην εκτέλεση των συνταγών.

Τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα λειτουργούν και σε απογευματινή βάρδια από την επόμενη εβδομάδα.

Μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου ΕΔΩ.

Πηγή

ΥΥΚΑ

Κατάλογος με συμμετοχές ασφαλισμένων στα φάρμακα, σύμφωνα μετις διατάξεις του αρ. 38 Ν.4025/2011


Ο ΕΟΦ σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 38 του ν. 4025/2011 (228 Α΄/2012) και της Υ.Α. Φ42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄497/2012) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, κατάλογο με τις δραστικές ουσίες και τα αντίστοιχα προς αυτές κυκλοφορούντα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα Θετικό Κατάλογο και στο Συμπλήρωμα αυτού που ορίζονται ως θεραπεία βάσει των εγκεκριμένων τους ενδείξεων τους για τις δημοσιευμένες παθήσεις η φαρμακοθεραπεία των οποίων αποζημιώνεται με μειωμένη (10%) ή συμμετοχή μηδέν (0%) του ασφαλισμένου στα φάρμακα. Για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα του Θετικού Καταλόγου η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 25%.

Στον κατάλογο υπάρχει η κατηγοριοποίηση των φαρμάκων σύμφωνα με το σύστημα ATC και η ένδειξη «75, 90, 100» αναφέρεται στην εναπομένουσα συμμετοχή του κράτους στην αποζημίωση του φαρμάκου αφού αφαιρεθεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Για τα φάρμακα της παραγρ. 2 του άρθρου 12, του Ν.3816/2010, ισχύει 0% συμμετοχή ασφαλισμένου.

Ακολουθούν τα αρχεία σε μορφή φύλλων εργασίας:

1. Συμμετοχές ασφαλισμένων - Αρχικός κατάλογος
2. Συμπλήρωμα καταλόγου συμμετοχών

Το αντίστοιχο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ είναι ΕΔΩ.

Πηγές

ΕΟΦ

ΕΟΠΥΥ

26/4/12

Χορήγηση φαρμάκων ειδικών παθήσεων σε εξωτερικούς ασθενείς, ολοήμερη λειτουργία Φαρμακευτικού Τμήματος


Από την ΠΕΦΝΙ εστάλη προς τον Υπουργό ΥΥΚΑ, κο Α. Λοβέρδο επιστολή με θέμα την Χορήγηση φαρμάκων ειδικών παθήσεων σε εξωτερικούς ασθενείς και την Ολοήμερη Λειτουργία του Φαρμακευτικού Τμήματος.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη των Φαρμακευτικών Τμημάτων στα πλαίσια της Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης εξωτερικών ασθενών ΕΟΠΥΥ και λοιπών Φ.Κ.Υ. για εκτέλεση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους και αντιρετροϊκών, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα αρμοδίως να ληφθεί η σχετική μέριμνα για τα κάτωθι θέματα:
  • Άμεση αποδέσμευση του ποσού που αφορά τις σχετικές παραγγελίες από το μητρώο δεσμεύσεων ( ΑΔΑ) ώστε να υπάρχει ταχύτητα στη διεκπεραίωσή τους και εξαίρεση τους από το συνολικό οικονομικό ποσό για φάρμακα έτους 2012 (οι σχετικές ΚΥΑ του ΥΥΚΑ και εγκύκλιος του ΕΟΦ περιγράφουν την όλη διαδικασία ως «ξεχωριστή διαχείριση» )
  • Διασύνδεση του μηχανογραφικού συστήματος που έχει το κάθε νοσοκομείο με τη πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να ενημερώνεται αυτόματα η αποθήκη του φαρμακείου ( αποφυγή 2πλης καταχώρησης της ίδιας συνταγής ) 
  • Μηχανογραφική δυνατότητα διαχωρισμού και διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας (χρήση barcode, διαφοροποίηση από τα αντίστοιχα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε νοσηλευόμενους κλπ) 
  • Άμεση δυνατότητα πρόσβασης όλων των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην πλατφόρμα της e-συνταγογράφησης με ατομικό κωδικό, ξεχωριστό για τον κάθε χρήστη. Διαμόρφωση της εφαρμογής ώστε να είναι συμβατή με τις διαδικασίες των Νοσοκομειακών Φαρμακείων όπως προβλέπει η Νομοθεσία. Διόρθωση του πεδίου «Εκτέλεση συνταγής» όσον αφορά τη τιμή χρέωσης (Νοσοκομειακή Τιμή +5%+ΦΠΑ) 
  • Προγραμματισμός της προσέλευσης ασθενών για έγκαιρο προγραμματισμό με ενημέρωση του κοινού (ραντεβού, τηλεφωνική πύλη Νοσοκομείου, site κλπ) 
  • Τέλος εκτός από την επίλυση των όποιων προβλημάτων τεχνικής φύσης (μηχανογραφική υποστήριξη, ξεχωριστός χώρος εξυπηρέτησης, και φύλαξης των φαρμάκων, απαιτούμενος εξοπλισμός κλπ) θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνισθεί και ο τρόπος πληρωμής του προσωπικού που θα απασχολείται (ορθή επανακοινοποίηση για την αμοιβή των Νοσοκομειακών φαρμακοποιών με τροποποίηση του ποσοστού σε 50% επί του 5% της νοσοκομειακής τιμής- χρόνος πληρωμής, κρατήσεις). 
Όλη η Επιστολή είναι ΕΔΩ.

Με νεώτερη ανάρτησή της η ΠΕΦΝΙ ενημερώνει ότι εκδόθηκε τροποποίηση για το δέκατο εδάφιο της αριθ. Υ4α/οικ.25408/14-3-2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ 761/Β/2012)

«Απογευματινή λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων όλων των νοσοκομείων του Ε.ΣΥ» ως εξής:

«έως το 50% του ποσού που αντιστοιχεί στο 5% πλέον της νοσοκομειακής τιμής της αξίας των συνταγών των ΦΕΠ, που εκτελούνται κατά την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου και που εγγράφεται στο μοναδιαίο λογαριασμό της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του ν. 2888/2011, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν 3868/2010, διατίθεται για τις αμοιβές των φαρμακοποιών

Η τροποποίηση είναι αναρτημένη ΕΔΩ.


Πηγή

ΠΕΦΝΙ

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων στο "Θεαγένειο"


Για την έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς διέταξε προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του νοσοκομείου «Θεαγένειο» Θρασύβουλος Βεντούρης.

Η εταιρία που προμηθεύει το νοσοκομείο με τα συγκεκριμένα σκευάσματα αρνείται να εκτελέσει τις παραγγελίες λόγω οφειλών ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι η άρνηση της εταιρίας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων, τα οποία δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν από γεννόσημα.

Η Εισαγγελέας ποινικής δίωξης Ιωάννα Κατσή μετά την υποβολή της μήνυσης διέταξε να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν τελείται το αδίκημα της έκθεσης από την πλευρά της εταιρίας "Roche" και ανέθεσε την έρευνα σε πταισματοδίκη.

Όπως έγινε γνωστό, η οφειλή του νοσοκομείου προς την εταιρία, η οποία έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση των αντικαρκινικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ανέρχεται σε 7.331.448,35 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει, με απόφαση των εκπροσώπων της εταιρίας, η προμήθεια των φαρμάκων προς το «Θεαγένειο», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις περί του αντιθέτου που απηύθυνε η διοίκηση του ιδρύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του «Θεαγένειο», η γνωστή φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε ότι εφόσον χορηγήσει στο μέλλον ποσότητες, αυτές θα αντιστοιχούν στο κάθε φορά καταβαλλόμενο χρηματικό ποσό. Ακόμη κι έτσι όμως, σύμφωνα με τους διοικούντες το νοσοκομείο, και με δεδομένους τους ρυθμούς εξόφλησης των οφειλών, τα φάρμακα για τις ανάγκες των καρκινοπαθών θα επαρκούν για μόλις 2-3 μέρες. 

Όπως τονίζεται στην μηνυτήρια αναφορά, τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, το «Θεαγένειο» έχει καταβάλει στην εταιρία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους και μόνο από τις αρχές του 2012 έχει καταβάλει το ποσό των 1.635.832, 60 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει την φαρμακευτική εταιρία ότι οι απαιτήσεις της δεν κινδυνεύουν να μην ικανοποιηθούν, "δεδομένης της κρατικής χρηματοδότησης των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει το νοσοκομείο".

