9/9/12

Ευχαριστήρια επιστολή


Από την συν. Αλίκη Τσακάλου,  Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, λάβαμε την ευχαριστήρια επιστολή που ακολουθεί και απευθύνεται προς όλους τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, ενόψη της συνταξιοδότησής της.

Ευχόμαστε στην αγαπητή Αλίκη καλή υγεία και ευτυχία στην προσωπική και οικογενειακή της ζωή. Η NOSFAR θα είναι πάντα διαθέσιμη για κάθε παρέμβαση που θα θελήσει να κάνει, διότι ο φαρμακοποιός δεν χάνει την ιδιότητά του με την συνταξιοδότηση αλλά είναι "εφ'όρου ζωής" φαρμακοποιός! 

Ευχαριστήρια επιστολή

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω να χαιρετήσω και να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συνεργασία που είχαμε. Αισθάνομαι και εγώ ιδιαίτερα τυχερή που υποστήριξα όσο μπορούσα από την ένταξή μου στο επάγγελμα μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ανάδειξη της αναγκαιότητας να μην αποτελεί η χώρα μας «παράδεισο» για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες με την ¨άναρχη¨ χωρίς κανόνες φαρμακευτική αγορά, να μην κυριαρχεί η διαπλοκή και η διαφθορά στο ΕΣΥ.

Στον δύσκολο αλλά συναρπαστικό αυτό αγώνα που ήταν θέμα προσωπικής επιλογής, γνώρισα πολλούς και αξιόλογους συναδέλφους αλλά και στελέχη του Ε.Σ.Υ, που ενδιαφέρονται, που τολμούν, και αγωνίζονται για την εφαρμογή μίας νέας φαρμακευτικής πολιτικής και την ανασυγκρότηση του Δημόσιου τομέα Υγείας. Συναδέλφους στα Νοσοκομεία που αποτελούν τις υγιείς δυνάμεις του Δημόσιου τομέα υγείας.

Μαζί πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος του ΕΣΥ και των ασθενών.
Μαζί αναδείξαμε όλα τα προβλήματα και με δημιουργικές παρεμβάσεις προτείναμε λύσεις.
Μαζί εφαρμόσαμε παρά τις απειλές που δεχόμαστε καινοτόμες πρακτικές, όπως τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των φαρμάκων, για να αποδείξουμε και με αποτελέσματα την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των προμηθειών.
Μαζί εντοπίσαμε την προέλευση των εμποδίων για την εφαρμογή των αυτονόητων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο Δημόσιος τομέας Υγείας.
Μαζί εντοπίσαμε τις δυνάμεις που προτείνουν και προτιμούν το κλείσιμο νοσοκομείων, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και αντιδρούν στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η διαπλοκή και ο παράνομος πλουτισμός.
Μαζί εντοπίσαμε τον καθορισμό υψηλών τιμών στα φάρμακα κατά παράβαση της νομοθεσίας, που οδήγησε σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις των φαρμακευτικών δαπανών, αλλά και τις δυνάμεις που εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα και αντιδρούν στην εφαρμογή των Νοσοκομειακών συσκευασιών, τη διεξαγωγή διαγωνισμών για τη προμήθεια των φαρμάκων στα Νοσοκομεία και δεν διεκδικούν την νομοθετημένη επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα Ασφαλιστικά Ταμεία για την υπέρβαση της προϋπολογισμένης φαρμακευτικής δαπάνης το 2012.
Μαζί αντιμετωπίσαμε την παραπλανητική προπαγάνδα σε βάρος των γενοσήμων φαρμάκων που επί δεκαετίες αναπτύσσεται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής των πρωτοτύπων φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών να υπερβαίνει το 80% στη συνολική αγορά των φαρμάκων στη χώρα μας, ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και από τις χώρες που παλαιότερα τις ονομάζαμε «μπανανίες».
Μαζί αναδείξαμε τον καθοριστικό ρόλο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά εντοπίσαμε και τις δυνάμεις που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον επιστημονικό τους ρόλο και να τους μετατρέψουν σε αποθηκάριους και λογιστές.

Η κοινή εμπειρία που αποκτήσαμε θα αποτελέσει σίγουρα την βάση για νέες επιτυχίες στον αγώνα ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ, για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας προς τους ασθενείς.

Η πολύχρονη εμπειρία που αποκτήσαμε αποδεικνύει ότι η Πατρίδα μας για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, έχει ανάγκη από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει ανάγκη από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς και όχι από ισοπεδωτικές, αντιαναπτυξιακές μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Εύχομαι υγεία-δύναμη σε όλους και καλή συνέχεια στο δύσκολο και σημαντικό έργο μας.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη      

Υ.Σ θέλω όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αγαπητό συνάδελφο Λεωνίδα Τζίμη από το Γ.Ν. Χανίων για τη συνεργασία, τη φιλοξενία των κειμένων μου στην ιστοσελίδα της NOSFAR, αλλά κυρίως για την αξιόλογη προσφορά του στον κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.


Πηγή 

Κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Αλίκη Τσακάλου, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