15/1/12

Τι γίνεται με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια φαρμάκων για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ;


Από το καλοκαίρι που ξεκίνησαν οι Διεθνείς Διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για το που βρίσκεται η διαδικασία.

Στη Nosfar έχουμε ενημερώσει με αναρτήσεις μας για τις αντίστοιχες προκυρήξεις των διαγωνισμών αλλά δεν έχουμε νεώτερα για να ενημερώσουμε και το τι έχουν απογίνει αυτοί οι διαγωνισμοί και αν υπάρχει κάποιο τελικό αποτέλεσμα, ώστε να "περάσουν" οι τιμές των φαρμάκων και στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία.

Σε ανάλογο δημοσίευμα αναφέρεται και το φύλλο της εφημερίδας "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" με άρθρο της δημοσιογράφου κ. Ελένης Πετροπούλου. Στο άρθρο της,  μεταξύ των άλλων, αναφέρεται:
...

"Ακυρώνονται στην πράξη οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια φαρμάκων αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Ακόμη και οι δημοπρασίες που ολοκληρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι είναι στα... χαρτιά, με τα νοσοκομεία να εξακολουθούν να προμηθεύονται ακριβότερα τα φάρμακα.

Οι τιμές των φαρμάκων που συμμετείχαν στις δημοπρασίες μειώθηκαν ακόμη και κατά 95%, τιμή όμως που δεν έχει «περάσει» ακόμη στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι καθυστερήσεις είναι τραγικές και τα συμφέροντα για ακόμη μια φορά αποδεικνύονται υπεράνω όλων! 

Έτσι, ο στόχος του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση φέτος τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες, δεν φαίνεται να είναι εφικτός, καθώς καμία από τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν κερδίσει τους διαγωνισμούς, δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις. Αλλά και οι προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με επέκταση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και σε άλλα είδη, φαίνονται αβάσιμες... 

Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, αφού δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις δεν δεσμεύονται για την τιμή και δίνουν διαφορετική -υψηλότερη- τιμή από αυτή του διαγωνισμού. Αποτέλεσμα, μόνο κάποια νοσοκομεία με... ενημερωμένους φαρμακοποιούς (γνωρίζουν για τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και πιέζουν για χαμηλές τιμές) να προμηθεύονται φάρμακα στην τιμή του διαγωνισμού."

...

Όλο το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Πηγή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ online