16/6/12

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αθηνών


Σε μια εποχή που η φτώχεια και η ανέχεια έχουν έρθει στο προσκήνιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αθηνών χαρίζει χαμόγελα και ελπίδες στους άπορους πολίτες του Δήμου. Κινούμενο από μια ισχυρή πρωτοβουλία αλληλεγγύης και τοποθετημένο στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς (οδός Αθηνάς), το Κοινωνικό Φαρμακείο περιθάλπτει εκατοντάδες άτομα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 16:00.

Δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται στην αποκλειστική διάθεση των ανασφάλιστων ατόμων, που είτε ανήκουν στο Δήμο της Αθήνας, είτε απλά κατοικούν στα όριά του.
Με σκοπό την καταπολέμηση των ορίων της φτώχειας και την εξασφάλιση της υγείας τους, η κοινωνική υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. εξυπηρετεί όσους δεν έχουν λάβει ακόμα βιβλιάριο Απορίας από την Πρόνοια ή δεν έχουν αποκτήσει ασφαλιστική κάλυψη.


Σημαντικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτελούν, επίσης, η χαμηλή οικονομική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τα όρια της φτώχειας, καθώς επίσης και η ύπαρξη παθολογικών προβλημάτων όσον αφορά τον τομέα της υγείας. Παράλληλα, δικαίωμα ένταξης στο Κοινωνικό Φαρμακείο έχουν όσοι βρίσκονται είτε σε ενοίκιο, είτε φιλοξενούνται σε ξενώνα ή σπίτι, είτε δεν έχουν καθόλου στέγη.

Με κίνητρο το όνειρο για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις στην υγεία και στην περίθαλψη των κοινωνικών ομάδων, που έχουν πραγματικές ανάγκες, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αθηνών προσφέρει ένα σημαντικό στήριγμα στους πολίτες του. Για τη σωστή οργάνωση του προγράμματος και την άμεση βοήθεια των ευπαθών ομάδων, το Κοινωνικό Φαρμακείο συνεργάζεται όχι μόνο με το Ίδρυμα Αστέγων αλλά και με τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηνών και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μέσα από ένα απλό αίτημα των πολιτών στο Κοινωνικό Φαρμακείο και μετά από έγκρισή του Δ.Σ. πραγματοποιείται η απόκτηση ενός δωρεάν «Ειδικού Συνταγολογίου» από τα Δημοτικά Ιατρεία. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως αποτελεί η κατάθεση συγκεκριμένων δικαιολογητικών στο πρόγραμμα του Κ.Υ.Α.Δ.Α αλλά και η εξέταση του ενδιαφερόμενου από τους αρμόδιους.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο Κοινωνικό Φαρμακείο:

  • Η αίτηση και η ταυτότητα- διαβατήριο.
  • Οι βεβαιώσεις για την ύπαρξη μηδενικής ασφάλισης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση από την εφορία ότι δεν υπάρχει εισόδημα, άρα ούτε και φορολογική δήλωση.
  • Το μισθωτήριο συμβόλαιο ή ένα λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ.
  • Ιατρική γνωμάτευση.


Πηγή

Φαρμακοποιοί Του Κόσμου