6/3/12

Γενόσημα φάρμακα και το Oscar κινδυνολογίας και υποκρισίας

Η εικόνα που παρουσιάστηκε στα Μ.Μ.Ε. με τις έντονες διαμάχες μεταξύ επιστημόνων με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή του νόμου 4052/1-3-2012, ανησύχησε και προβλημάτισε τους Έλληνες πολίτες.

Ορισμένοι Έλληνες γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να αγνοούν τα τεκμηριωμένα επιστημονικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν: 
  • ότι τα γενόσημα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση και άδεια κυκλοφορίας από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς της Ε.Ε είναι ισοδύναμα με τα φάρμακα αναφοράς τους. 
  • Ότι η νομοθεσία ορίζει τις δοκιμές που πρέπει να διενεργούνται ούτως ώστε να καταδεικνύεται ότι το γενόσημο φάρμακο είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με το φάρμακο αναφοράς. 
  • Ότι κάθε καινούργιο γενόσημο θεωρείται ισοδύναμο με το αντίστοιχο πρωτότυπο αρκεί να περιέχει την ίδια δραστική ουσία και να απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό και στον ίδιο βαθμό με το πρωτότυπο. – Ότι τα μέγιστα όρια της αποδεκτής διαφοροποίησης για να θεωρείται ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ισοδύναμο με το πρωτότυπό του έχουν οριστεί από τον ΕΜΕΑ και ισχύουν για όλη την Ε.Ε. 
  • Ότι όπως για όλα τα φάρμακα, η ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων παρακολουθείται και μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας. Οι έλεγχοι των χώρων παρασκευής είτε βρίσκονται στην Ε.Ε ή εκτός ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εφαρμόζεται το ενιαίο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνισης. 
  • Έχουν λησμονήσει ότι οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ολλανδοί κ.τ.λ. συνάδελφοί τους συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό άνω του 50% και την ώρα που βρισκόμαστε στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, θέλουν να διατηρηθεί στην χώρα μας η δυνατότητά τους να επιβάλουν τη χορήγηση ακριβότερων ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων επιβαρύνοντας οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς χωρίς κανένα επιστημονικό λόγο. 
  • Ταυτίζουν το φάρμακο με τις εμπορικές ονομασίες και θεωρούν παραποίηση της συνταγής την αλλαγή της εμπορικής ονομασίας ουσιωδώς όμοιου φαρμάκου. Με την αντιεπιστημονική τους λογική θέλουν να μας οδηγήσουν στο παράλογο συμπέρασμα ότι κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα π.χ της ομεπραζόλης , από τα 150 που υπάρχουν είναι διαφορετικά φάρμακα, ενώ για να πάρουν άδεια κυκλοφορίας έχουν αποδείξει με μελέτες ότι είναι ισοδύναμα σε αποτελεσματικότητα με το φάρμακο αναφοράς. 
Κινδυνολογούν με στόχο την δημιουργία πανικού στους ασθενείς.

Αναφέρουν:
  • ότι θα υπάρξει κίνδυνος για την δημόσια υγεία και θα μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής από την αύξηση των γενοσήμων φαρμάκων χωρίς να τεκμηριώνουν με επιστημονικά επιχειρήματα την άποψή τους ή να στηρίζονται στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία, 
  • ότι έχουν δει να παράγονται σε υπόγεια στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές κ.τ.λ. αγνοώντας ότι μόνο από πιστοποιημένες και εγκεκριμένες από την Ε.Ε. εγκαταστάσεις γίνονται εισαγωγές φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 
  • ότι τα έκδοχά τους είναι επικίνδυνα και οδηγούν τους ασθενείς στις μονάδες εντατικής, ενώ τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι εγκεκριμένες από τον ΕΜΕΑ ουσίες χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες που ελέγχονται για την καταλληλότητά τους μαζί με την δραστική ουσία στις μελέτες βιοϊσοδυναμίας, 
  • ότι το κάθε φάρμακο επιδρά διαφορετικά στον κάθε ασθενή. Ναι !!!, μπορεί να επιδρά διαφορετικά στον κάθε ασθενή. Αλλά το ίδιο φάρμακο ανεξάρτητα εάν έχει διαφορετική εμπορική ονομασία επιδρά με τον ίδιο τρόπο στον ίδιο ασθενή και έχει τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις και 
  • το τελευταίο επιχείρημα που ακούστηκε από συνάδελφο φαρμακοποιό του ΣΦΕΕ ότι οι αποκλίσεις από τα φάρμακα αναφοράς είναι τόσο μεγάλες ώστε μπορούν να οδηγήσουν ή σε απορύθμιση τους ασθενείς ή σε παρενέργειες και ως επιχείρημα χρησιμοποίησε φανταστικά ποσοστά αποκλίσεων που ποτέ δεν υπήρξαν στην πραγματικότητα μεταξύ των γενοσήμων και ούτε υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξουν. 
Επιχειρήματα επιστημονικής φαντασίας.

Και όταν όλα τα επιχειρήματά τους ένα - ένα καταρρίφθηκαν με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις στελεχών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά και του ΕΟΦ ανέφεραν ότι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας της πολιτείας ο ΕΟΦ μπορεί να ελέγχει την ποιότητα των φαρμάκων. Θεωρούν δηλαδή ότι ένας μεμονωμένος γιατρός χωρίς τα απαραίτητα μέσα είναι ικανότερος από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. στην αξιολόγηση εάν ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι ισοδύναμο με το φάρμακο αναφοράς του. Αξιολόγηση που διαρκεί στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, αρκετούς μήνες για να δοθεί η έγκριση.

Παραλογισμός; Όχι. Είναι τα οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται και οδηγούν στις αντιεπιστημονικές, υποκριτικές και κινδυνολογικές αντιδράσεις.

Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ως επιστήμονες του ΕΣΥ, επειδή λειτουργούμε με μοναδικό οικονομικό κίνητρο την διατήρηση και την ανάπτυξη του Δημόσιου τομέα Υγείας, επειδή τα προηγούμενα χρόνια έχουμε χορηγήσει σε συνεργασία με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς εκατομμύρια φαρμακευτικών δόσεων από γενόσημα φάρμακα χωρίς κανένα πρόβλημα, έχουμε την υποχρέωση να αντισταθούμε στην παραπλανητική προπαγάνδα που αναπτύσσεται σε βάρος των γενοσήμων φαρμάκων που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών στην χώρα μας.

Όλα τα συστήματα υγείας και τα στελέχη τους έχουν αξιοποιήσει την χρήση των γενοσήμων φαρμάκων για τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για νέες καινοτόμες θεραπείες.

Οι χώρες της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει αυστηρούς επιστημονικούς ελέγχους μέσω των οποίων οι αρμόδιοι φορείς εγγυώνται την ποιότητα των φαρμάκων (πρωτότυπων και γενόσημων) που κυκλοφορούν στην φαρμακευτική αγορά. Η χώρα μας συμβάλλει στην ανωτέρω προσπάθεια με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που είναι ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας και πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυσή του ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Η πολιτεία επιτέλους αποδέχτηκε ότι για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών ιδιαίτερα στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, έπρεπε να νομοθετήσει με τον Νόμο 4052/1-3-2012 τα απαραίτητα μέτρα όπως: 
  • την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων στο 50% της συνολικής κατανάλωσης από 18% που είναι σήμερα, αλλά συγχρόνως και την μείωση των τιμών τους, 
  • την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για να εξασφαλιστεί η μεταφορά σημαντικού μεριδίου από τα πρωτότυπα στα γενόσημα φάρμακα 
  • την παρακολούθηση της εφαρμογής μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 
Επίσης αποφάσισε:
  • τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 25% στα γενόσημα φάρμακα
  • να αποδεχτεί τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ , της Ε.Ε., της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ, του ΦΣΑ, του ΦΣΘ και άλλων φορέων και στελεχών για τη συνταγογράφηση με τις επιστημονικές ονομασίες των φαρμάκων αυτές που διδαχτήκαμε στα Πανεπιστήμια και όχι τις εμπορικές που μας έμαθαν οι εταιρείες. 
Επειδή δεν υπάρχει η πολυτέλεια αναμονής για να εφαρμοστούν τα αυτονόητα που εφαρμόζονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο σε όλες τις χώρες που έχουν ανεπτυγμένα δημόσια συστήματα υγείας πρέπει να συμβάλουμε με προτάσεις για την ορθή χωρίς προχειρότητες εφαρμογή των μέτρων όπως: 
  • Η επιλογή του φθηνότερου μεταξύ των ουσιωδώς όμοιων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων να γίνεται με ανοιχτές, αδιάβλητες και αντικειμενικές διαδικασίες 
  • Με διαγωνισμούς από την ΕΠΥ που απελευθερώνονται πλέον από το μπλοκάρισμα τους με τις ενστάσεις. Με τον νέο νόμοι ψηφίστηκε ότι θα υπογράφονται οι συμβάσεις, θα εκτελούνται και δεν θα αναμένουμε για την υπογραφή τους την εκδίκαση των ενστάσεων από τα Δικαστήρια τα οποία καθυστερούν απίστευτα 
  • Με συμπληρωματικές διαδικασίες από τις ΥΠΕ και τα Νοσοκομεία αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς να εμπλεκόμαστε ποτέ στη διαμάχη μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων που στοχεύουν στην απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στη φαρμακευτική αγορά της χώρας μας, εφαρμόζουμε διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των φαρμακευτικών εταιρειών στις διαδικασίες επιλογής των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων 
  • Να συμβάλουμε με τις επιτροπές φαρμάκων στην εφαρμογή των νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που συντάσσονται από τις επιστημονικές επιτροπές του ΕΟΦ και να προτείνουμε την πριμοδότηση όλων των εμπλεκόμενων για την άμεση εφαρμογή τους 
  • Να εφαρμόσουμε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία στα Νοσοκομεία από 1/4/2012 με την βοήθεια του συστήματος μηχανοργάνωσης που πρέπει να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες και προς τους γιατρούς και προς τους φαρμακοποιούς 
Είναι γεγονός ότι το 2012 είναι χρονιά ουσιαστικών και ποιοτικών αλλαγών στην πολιτική για το φάρμακο. Στόχος μας είναι να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες χωρίς να στερηθούν οι ασθενείς τις απαραίτητες φαρμακοθεραπείες με ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα.

Με εκτίμηση, 

Τσακάλου Αλίκη 
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Πηγή 

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