"Η εταιρία κάνει κακή χρήση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην προμήθεια των φαρμάκων (…) Από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των υπό θεραπεία τελούντων καρκινοπαθών και παραλείπεται η βοήθεια όσων από αυτούς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους και αντιμετωπίζουν το θάνατο", αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά.

Πηγές

@mna.gr
Agelioforos.gr
Naftempotiki.gr
Newsit.gr

25/4/12

Αντί εισιτηρίου: Ένα κουτί Αντιβίωση για ενήλικες / παιδιά, ή ένα κουτί Παυσίπονο, ή ένα κουτί Γάλα


H ΕΡΤ, η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, οι encardia και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων δίνουν τη δική τους απάντηση στην κρίση με μια δράση αλληλεγγύης για την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου, την Τρίτη 1η Μαϊου 2012 στις 8:30 το βράδυ στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Παρέα με:


οργανώνεται το πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο καλωσόρισμα μιας Ανοιξης, έτσι όπως την έχουμε φανταστεί!

ΑΝΤΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Ένα κουτί Αντιβίωση για ενήλικες /παιδιά, ή ένα κουτί Παυσίπονο, ή ένα κουτί Γάλα 

Για τις ανάγκες των ΓΙΑΤΡΩΝ του ΚΟΣΜΟΥ 



Πηγή

Οι Γιατροί του Κόσμου

21/4/12

Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ηλεκτρονική Υγεία - eHealth



Πολλά προβλήματα της Ηλεκτρονικής Υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο (π.χ. θέματα επιστροφής των δαπανών). Ωστόσο, για τη διασφάλιση μιας συνεκτικής προσέγγισης, απαιτείται συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ.
Η ασφάλεια των ασθενών, η πολιτική βούληση, η ενεργός συμμετοχή επαγγελματιών του τομέα της υγείας και η καθιέρωση αμοιβαία κατανοητής ορολογίας είναι θέματα για τα οποία ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.
Παράλληλα, η χρηματοδότηση έργων από την ΕΕ αποτελεί εγγύηση ότι η χάραξη πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα βασίζεται στις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες.
Βασικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία

Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών

Προσπάθειες για την τόνωση της ζήτησης και την εξάλειψη των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Τυποποίηση

Η ηλεκτρονική υγεία θεωρείται τομέας προτεραιότητας στον οποίο απαιτείται τυποποίηση για την επίτευξη των στόχων πολιτικής.

Έρευνα στον τομέα της υγείας

Στήριξη της έρευνας

Βελτίωση της κατανόησης της σχέσης μεταξύ τεχνολογίας, οικονομίας και κοινωνίας.

Τηλεϊατρική

Εργαλεία τηλεπρόσβασης σε πληροφορίες.

Δίκτυα τηλεπικοινωνιών

Εύχρηστη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει προγράμματα στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας

Ιατρικές συσκευές

Νομοθεσία της ΕΕ για την πρόσβαση στην αγορά, τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και την ανταγωνιστικότητα

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας

Αντικαθιστά όλα τα έντυπα που χρειάζονταν για την υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Πηγή

eHealth

Με ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση λειτουργούν τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία


Με ελλείψεις φαρμακοποιών και προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην on line επικοινωνία με τα διάφορα τμήματα των νοσοκομείων λειτουργούν τα νοσοκομειακά φαρμακεία στην Ελλάδα.

«Σήμερα στα 136 δημόσια νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν 240 φαρμακοποιοί ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 480. Οι συμβάσεις των επικουρικών νοσοκομειακών φαρμακοποιών που θα λήξουν το καλοκαίρι, θα έχουν ως συνέπεια να μείνουν κάποια νοσοκομειακά φαρμακεία χωρίς φαρμακοποιούς, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα για τις κρίσεις και προσλήψεις νοσοκομειακών φαρμακοποιών που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας παραμένει από τον Ιανουάριο στο υπουργείο Εσωτερικών» αναφέρει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Ειρήνη Τσικαλάκη, μιλώντας με αφορμή την διεξαγωγή σεμιναρίου της Ακαδημίας Ευρωπαίων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών με θέμα:

«Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την οργάνωση ή την αναδιοργάνωση ενός νοσοκομειακού φαρμακείου

Όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η κ Τσικαλάκη επισημαίνει ότι στα νοσοκομειακά φαρμακεία δημιουργείται πρόβλημα επειδή η ΗΔΙΚΑ έχει κοστολογήσει τις τιμές των φαρμάκων με τιμές λιανικής και όχι με τις νοσοκομειακές τιμές που ισχύουν για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων τα νοσοκομειακά φαρμακεία η κ Τσικαλάκη εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τα χρέη τους στα νοσοκομεία και έτσι τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες αρνούνται να δώσουν φάρμακα επειδή δεν πληρώνονται.

