22/2/12

Προετοιμάζεται γενικευμένη υποκατάσταση των παλαιών φθηνότερων ελληνικής παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων από εισαγόμενα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας


Σε γενικευμένη υποκατάσταση των παλαιών φθηνότερων, από ακριβότερα φάρμακα, και αντικατάσταση των εγχωρίως παραγόμενων, από εισαγόμενα, θα οδηγήσουν οι πιέσεις της τρόικας, εκτιμούν οι φαρμακοβιομήχανοι της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «με το άλλοθι του εξορθολογισμού των φαρμακευτικών δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων» καταστρέφεται κάθε ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου.

Περισσότεροι από 8.500 εργαζόμενοι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι οικογένειές τους, αλλά και χιλιάδες ακόμα απασχολούμενοι στις εκατοντάδες συναφείς με τον κλάδο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν με το «αντιαναπτυξιακό εγχείρημα που επιχειρείται μέσω του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία και τα Φάρμακα, το οποίο ενώ υποκριτικά επικεντρώνει στο 15-17% της φαρμακευτικής δαπάνης (ελληνικά επώνυμα γενόσημα), αφήνει -με τις ευλογίες της τρόικας- αλώβητα τα εισαγόμενα πρωτότυπα και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από μεγαλοεισαγωγείς», σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων.

Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, το νομοσχέδιο έρχεται να αποτελειώσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες 
  • με τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από 40% της τιμής του πρωτοτύπου, 
  • με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και 
  • την υποκατάσταση των συνταγών από τα φαρμακεία
Ειδικότερα, υποστήριξαν οτι: 
  • Οι τιμές των γενοσήμων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και δύο χρόνια. Η περαιτέρω οικονομική απαξίωσή τους οδηγεί στην εγκατάλειψή και την υποκατάστασή τους. 
  • Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία πλήττει μονομερώς τα γενόσημα που παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με σημαντική προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, εξαγωγές και ευνοεί τα εισαγόμενα από μεγαλοεισαγωγείς που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στη χώρα. 
  • Το μέτρο της υποκατάστασης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία, αφενός εγείρει νομικά θέματα και αφετέρου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού στην ίδια θεραπευτική κατηγορία μπορούν κάλλιστα να κυκλοφορούν φάρμακα για τα οποία φαρμακοποιός δεν υποχρεώνεται να προβεί σε χορήγηση του φθηνότερου. 
Τέλος, κάλεσαν τον υπουργό Υγείας να αναλογιστεί τις συνέπειες από την τυχόν εφαρμογή των μέτρων αυτών καθώς και τους κινδύνους διαμόρφωσης μιας νέας κατάστασης στη φαρμακευτική αγορά, όπου όλα τα φάρμακα θα είναι πλέον εισαγόμενα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης και κανείς Έλληνας, δεν μπορεί να δεχθεί τη διάλυση και τον αφελληνισμό ενός τόσο στρατηγικού τομέα, όπως είναι ο τομέας των φαρμάκων», τόνισαν.

Πηγές 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
NewsCode
ΠΕΦ
ΑΠΕ