15/2/12

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν ακόμη και 400% ακριβότερα από τα Νοσοκομεία αρκετά φάρμακα

Το ΙΚΑ ζητάει δανεικά 3 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες για την καταβολή των συντάξεων.

Ο Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης εισηγήθηκε πριν τα Χριστούγεννα νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η Τρόικα επιμένει να παρθούν άμεσα νέα μέτρα για την μείωση των συντάξεων και δεν εξαιρούνται από τις προτάσεις για περικοπές ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Τούντας διαπίστωσε πριν τα Χριστούγεννα ότι είναι μικρό το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στην Ελλάδα και εισηγήθηκε εν μέσω κρίσης την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στη χορήγηση των φαρμάκων.

Όμως τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες τους ιδιαίτερα τις φαρμακευτικές χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον τους Ασφαλισμένους. Αρκεί να προχωρήσουν στον ίδιο δρόμο με όσα Νοσοκομεία και ΥΠΕ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια φαρμάκων σε χαμηλότερη τιμή από την νοσοκομειακή τιμή αγοράς τους.

Η 4η ΥΠΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη και η 5η ΥΠΕ με έδρα την Λάρισα επέλεξαν πρόσφατα τις εμπορικές ονομασίες ανά δραστική ουσία μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα Νοσοκομεία ευθύνης τους αγοράζουν ήδη τα φάρμακα σε μειωμένες τιμές.

Αξίζει λοιπόν να ρίξει μία ματιά κανείς, ιδιαίτερα οι Διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, στα αποτελέσματα αξιολόγησης των προσφορών στα φάρμακα που δέχτηκαν η 4η ΥΠΕ και η 5η ΥΠΕ για τις δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν και γενόσημα, αλλά και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών της ΕΠΥ. Θα διαπιστώσουν το μέγεθος της οικονομικής ωφέλειας που θα έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία εάν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Στα αποτελέσματα αξιολόγησης των προσφορών στην 4η ΥΠΕ http://www.4ype.gr/, και 5η ΥΠΕ: http://civil.dypethessaly.gr/hospitals/default.aspx που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα των πρώτων διαγωνισμών στα φάρμακα από την ΕΠΥ: http://www.epromy.gr/, οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων μπορούν να διαπιστώσουν ότι σε σχέση με τα Νοσοκομεία πληρώνουν σε υπερβολικές τιμές τα φάρμακα. Ενδεικτικά:

1. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Το LIPITOR 40mg *14 της πολυεθνικής PFIZER. Έχει λιανική τιμή 25,82 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ 24,24 ευρώ και εάν αφαιρέσουμε και το rebate 5%, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι το πληρώνουν 23,03 ευρώ. Τα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ το αγοράζουν 4,69 ευρώ. Δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κατά 391 % περισσότερο!!! Από το 391% εάν αφαιρέσουμε το ποσοστό των φαρμακοποιών που πηγαίνει το υπόλοιπο 356%;

2. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα QUETIAPINE 200mg tabs *60 της πολυεθνικής εταιρείας MYLAN έχει λιανική τιμή 75,12 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ 70,54 ευρώ και με την επιστροφή του rebate 5%, 67 ευρώ. Στην 4η ΥΠΕ το πληρώνουμε 16,80 ευρώ. Δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασφαλισμένοι το πληρώνουν κατά 299 % ακριβότερα. Εάν αφαιρέσουμε το ποσοστό των φαρμακοποιών μένει 264% η διαφορά.

3. Ας δούμε και μερικές δραστικές όπως η CLOPIDOGREL 75mg tabs *28 , που έχουν μεγάλο μερίδιο ελληνικές εταιρείες. Η 4η ΥΠΕ αγοράζει το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα της Pharmaten GREPID με 5,32 ευρώ . Η λιανική του τιμή είναι 32,51 ευρώ , 30,53 χωρίς ΦΠΑ ,και με την αφαίρεση του rebate 29 ευρώ. Δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία το χρεώνονται κατά 445% ακριβότερα.

4. Στην δραστική ουσία RISPERIDONE 1mg tabs *60 τα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ αγοράζουν με 0,08 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα, το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα DEPOLAN της Ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GAP. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία το πληρώνουν με λιανική τιμή 25,92 Ευρώ την συσκευασία των 60 tabs δηλαδή 0,43 ανά φαρμακευτική μονάδα, χωρίς το ΦΠΑ 0,40 και με την αφαίρεση του rebate 5% 0,38 ευρώ. Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κατά 375% ακριβότερα . Από το 375% το μόνο που γνωρίζουμε είναι το ποσοστό των ιδιωτικών φαρμακείων. Το υπόλοιπο 340% που πηγαίνει;

5. Ας εξετάσουμε την δραστική ουσία OLAZAPINE 10mg *28 oral disp. Στην 4η ΥΠΕ Ελληνική εταιρεία έχει προσφέρει το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα OZAPEX 10mg στην συσκευασία των 28 με 14 ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι το πληρώνουν στη λιανική τιμή 102,86, 96,58 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ , και με την αφαίρεση του rebate 91,80 ευρώ δηλαδή κατά 556 % ακριβότερα. Το off patent ZYPREXA διασπειρόμενα δισκία των 10mg το πληρώνουν ακόμη ακριβότερα 127 ευρώ στη λιανική τιμή- 113,3 ευρώ τελική τιμή.