Πώς όμως θα έπρεπε να είναι οργανωμένο ένα νοσοκομειακό φαρμακείο; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει το μέλος της ΠΕΦΝΙ Δήμητρα Γεννηματά λέγοντας:

«Ένα νοσοκομειακό φαρμακείο δεν πρέπει να είναι απλά μια αποθήκη διακίνησης υλικών, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός δεν είναι απλώς ένας διαχειριστής υλικού, έχει την ευθύνη για την ασφαλή, αποτελεσματική και ανταποδοτική θεραπεία». Η κ Γεννηματά αναφερόμενη στο σεμινάριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών με τη συμμετοχή 50 νοσοκομειακών φαρμακοποιών από 15 χώρες της Ευρώπης, επισημαίνει ότι στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός της κατάρτισης των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της Ευρώπης ώστε να υπάρξει μία σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη. «Το σεμινάριο αφορά την όλη λειτουργία του φαρμακείου και τη συμμετοχή του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στην κλινική ομάδα και τις επιτροπές του νοσοκομείου και σε όλες τις διαδικασίες ελέγχου της φαρμακοθεραπείας» προσθέτει η κ Γεννηματά.


Πηγές

Η Καθημερινή
Xrimanews
ΕΞΠΡΕΣ
PharmaTeam
Newsbeast

19/4/12

Παραβίαση του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης


Στην ιστοσελίδα της e-συνταγογράφησης αναρτήθηκε Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο:

"Σχετικά περί παράνομης διείσδυσης (hacking) στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, σας πληροφορούμε ότι πραγματοποιήθηκε προσπάθεια ΑΝΕΠΙΤΥΧΟΥΣ επίθεσης, κατά τις ημέρες 6 και 7 Απριλίου 2012.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας παράνομης διείσδυσης στο σύστημα Ηλ. Συνταγογράφησης, ήταν η αύξηση του φόρτου λειτουργίας του συστήματος ισοδύναμη με 1,5 εκ συνταγές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ανταπόκρισης του έως και 8 λεπτά της ώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταχωρήθηκαν πλαστές συνταγές.

Τα συστήματα ασφαλείας της Ηλ. Συνταγογράφησης απέδειξαν την δυνατότητα τους, στην επαρκή αντιμετώπιση ανάλογων προσβολών, και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται, και κατέγραψαν τα ίχνη της προσπάθειας για παράνομη διείσδυση στο σύστημα."

Νωρίτερα το ΥΥΚΑ είχε εκδώσει Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο:

"Την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012 παρουσιάστηκε τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και των γιατρών.

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως κάποιοι παραβίασαν ηλεκτρονικά το σύστημα, καταχωρώντας 1.500.000 πλαστές συνταγές, με αποτέλεσμα το σύστημα να υποστεί βλάβη.

Μετά από αυτό έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων."  


Πηγές

e-Συνταγογράφηση

ΥΥΚΑ

Στατιστικά δεδομένα των φαρμάκων για τα έτη 2010-2011 από τον ΕΟΦ


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τα στατιστικά δεδομένα των φαρμάκων για τα έτη 2010-2011 ανά μήνα πανελλαδικά.

Επιλέξτε την εικόνα για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε όλο το αρχεία με τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΦ από ΕΔΩ.

Πηγή 

ΕΟΦ

Σεμινάριο της Ακαδημίας των Ευρωπαίων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στην Θεσσαλονίκη


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ αναρτήθηκε Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (European Association of Hospital Pharmacists, EAHP) διοργανώνει το Σεμινάριο της Ακαδημίας των Ευρωπαίων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στην Θεσσαλονίκη, στις 20-22 Απριλίου 2012, με θέμα:

What do we need to know about building or reconstructing a hospital pharmacy?” (“ Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την οργάνωση ή την αναδιοργάνωση ενός νοσοκομειακού φαρμακείου;”).

Στο σεμινάριο συμμετέχουν 50 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί από 15 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της Ευρώπης σε επίκαιρα θέματα της φαρμακευτικής επιστήμης και η ενεργός συμμετοχή τους σε διαδικασίες που υποστηρίζουν και προάγουν την ασφάλεια του ασθενή, σ΄ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον υπηρεσιών υγείας.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου προγραμματίζεται επίσκεψη των συμμετεχόντων σε μεγάλο Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 22 Απριλίου 2012.

Πηγές

ΠΕΦΝΙ

EAHP Academy

18/4/12

Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ για τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων του Ν.1003/02.04.2012


Με έγγραφό του ο ΕΟΠΥΥ (αρ. πρωτ.: 17128, 18.4.2012, ΑΔΑ: Β4ΩΔΟΞ7Μ-ΛΑΥ) παρέχει διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά στη χορήγηση των Φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων της Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ3(α) /οικ.34092 (ΦΕΚ 1003/Β΄/02.04.2012).

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έγγραφο στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ



Σχόλιο Nosfar: εξακολουθεί να ισχύει το ερώτημα - σχόλιό μας που αναρτήθηκε ΕΔΩ.


Πηγές

Δι@ύγεια

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς

12/4/12

Η Απόγνωση των Ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις


Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.) είναι ο μόνος φορέας-ομπρέλα συλλόγων ασθενών με σπάνιες παθήσεις, αλλά και μεμονωμένων ασθενών, που εκπροσωπεί τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα και μέσω της EURORDIS, της οποίας είναι μέλος, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διαθέτει διεθνούς κύρους επιστημονική επιτροπή, με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, με γνώση και εμπειρία στις σπάνιες παθήσεις. Επίσης, φροντίζει για την έρευνα, ενημέρωση και πρόσβαση των ασθενών στα ήδη υπάρχοντα ορφανά φάρμακα, καθώς και σε νέες θεραπείες.

Η ΠΕΣΠΑ αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της υγείας, και ιδιαίτερα όσον αφορά τους ασθενείς με σπάνιες, χρόνιες και σοβαρές ανίατες παθήσεις.

Τα νέα μέτρα πλήττουν με ποικίλους τρόπους του ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, οι οποίοι ήδη παλεύουν για το αυτονόητο δικαίωμα τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, η οποία είναι θεμιτή από όλους, έχει εδραιωθεί κλίμα τρομοκρατίας και φοβίας που υποβιβάζει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους πραγματικά ασθενείς. Δυστυχώς, με τα μέτρα αυτά, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, που πολλές φορές σχετίζονται ακόμα και με την επιβίωση των ασθενών. Εάν δεν αλλάξουν άμεσα τα δεδομένα, θα οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των ανθρώπων αυτών.

Απαιτείται Άμεσα: 
  • Η επικαιροποίηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις σπάνιες, χρόνιες παθήσεις. 
  • Η επανεξέταση των Κλιμακούμενων Ποσοστών Αναπηρίας για τους ασθενείς με σπάνιες, χρόνιες παθήσεις. Είναι απαραίτητο, δε, η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποσοστών Αναπηρίας να απαρτίζεται από όλες τις αναγκαίες ειδικότητες. 
  • Η καθιέρωση Μηδενικής Συμμετοχής για φάρμακα, σκευάσματα, εξετάσεις, αναλώσιμα και επεμβάσεις για ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. 
  • Η ανάγκη ( και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες ) συμμετοχής ασθενών ή εκπροσώπων αυτών, σε κάθε επιτροπή σχετική με τις σπάνιες παθήσεις
  • Η δημιουργία μιας ενημερωμένης, και Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, λίστας Σπανίων Παθήσεων για όλα τα Υπουργεία. 
  • Η ομαλοποίηση της πρόσβασης και χορήγησης Ορφανών και λοιπών Φαρμάκων ενδεδειγμένης θεραπείας, εντός καθώς και εκτός ένδειξης – παρηγορητική θεραπεία - για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις. 
  • Η αναγνώριση εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών των σπανίων παθήσεων. 
  • Η άμεση κάλυψη των εξόδων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, που καθίστανται αδύνατες προς ανταπόκριση, για μακρά χρονική περίοδο, λόγω του τεραστίου κόστους των ορφανών προϊόντων. 
Η Π.Ε.Σ.ΠΑ. θεωρεί απαραίτητη την ευαισθητοποίηση όλων, για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που απειλούν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΣΠΑ

Η Πρόεδρος
Μαριάννα Λάμπρου

Πηγή

Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.)

