10/9/12

Αποτίμηση διαδικασίας διαπραγμάτευσης φαρμάκων του Γ.Ν. Χανίων για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και σύγκριση με τα αποτελέσματα διεθνών ηλεκτρονικών διαγωνισμών της ΕΠΥ


Στο 6o Συνέδριο Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων με θέμα  "Η πρόκληση της εφαρμογής των DRGs. Πως μπορούμε να ελέγξουμε το κόστος χωρίς να θυσιάσουμε την ποιότητα" το οποίο ελαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου, παρουσιάστηκε η εργασία από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων "Άγιος Γεώργιος" με τίτλο "Αποτίμηση διαδικασίας διαπραγμάτευσης φαρμάκων του Γ.Ν. Χανίων για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και σύγκριση με τα αποτελέσματα διεθνών ηλεκτρονικών διαγωνισμών της ΕΠΥ".

Στη μελέτη αυτή έγινε μια προσπάθεια αποτίμησης του φαρμακοοικονομικού αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης που έκανε το Γ.Ν.Χανίων το φθινόπωρο του 2011, καθώς και η σύγκριση της διαδικασίας αυτής, με ηλεκτρονικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπως αυτοί που έχουν διενεργηθεί από την ΕΠΥ. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έφερε μια σημαντική έκπτωση στις τιμές των φαρμάκων, κάτι που προκάλεσε μια αξιόλογη εξοικονόμηση χρημάτων στο Γ.Ν. Χανίων. Η εξοικονόμηση θα ήταν μεγαλύτερη μέσω της διαδικασίας του Διεθνούς διαγωνισμού της ΕΠΥ με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, κάτι που είναι αναμενόμενο, καθώς λόγω του πλειστηριασμού και λόγω οικονομίας κλίμακας επιτεύχθησαν καλύτερες τιμές. Παρόλα αυτά, η σημαντικότητα της διαφοράς αυτής (9,09% στο κόστος των συγκεκριμένων φαρμάκων) ελέγχεται, αν αναλογιστεί κανείς τα μειονεκτήματα που έχει μια διαγωνιστική διαδικασία μεγάλης κλίμακας σε σύγκριση με μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως ότι είναι χρονοβόρα ή και ατελέσφορη, καταναλώνει πόρους, είναι δεσμευτική, προσφέρει λιγότερη ευελιξία και δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίων. Εξάλου μέχρι σήμερα, απ'όσο γνωρίζουμε, από τους διαγωνισμούς της ΕΠΥ καμία Σύμβαση δεν έχει υπογραφεί! Ακολουθεί η εργασία σε μορφή πόστερ.
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Πηγή 
http://www.ekmn.gr/index-gr.htm