6. Στην δραστική ουσία SIMVASTATIN 10mg/Tab FT Tabs BT* 30 η 5η ΥΠΕ δέχτηκε προσφορά με 0,06 ευρώ την φαρμακευτική μονάδα. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το συγκεκριμένο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα σε συσκευασία των 30 φαρμακευτικών μονάδων 12,47 ευρώ στην λιανική τιμή . Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ 11,71 ευρώ και εάν αφαιρέσουμε και το rebate 11,12ευρώ και επομένως 0,37 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Πληρώνουν δηλαδή κατά 517% ακριβότερα την φαρμακευτική μονάδα της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας.

7. Στην δραστική ουσία Setraline Hydrocloride 50mg * 30 tabs στην 5η ΥΠΕ προσφέρθηκε η τιμή 0,14 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Το ιδιο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα έχει λιανική τιμή 13,76 ευρώ η συσκευασία των 30 tabs, δηλαδή 0,46 ευρώ η φαρμακευτική μονάδα. Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ 0,43 ευρώ και εάν αφαιρέσουμε και το REBATE τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 0,41 ευρώ την φαρμακευτική μονάδα δηλαδή κατά 193% ακριβότερα από τα Νοσοκομεία.

8. Επίσης στην δραστική ουσία Finasteride το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα με την εμπορική ονομασία Prostafin 5mg * 28 tabs προσφέρθηκε στην 5η ΥΠΕ 0,19 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Το ίδιο φαρμακευτικό προϊόν τα Ασφαλιστικά Ταμεία το πληρώνουν σε τελική τιμή αφού αφαιρεθεί το ΦΠΑ και το REBATE 5% 0,57 ευρώ δηλαδή κατά 198% ακριβότερα.

9. Στην δραστική ουσία Bicalutamide 50mg * 28 tabs τελική τιμή που προσφέρθηκε στην 5η ΥΠΕ είναι 0,54 ευρώ. Το ίδιο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα έχει λιανική τιμή 55,70 ευρώ δηλαδή 1,98 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ και το 5% του rebate η τελική τιμή που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 1,77 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Δηλαδή πληρώνουν κατά 227% ακριβότερα το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.

10. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά για τις δραστικές ουσίες που διενεργήθηκαν διαγωνισμοί από την Ε.Π.Υ, οι οποίες τιμές όμως πρέπει άμεσα να περάσουν στα Νοσοκομεία. Ενδεικτικά: Ας εξετάσουμε την δραστική ουσία OMEPRAZOL CAPS 20 MG. Τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού της ΕΠΥ έδωσαν τιμή ανά φαρμακευτική μονάδα 0,029€. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν την συσκευασία των 28 τεμαχίων 19,58 ευρώ δηλαδή 0,70 την φαρμακευτική μονάδα. Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ πληρώνουν 0,66 και εάν αφαιρέσουμε και το rebate 5% πληρώνουν 0,62 ευρώ. Δηλαδή κατά 2.034 % ακριβότερα από τα Νοσοκομεία.

Η ίδια εικόνα υπάρχει με το σύνολο των δραστικών ουσιών για τις οποίες υπάρχει ανταγωνισμός. Η προώθηση των ηλεκτρονικών προμηθειών για 50 δραστικές ουσίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση 50% του κόστους για το 20% των συνολικών φαρμακευτικών αναγκών των νοσοκομείων. 
  • Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης των τιμών των φαρμάκων και της φαρμακευτικής δαπάνης των Ασφαλιστικών Ταμείων; 
  • Μήπως πρέπει να ασχοληθούν οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρώτα με αυτό το πρόβλημα και μετά με τις περικοπές; 
Αυτή είναι η «φούσκα» με τις τιμές των φαρμάκων που πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η φαρμακευτική δαπάνη των οποίων είναι τριπλάσια των Νοσοκομειακών φαρμακευτικών δαπανών.

Το Υπουργείο Υγείας που ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη και για την φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων έθεσε ως στόχο την μείωση των φαρμακευτικών τους δαπανών από 4,1 δις το 2011 στα 2,88 δις το 2012 και δεσμεύτηκε για αυτό τον στόχο στους δανειστές της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι ο ανωτέρω στόχος μπορεί να επιτευχτεί από δέσμη μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η προώθηση των γενοσήμων, ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης, οι τιμές των φαρμάκων κ.τ.λ, που απαιτείται η εφαρμογή τους. Είναι φανερό όμως ότι ειδικά για τα απροστάτευτα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας φάρμακα το πρόβλημα δεν είναι ούτε το ποσοστό κέρδους των ιδιωτικών φαρμακείων ούτε βέβαια η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Είναι οι υψηλές τιμές των φαρμάκων που πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ασφαλισμένοι.  

Με ποια λογική τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα τη διενέργεια διαπραγματεύσεων και διαγωνισμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες και συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακα από τα Νοσοκομεία; 

Ναι !!! Υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από την ισοπεδωτική μείωση των μισθών και των συντάξεων!!! Είναι ο δρόμος της ορθής διαχείρισης των χρημάτων που κάθε μήνα καταβάλουν οι Ασφαλισμένοι. 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο χωρίς καμία επιβάρυνση στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών και θα δοθεί η δυνατότητα: - να καλύπτουν νέες καινοτόμες φαρμακοθεραπείες, - να μειώσουν αντί να αυξήσουν την συμμετοχή των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα, και - να είναι συγχρόνως τα Ασφαλιστικά Ταμεία αξιόπιστα στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους, τις εταιρείες, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τα Νοσοκομεία, για να μην δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Πηγή 

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