Ανακοίνωση ΥΥΚΑ για τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων και από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία


Από το Γραφείο Τύπου του ΥΥΚΑ εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και μέχρι νεωτέρας, μπορούν να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε περίπτωση ελλείψεων τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση.

"ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Παρατηρήθηκε δυσκολία στη χορήγηση σκευασμάτων υψηλού κόστους απο τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης ΔΥΓ.3(α)/οικ. 34092 (ΦΕΚ 1003/Β/2-4-2012), που αναφέρει ότι τα ενλόγω σκευάσματα δεν θα χορηγούνται απο ιδιωτικά φαρμακεία παραμόνο απο τα φαραμκεία των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και μέχρι νεωτέρας, μπορούν να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε περίπτωση ελλείψεων.

Στις συκγεκριμένες συνταγές θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη «στερούμεθα» από τα φαρμακεία του νοσοκομείου ή απο το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Συνταγές που θα εκτελεστούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία με την παραπάνω διαδικασία θα εξοφληθούν κανονικά."

Πηγή

ΥΥΚΑ


Σχόλιο Nosfar: Τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία και οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, αν δεν υπάρχει έλλειψη και διαθέτουν τα σκευάσματα, ΔΕΝ μπορούν να τα χορηγήσουν στους εξωτερικούς ασθενείς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ διότι στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ΔΕΝ έχει προβλεφθεί η χρέωση με Νοσοκομειακή Τιμή + 5% + ΦΠΑ που είναι υποχρεωμένα εκ του Νόμου να χορηγούν τα φάρμακα. Έχει προβλεφθεί μόνο η χρέωση που εφαρμόζουν τα Ιδιωτικά Φαρμακεία δηλαδή με Λιανική τιμή.

Ως εκ τούτου, πως θα αναγράψει ένας Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός στην Συνταγή του Ασφαλισμένου "Στερούμεθα" όταν διαθέτει το φάρμακο στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο αλλά δεν μπορεί να το χορηγήσει στους εξωτερικούς ασθενείς λόγω αδυναμίας της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης;  Κανονικά πρέπει να γράψει ότι διαθέτει το φάρμακο αλλά δεν μπορεί να το χορηγήσει λόγω ελλείψεων της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!

Η λύση του προβλήματος, για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, είναι απλούστατη:

Να ενημερώσουν την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ώστε να είναι συμβατή με τις διαδικασίες των Νοσοκομειακών Φαρμακείων, όπως προβλέπει η Νομοθεσία!!!  

Tρόπος έγκρισης και χορήγησης Αυξητικής ορμόνης στα παιδιά


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ απόφαση σχετικά με τον τρόπο έγκρισης και χορήγησης Αυξητικής ορμόνης στα παιδιά.

 Μπορείτε να ματαφορτώσετε την απόφαση στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.


Έγκριση και χορήγηση Αυξητικής ορμόνης

Πηγή

ΕΟΠΥΥ

Διαχείριση φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Αναρτήθηκε στην Δι@ύγεια (ΑΔΑ: Β4Ω0Θ-ΖΓ7) από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλο έγγραφο με οδηγίες για την Διαχείριση των φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ 10 4 12


Η ημερομηνία που αναγράφεται στο έγγραφο, προφανώς είναι λάθος! Πρόκειται για 10-04-2012 και όχι 10-4-2011 όπως προκύπτει και από την ημερομηνία ανάρτησης στη Δι@ύγεια που είναι: 10/04/2012 12:05:52 ;)


Πηγή

Δι@ύγεια

Ορθή επανακοινοποίηση: Νέος Κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες που ανήκουν στην Θετική Λίστα Φαρμάκων


Με αφορμή την ορθή επανακοινοποίηση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, που έγινε, στις 10/04/2012, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ επικαιροποιημένος κατάλογος συνταγογραφούμενων σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΙΜΩΝ που ανακοινώθηκε στις 08/04/2012 στην ιστοσελίδα του Οργανισμού παύει να ισχύει.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο από ΕΔΩ.

