27/12/12

Συνταγογράφηση με βάση τη Δραστική Ουσία: τι έχουν να πουν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου;


Στο ιστολόγιο Farmakopoioi έχει αναρτηθεί επιστολή Προέδρων και μελών Φαρμακευτικών Συλλόγων προς τον Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κο Αλέξιο Σκαλτσούνη και η συνέντευξη που έδωσε η Καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ζωή Νταϊφώτη, για θέματα σχετικά με τη Δραστική ουσία. Λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν, τα παραθέτουμε για ενημέρωσή σας.

Προς τον Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Κο Σκαλτσούνη Αλέξιο.

Αξιότιμε Κε Καθηγητά,

Όπως γνωρίζετε, η θεσμοθέτηση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κλάδο, διότι πολύ απλά, ο νόμος στέρησε από τον ιατρό το δικαίωμα, να διαχειρίζεται το αντικείμενο της ειδικότητας του φαρμακοποιού, ακόμα κι αν αυτό δεν επετεύχθη έτσι όπως είχε εξ΄αρχής υποδείξει η ΤροΪκα στην ελληνική κυβέρνηση. Χρόνιο εγκλημα (εκ προθέσεως) της Πολιτείας ή αποτέλεσμα επιστημονικής ανεπάρκειας του φαρμακοποιού, που προέρχεται απο ελλιπή πανεπιστημιακή εκπαίδευση Φανταζόμαστε πως συμφωνείτε, οτι η δεύτερη εκδοχή, δεν αποτελεί καν επιχείρημα, για να αθωώσει ένα έγκλημα που δυστυχώς πληρώνουμε ακριβά ως πολίτες αλλά και ώς φαρμακοποιοί.

Η κατοχύρωση της δραστικής ουσίας, είναι ένα μεγαλο όπλο το οποίο θα περιχαρακώσει θεσμικά το επάγγελμά μας, θα αναδείξει σημαντικά το διακριτό ρόλο του φαρμακοποιού στο χώρο της Υγείας, θα ανακυκλώσει τη φθαρμένη επιστημονική γνώση του μεγαλύτερου ηλικιακά φαρμακοποιού και σίγουρα θα αποτελέσει κίνητρο το οποίο θα ενθαρρύνει και την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης των φοιτητών της φαρμακευτικής, επαναπροσδιορίζοντας το σκοπό του απόφοιτου φαρμακοποιού στην ελληνική κοινωνία.

Για ποιο λόγο απευθυνόμαστε σε εσάς… Θεωρούμε, οτι σε αυτόν ειδικά τον αγώνα διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων του κλάδου μας, η δυναμική του συνδικαλισμού, πρέπει να συμπορευθεί, με την τεκμηριωμένη επιστημονική απόδειξη που ως πανεπιστημιακοί είστε οι καθ΄ύλην αρμόδιοι. Οφείλετε λοιπόν να αναλάβετε δράση.

Πρέπει λοιπόν να ευαισθητοποιηθείτε ως πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπίζοντας το προϊόν της επιστήμης μας στα ΜΜΕ. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου, οτι αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, αν ο φαρμακοποιός χορηγήσει το φάρμακο (δραστική ουσία) στο ασθενή. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να αυτοϊκανοποιηθούνε οι ίδιοι οι ιατροί, δε διστάζουνε να προσβάλλουν, να απαξιώσουνε και να χλευάσουνε την επιστήμη της φαρμακευτικής, ενώ την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ένα μέλος ΔΕΠ της φαρμακευτικής σχολής, για να παρέμβει δημόσια, έτσι ώστε να αποστομώσει τους συμφεροντολόγους επικριτές μας. Είμαστε σίγουροι, οτι η άποψή σας, όχι μονο θα αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια που σπιλώνεται σκοπίμως, αλλά παράλληλα, δε θα αφήσει περιθώρια περαιτέρω αμφισβήτησης.

