21/1/12

Η 4η προκήρυξη διαγωνισμού για φάρμακα από την ΕΠΥ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ακόμη δεν αποσύρθηκε ο «φωτογραφικός» διαγωνισμός της ΕΠΥ απλά μειώθηκε η διάρκεια της σύμβασης σε τρεις μήνες.


Στον ανωτέρω διαγωνισμό ειδών με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή ανά είδος, αναφέρονται τα είδη με τις εμπορικές τους ονομασίες.

Ο διαγωνισμός όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ανταγωνισμού.

Η Προκήρυξη του Διαγωνισμού πρέπει να αποσυρθεί γιατί είναι σε αντίθεση με τη Νομοθεσία

1. Τον Νόμο 3846 /2010 στις 16/04/2010 (Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις) που στο Άρθρο 3Α αναφέρει «ότι η ΕΠΥ, οι ΥΠε και τα Νοσοκομεία δύνανται να προβαίνουν σε διεξαγωγή διαγωνισμών του Άρθρου 10 του Ν. 3580/2007 προμήθειας φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών…».

2. Την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την έναρξη των διαγωνισμών και στα φάρμακα (ΔΥΓ 3α/14801 ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 317 / 25 Φεβρουαρίου 2011).
«γ) Καθιερώνεται η εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας, καθώς και η
δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμακευτικών
σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία ή και ομάδες δραστικών ουσιών της
ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας.
δ) Η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά,
αρχής γενομένης από φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία.»

Αμέσως μετά την προκήρυξη όλοι οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ως μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών ενημερώσαμε την κ. Πρόεδρο της ΕΠΥ, ότι υπάρχει πρόβλημα με την προκήρυξη που μας εκθέτει όλους αλλά το κυριότερο εκθέτει το κύρος των Διαγωνισμών.

Στις 13/1/2012 οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί μέλη της Επιτροπής στείλαμε έγγραφο που αναφέρουμε:
«Στον ανωτέρω διαγωνισμό αναφέρονται τα είδη με τις εμπορικές τους ονομασίες, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός και η προκήρυξη αποτελεί «φωτογραφική» διαδικασία που δεν είναι σύννομη», χωρίς όμως να λάβουμε μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Περιμένουμε την απάντηση. Δεν αγωνιστήκαμε ως κλάδος για τη διενέργεια «φωτογραφικών» διαγωνισμών. Προσφέρουμε εθελοντική εργασία στις επιτροπές όχι για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά τον θεσμό, το αδιάβλητο και το κύρος των διαγωνισμών μέσω των οποίων το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να καλύψει με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες όλες τις απαραίτητες φαρμακοθεραπείες για τους ασθενείς.

Στελέχη που κατέλαβαν πολιτικές θέσεις δεν μπορούν να μας διασύρουν ως φαρμακοποιούς. Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον χώρο της Υγείας. Δεν είναι δυνατόν να οργανώσουμε διαγωνιστική διαδικασία που για κάθε είδος μπορεί να δώσει προσφορά μόνο μία φαρμακευτική εταιρεία. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη

Πηγή

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