Πηγή

ΕΟΠΥΥ

11/4/12

Ορθή επανακοινοποίηση των Νέων Δελτίων Τιμών Φαρμάκων - 10/04/2012


Τα έγγραφα από το ΥΥΚΑ με τον χαρακτηρισμό "Ορθή επανακοινοποίηση" δεν έχουν τέλος :(

Δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε, να ενημερώσουμε τα συστήματά μας, να ενεργοποιήσουμε αντίστοιχες διαδικασίες και όλα αλλάζουν.

Νέα "Ορθή επανακοινοποίηση" λοιπόν για τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων που εκδόθηκαν στις 04 Απριλίου 2012 με νέο τίτλο "Δελτία Τιμών Φαρμάκων 10-04-12 (Ορθή Επανακοινοποίηση)".

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το νέο αρχείο στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγή

ΥΥΚΑ

10/4/12

Τροποποίηση της αριθ. ΔΥΓ3(α)/οικ.ΓΥ/149/12 Υπουργικής Απόφασης περί καταλόγων φαρμάκων για την θεραπεία σοβαρών ασθενειών του Ν.3816/2010


Όπως είχαμε σημειώσει στη Nosfar (http://nosfar.blogspot.com/2012/04/blog-post.html), έλειπαν από τους καταλόγους των φαρμάκων που χορηγούν τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία του ΕΣΥ σκευάσματα όπως τα: HUMIRA, ENBREL, STELARA, EPREX, ARANESP, BETAFERON, AVONEX κλπ. Με νεώτερη Υπουργική Απόφαση διορθώνεται κατά το μέρος των παραρτημάτων η προηγούμενη απόφαση για τη χορήγηση φαρμάκων του Ν.3816/2010 από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

ΦΕΚ 1003_02Απριλίου2012

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγή

Εθνικό Τυπογραφείο

7/4/12

Νέα Δελτία Τιμών Φαρμάκων 06-04-2012


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ με Αρ.Πρωτ.: Γ.Υ.1945 το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης με την Υπουργική Απόφαση 06-04-12.docx Μέγεθος: 30.5 KB.

Στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%. Το παρόν Δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η ισχύς του αρχίζει:

1. Για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς από Δευτέρα 9/4/2012.
2. Για τις φαρμακαποθήκες από 17/4/2012 και για τα φαρμακεία 30 Απριλίου 2012.

Υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 136/46 «περί Αγορανομικού Κώδικα» και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας. Εξαιρούνται τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες του παραρτήματος «Πίνακας Δραστικών ουσιών για τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης» της υπ’ αριθμ.ΔΥΓ3(α)Οικ.33239/30-3-2012, Υπ. Απόφασης (ΦΕΚ 983/30-3-2012), για τα οποία οι τιμές του παρόντος δελτίου ισχύουν από 9/4/2012.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
  • αν όταν προσπαθήσετε να ανοίξετε το αρχείο που έχει αναρτηθεί (τελευταία ενημέρωση: 07/04/2012 09:30πμ), σας παρουσιαστεί το μήνυμα:απαντήστε "ΝΑΙ" ώστε να ανοίξει το αρχείο. Το σφάλμα εμφανίζεται λόγω της κατάληξης του αρχείου σαν .xls και όχι σαν .xlsx. 
  • το αρχείο έχει 2 φύλλα εργασίας. Το πρώτο έχει τίτλο "ΘΕΤΙΚΗ, ΑΡΝΗΤΙΚΗ, ΜΗΣΥΦΑ" και το δεύτερο "ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΟΠΥΥ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ".
  • αμέσως μετά τη μεταφόρτωση στον υπολογιστή σας προτείνουμε να κάνετε ταξινόμηση "ως προς την ονομασία", σε κάθε φύλλο εργασίας ξεχωριστά, ώστε να έχετε το αρχείο με ταξινόμηση αλφαβητικά και όχι ανακατεμένο όπως είναι αρχικά.
 Πηγή

ΥΥΚΑ
Υπουργική Απόφαση