Πιστεύουμε λοιπόν, οτι είναι πρώτιστο καθήκον και ιδεολογικό σας χρέος, να μην μείνετε αμέτοχοι αλλά να πάρετε δημόσια θέση στο θέμα της δραστικής ουσίας ως στυλοβάτες της φαρμακευτικής επιστήμης. Ένα μέτρο που μόνο ωφελεί ενώ καθόλου δε βλάπτει τον Έλληνα φαρμακοποιό και φυσικά ούτε τον Έλληνα πολίτη. Είναι ζήτημα επιστημονικής αξιοπρέπειας καθώς επίσης και δημοσίου συμφέροντος. Ήρθε η ώρα να υπερασπίσετε την επιστήμη που μας διδάξατε, τους φοιτητές σας και τις γνώσεις που μεταλαμπαδεύετε.

Με εκτίμηση,

Χαλιγιάννης Ηλίας, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης
Τερζής Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου
Δαγρές Γιάννης, Ταμίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
Κουτέπας Γιώργος, Μέλος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
Πανδή Νικολέττα, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας
Τσιριμπής Δημήτρης, Μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορίνθου

Με αφορμή την ανωτέρω επιστολή συναδέλφων προς τον πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής, ζητήθηκε η επιστημονική άποψη των καθ'ύλην αρμοδίων.

Συνέντευξη στο blog Farmakopoioi έδωσε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ζωή Νταϊφώτη.

- Κυρία Νταϊφώτη, θα μας ενδιέφερε η επιστημονική σας άποψη σχετικά με το επίκαιρο θέμα περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Καταρχήν, υπάρχουν στοιχεία για το σε ποιες Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται - αν εφαρμόζεται - αυτός ο τρόπος συνταγογράφησης και όχι με βάση την εμπορική ονομασία;

- Στην πρόσφατη δημοσίευση καταξιωμένων ερευνητών που μελέτησαν τα ισχύοντα στις Χώρες της Ε.Ε (Vogler S, Zimmermann N, Leopold C, de Joncheere K. Pharmaceutical policies in European countries in response to the global financial crisis. Southern Med Review. 2011;4(2):22-32), φάνηκε ότι σε 21 χώρες οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να αντικαθιστούν τα πρωτότυπα φάρμακα με φθηνότερα γενόσημα σε εθελοντική βάση, ενώ σε 6 χώρες (Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Μάλτα, Σουηδία και Σλοβακία) είναι υποχρεωτικό, εκτός εάν ο ιατρός ή ο ασθενής έχουν αντίθετη άποψη και αυτή πρέπει να εμπίπτει σε καταστάσεις που έχουν πλήρως διευκρινιστεί από τις υπεύθυνες αρχές. 

Τώρα επί της ουσίας, ο φαρμακοποιός τόσο επιστημονικά όσο και νομοθετικά έχει το δικαίωμα της διάθεσης των φαρμάκων, ακόμα και της χορήγησης των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων στον ασθενή. 

- Ο φαρμακοποιός ασκεί ιατρική πράξη χορηγώντας άλλη εμπορική ονομασία της ίδιας δραστικής;

Δεν ασκεί Ιατρική πράξη με το να χορηγεί την ίδια δραστική με άλλη εμπορική ονομασία, απλώς ασκεί την επιστήμη του. 

Έχει όλες τις γνώσεις που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τη δραστική, τη δοσολογία και τη μορφή. Επισημαίνεται ότι η φαρμακευτική ανήκει στις επιστήμες υγείας και ο συμβουλευτικός ρόλος του φαρμακοποιού προς τον ασθενή είναι ιδαίτερα σημαντικός κυρίως σε θέματα που αφορούν στο δοσολογικό σχήμα, σε αλληλεπιδράσεις με τροφές και άλλα φάρμακα, ανεπιθύμητες ενέργειες κ.α. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι φαρμακοποιοί να θέσουν ως προτεραιότητα τη στήριξη της επιστήμης τους και την αναβάθμιση του ρόλου τους ως επιστήμονες υγείας. 

Αυτό θέλει δουλειά, αυτοκριτική και απόριψη των παλαιών κλασικών πρακτικών που οδήγησαν στο σημερινό σημείο της αμφισβήτησης της επιστήμης της Φαρμακευτικής.

Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη
Καθηγήτρια Φαρμακολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγές

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2012/11/blog-post_24.html

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2012/11/farmakopoioi_27.html

http://greekotc.blogspot.gr/2012/11/blog-post_28.html