22/2/12

112, ο ενιαίος τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη


Μόλις 34% των τακτικών ταξιδιωτών και 26% του συνόλου των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι το 112 αποτελεί τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης που μπορεί να καλέσει, τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα. Πολλές μεγάλες σιδηροδρομικές, αεροπορικές και άλλες μεταφορικές εταιρείες συμπαρατάχθηκαν με τους ευρωπαίους επιτρόπους κα Neelie Kroes και κ. Siim Kallas σε μιαν εκστρατεία αύξησης των ποσοστών ευαισθητοποίησης για τον αριθμό 112. Θα δοθεί δημοσιότητα στον αριθμό έκτακτης ανάγκης χωρίς επιβάρυνση για τους φορολογούμενους σε ηλεκτρονικώς εκδιδόμενα εισιτήρια, σε διανεμόμενα στα συγκοινωνιακά μέσα περιοδικά, στις εταιρικές τους ιστοσελίδες και μέσω του προσωπικού τους. Ο κατάλογος των συμμετεχουσών εταιρειών διατίθεται στη διεύθυνση www.112.eu

Οι Αντιπρόεδροι Kroes και Kallas αποφάσισαν να μεριμνήσουν ώστε κάθε Ευρωπαίος να μπορεί να έχει πρόσβαση σε εφαρμογή (app) έξυπνων τηλεφώνων για το 112 στη δική του γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές εφαρμογές 112 κινητής τηλεφωνίας, αλλά στο πεδίο αυτό μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Η αντιπρόεδρος κα Neelie Kroes δήλωσε: «Η γνώση του αριθμού και η κλήση του 112 μπορεί να σώσει ζωές. Το 112 μπορεί όμως να βοηθήσει μόνον όταν ο κόσμος το γνωρίζει. Εργαζόμαστε λοιπόν με ταξιδιωτικές εταιρείες για να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου όταν βρίσκεται καθ’ οδό προς τον προορισμό του.»

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, που είναι προσβάσιμος δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα παντού στην ΕΕ. Το 112 συνδέει τον καλούντα με την αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (τοπική αστυνομία, πυροσβεστική ή ασθενοφόρα) και διατίθεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το 112 λειτουργεί τώρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παράλληλα με τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (όπως το 999 ή το 110). Η Δανία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Μάλτα, αποφάσισαν επίσης να ορίσουν το 112 ως τον μοναδικό ή τον κύριο εθνικό τους αριθμό έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, το 112 χρησιμοποιείται και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως στην Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία. Η Ουκρανία έχει επίσης δεσμευτεί για την εισαγωγή του εν λόγω αριθμού στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου του Euro 2012 (Ντόνετσκ, Χάρκιβ, Κίεβο και Λβιβ) μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει στασιμότητα της γνώσης των ευρωπαίων όσον αφορά την διαθεσιμότητα του 112 στη χώρα τους και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, οι αντιπρόεδροι Kallas και Kroes έστειλαν επιστολή στις κυριότερες μεταφορικές εταιρείες στις 27 Ιανουαρίου 2012 με την οποία τους καλούν να ενημερώσουν τους επιβάτες για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Η πρωτοβουλία αυτή αξιοποιεί μια παρόμοια εκστρατεία που δρομολογήθηκε με επιτυχία από την πρώην ευρωβουλευτή Diana Wallis πέρυσι. Υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπϊκό Ίδρυμα 112.
Οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας– γνωστές ως apps – είναι λογισμικό υπολογιστών που αναπτύχθηκε για κινητά τηλέφωνα και βοηθά τους χρήστες να ολοκληρώσουν μια εργασία. Μπορούν να προ-εγκατασταθούν σε κινητά από τους κατασκευαστές και είναι διαθέσιμα για αγορά και τηλεφόρτωση μέσω «καταστημάτων app».
Σε μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του 112 σε κάθε κράτος μέλος (που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα) προβάλλεται εικόνα της σημερινής κατάστασης ως προς το πλήθος γλωσσών στις οποίες μπορούν να απαντήσουν τα κέντρα διαχείρισης κλήσεων 112.
  • Τα αγγλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις εξής 25 χώρες (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα): Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία καθώς και στην Κροατία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.
  • Σε 14 χώρες (εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο ) οι κλήσεις μπορούν να απαντηθούν στα γαλλικά: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.
  • Στα γερμανικά απαντώνται κλήσεις προς το 112 στις εξής 12 χώρες (πέραν της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου): Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία και Ρουμανία.
  • Οι ομιλούντες ιταλικά μπορούν επίσης να καλέσουν το 112 στην γλώσσα τους στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.
  • Οι ομιλούντες ρωσικά μπορούν να ζητήσουν βοήθεια μέσω του 112 στην Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κέντρα κλήσεων επειγόντων στηρίζονται σε υπηρεσίες διερμηνείας που καλύπτουν 170 γλώσσες ενώ στη Γαλλία μια παρόμοια υπηρεσία καλύπτει 40 γλώσσες.
Πηγές

Europa
112