26/4/12

Χορήγηση φαρμάκων ειδικών παθήσεων σε εξωτερικούς ασθενείς, ολοήμερη λειτουργία Φαρμακευτικού Τμήματος


Από την ΠΕΦΝΙ εστάλη προς τον Υπουργό ΥΥΚΑ, κο Α. Λοβέρδο επιστολή με θέμα την Χορήγηση φαρμάκων ειδικών παθήσεων σε εξωτερικούς ασθενείς και την Ολοήμερη Λειτουργία του Φαρμακευτικού Τμήματος.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη των Φαρμακευτικών Τμημάτων στα πλαίσια της Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης εξωτερικών ασθενών ΕΟΠΥΥ και λοιπών Φ.Κ.Υ. για εκτέλεση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους και αντιρετροϊκών, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα αρμοδίως να ληφθεί η σχετική μέριμνα για τα κάτωθι θέματα:
  • Άμεση αποδέσμευση του ποσού που αφορά τις σχετικές παραγγελίες από το μητρώο δεσμεύσεων ( ΑΔΑ) ώστε να υπάρχει ταχύτητα στη διεκπεραίωσή τους και εξαίρεση τους από το συνολικό οικονομικό ποσό για φάρμακα έτους 2012 (οι σχετικές ΚΥΑ του ΥΥΚΑ και εγκύκλιος του ΕΟΦ περιγράφουν την όλη διαδικασία ως «ξεχωριστή διαχείριση» )
  • Διασύνδεση του μηχανογραφικού συστήματος που έχει το κάθε νοσοκομείο με τη πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να ενημερώνεται αυτόματα η αποθήκη του φαρμακείου ( αποφυγή 2πλης καταχώρησης της ίδιας συνταγής ) 
  • Μηχανογραφική δυνατότητα διαχωρισμού και διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας (χρήση barcode, διαφοροποίηση από τα αντίστοιχα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε νοσηλευόμενους κλπ) 
  • Άμεση δυνατότητα πρόσβασης όλων των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην πλατφόρμα της e-συνταγογράφησης με ατομικό κωδικό, ξεχωριστό για τον κάθε χρήστη. Διαμόρφωση της εφαρμογής ώστε να είναι συμβατή με τις διαδικασίες των Νοσοκομειακών Φαρμακείων όπως προβλέπει η Νομοθεσία. Διόρθωση του πεδίου «Εκτέλεση συνταγής» όσον αφορά τη τιμή χρέωσης (Νοσοκομειακή Τιμή +5%+ΦΠΑ) 
  • Προγραμματισμός της προσέλευσης ασθενών για έγκαιρο προγραμματισμό με ενημέρωση του κοινού (ραντεβού, τηλεφωνική πύλη Νοσοκομείου, site κλπ) 
  • Τέλος εκτός από την επίλυση των όποιων προβλημάτων τεχνικής φύσης (μηχανογραφική υποστήριξη, ξεχωριστός χώρος εξυπηρέτησης, και φύλαξης των φαρμάκων, απαιτούμενος εξοπλισμός κλπ) θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνισθεί και ο τρόπος πληρωμής του προσωπικού που θα απασχολείται (ορθή επανακοινοποίηση για την αμοιβή των Νοσοκομειακών φαρμακοποιών με τροποποίηση του ποσοστού σε 50% επί του 5% της νοσοκομειακής τιμής- χρόνος πληρωμής, κρατήσεις). 
Όλη η Επιστολή είναι ΕΔΩ.

Με νεώτερη ανάρτησή της η ΠΕΦΝΙ ενημερώνει ότι εκδόθηκε τροποποίηση για το δέκατο εδάφιο της αριθ. Υ4α/οικ.25408/14-3-2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ 761/Β/2012)

«Απογευματινή λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων όλων των νοσοκομείων του Ε.ΣΥ» ως εξής:

«έως το 50% του ποσού που αντιστοιχεί στο 5% πλέον της νοσοκομειακής τιμής της αξίας των συνταγών των ΦΕΠ, που εκτελούνται κατά την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου και που εγγράφεται στο μοναδιαίο λογαριασμό της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του ν. 2888/2011, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν 3868/2010, διατίθεται για τις αμοιβές των φαρμακοποιών

Η τροποποίηση είναι αναρτημένη ΕΔΩ.


Πηγή

ΠΕΦΝΙ